Άπειρες ταινίες, βιβλία, ποιήματα και θεατρικά σχετίζονται με το τέλος μιας σχέσης. Ο χωρισμός από τ@ σύντροφο σου είναι και ένας μικρός θάνατος, και χρειάζεσαι χρόνο για να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου και τις νέες συνθήκες και εν καιρώ να καταφέρεις να προχωρήσεις παρά κάτω. Και πράγματι το να μάθεις να ζεις χωρίς τ@ σύντροφο σου είναι πολύ δύσκολο, αλλά το ίδιο ισχύει και για κάποιο φίλο σου. Το τέλος μιας φιλίας δεν έχει λάβει τόσο μεγάλη διάσταση, είτε γιατί από μικροί βιώνουμε συνέχεια την αλλαγή στον φιλικό τομέα, είτε γιατί οι φίλοι μας δεν έχουν την αποκλειστικότητα μας, οπότε είναι πιο εύκολο να «πνίξουμε» τον πόνο μας μέσα από την επικοινωνία με άλλα άτομα του φιλικού μας περιβάλλοντος.

Όμως για τον οποιοδήποτε λόγο τελείωσε μια φιλία, είτε λόγω συγκυριών είτε λόγω κάποιου τσακωμού, δεν παύει να είναι λυπηρό και να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι άφησες πίσω σου ένα κομμάτι του εαυτού σου.

Το τέλος μιας φιλίας: Πώς θα κάνεις την κατάσταση λιγότερο επώδυνη

Αποδέξου τον πόνο σου

Το πρώτο βήμα σε όλες τις επίπονες καταστάσεις, πριν ακόμα καταφέρουμε να τις ξεπεράσουμε, είναι να τις αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον πόνο που μας προκαλούν. Το πιο πιθανό είναι ότι ο φίλος ή η φίλη σου ήταν κάποιο άτομο με το οποίο μοιραζόσουν χαρές και λύπες, τ@ ζητούσες συμβουλές και είχες μια καθημερινή επικοινωνία μαζί τ@. Οπότε το να πρέπει να μάθεις να ζεις χωρίς εκείν@ είναι πολύ επίπονο.

Δώσε χρόνο για να πενθήσεις το τέλος της φιλίας και μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Αν χρειαστεί να κλάψεις κλάψε, αν θέλεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, γράψε τα, αν θες να φωνάξεις καν’ το. Εξωτερικεύοντας τα συναισθήματά σου θα καταφέρεις να τα ξεπεράσεις και πιο γρήγορα.

Κατανόησε τι πήγε λάθος

Είτε είναι δική σου απόφαση να τελειώσει αυτή η φιλία είτε του άλλου ατόμου είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τον λόγο. Καμιά φορά το τέλος μια φιλίας είναι αρκετά περίπλοκο, διότι δεν είναι σαφές. Δημιουργείται αρχικά μια απόσταση μεταξύ σας και μετά από λίγο καιρό κατανοείς ότι η φιλία αυτή έχει τελειώσει και η κατάσταση αυτή σε βρίσκει χαομένο. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να ξέρεις αν όντως αυτή η φιλία έχει τελειώσει και αν ναι να γνωρίζεις τι πήγε λάθος. Μπορεί να έφταιξες κάπου χωρίς καν να το αντιλήφθηκες και μολονότι η κατάσταση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να απολογηθείς. Επίσης, θα έχεις την ευκαιρία να εκφράσεις κι εσύ τι σε έχει στενοχωρήσει και ίσως να ακούσεις κι εσύ τη συγγνώμη που χρειάζεσαι, για να προχωρήσεις.

Δοκίμασε ασκήσεις «κλεισίματος»

Μπορεί να είναι πολλά πράγματα τα οποία δεν κατάφερες να πεις στον πρώην φίλο σου, και καμιά φορά ίσως είναι και καλύτερα, γιατί δεν θες να δημιουργήσεις πιο πικρό κλίμα ανάμεσά σας. Είναι πολύ πιθανό, όμως, να θες να τα αποβάλλεις από πάνω γιατί σε βασανίζουν! Πάρε χαρτί και στιλό, ή γράψε ένα μήνυμα στον εαυτό σου στο κινητό, και πες όσα ξέχασες, δεν μπόρεσες ή έκρινες ότι είναι καλύτερα να κρατήσεις μέσα σου. Ακόμη, μπορείς να κάνεις και μικρούς διάλογους που πιστεύεις ότι μπορεί να γίνουν από κοντά αν συναντήσεις τον φίλο σου. Μπορεί να μην τον δεις και ποτέ έξω, αλλά θα είσαι προετοιμασμένος και θα αισθάνεσαι περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Ξεκίνησε κάποια καινούργια δραστηριότητα

Τα μαθήματα κεραμικής που ήθελες να ξεκινήσεις αλλά πάντα τα ανέβαλλες, ή η εθελοντική ομάδα που έχει προγραμματίσει μια αναδάσωση την Κυριακή, ακόμα και το γυμναστήριο που μια πιάνεις και μια αφήνεις – ήρθε η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθείς εντατικά. Μέσα από τις δραστηριότητες θα καταφέρεις να ξεχαστείς και να κάνεις πράγματα τα οποία θα σου προσφέρουν χαρά, αλλά είναι και η τέλεια ευκαιρία να βρεις άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και, γιατί όχι, να δημιουργήσεις νέες φιλίες.

Επένδυσε σε υπάρχουσες φιλίες

Το καλό με τις φιλίες, σε αντίθεση με τις ερωτικές σχέσεις, είναι ότι μπορείς να έχεις πολλές παράλληλα. Οπότε μετά το τέλος μιας φιλίας είναι σημαντικό να ξέρεις ότι μπορείς να αφιερώσεις χρόνο σε άλλα άτομα που είναι κοντά σου, με τα οποία μπορείς να επικοινωνήσεις το συναίσθημά σου και θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα. Αν τα άτομα αυτά είναι κοντά, όμως, και στο άλλο άτομο πρέπει να είσαι προσεχτικός και να κατανοήσεις ότι οφείλουν να κρατήσουν μια ουδέτερη στάση. Γεγονός που πρέπει να εκτιμήσεις.

Είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία να πας και για καφέ επιτέλους με όλα τα άτομα που λες «θα κανονίσουμε» αλλά δεν βρήκατε χρόνο ποτέ, ειδικά αν είναι άνθρωποι που θέλεις δίπλα σου.

Όσο μεγαλώνουμε οι φίλοι μας γίνονται όλο και λιγότεροι, και αυτό είναι κάτι που είναι λογικό, αν αναλογιστούμε πόσο πολύ αλλάζουμε σαν άνθρωποι μεγαλώνοντας. Επειδή, όμως, δεν σταματάει ποτέ να είναι δυσάρεστο το τέλος μιας φιλίας, χρειάζεται να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι με το πώς μας κάνουν αυτές οι καταστάσεις να αισθανόμαστε, αλλά και πώς θα καταφέρουμε με τα χρόνια να τις διαχειριζόμαστε καλύτερα.