Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας υπάρχει από πάντα στο προσκήνιο, ακόμα κι αν ήταν ταμπού για πολλά πολλά χρόνια. Πράγματι είναι εξίσου πραγματική και σημαντική με κάθε άλλη πτυχή του ευ ζην μας και η φροντίδα της πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Και υπάρχουν μερικές διαχρονικές και απλές συνήθειες που μπορούν να διασφαλίσουν αυτή τη φροντίδα.

Σίγουρα, είναι σημαντικό να έχεις ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων. Το να μιλήσεις σε κάποιον για την ψυχική σου υγεία μπορεί να είναι χρήσιμο και μπορεί, επίσης, να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μία καινούρια και διαφορετική οπτική για την εμπειρία σου. Η ύπαρξη μιας ομάδας υποστηρικτικών ατόμων μπορεί, επίσης, να διευκολύνει την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Τέλος, είναι απαραίτητο να μπορείς να αναγνωρίσεις πότε αισθάνεσαι ότι η ψυχική σου υγεία επηρεάζεται, να αντιλαμβάνεσαι τα σημάδια και να είσαι ανοιχτ@ στο να ζητήσεις βοήθεια.

Ακολουθούν 7 συνήθειες που μπορεί να έχει ο καθένας για να βελτιώσει την ψυχική του υγεία:

  1. Άκουσε μουσική: Έρευνες έχουν δείξει πως η μουσική μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία. Για παράδειγμα, σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες που άκουγαν μουσική ένιωθαν λιγότερο άγχος. Επιπλέον, η μουσική έχει βρεθεί πως επηρεάζει θετικά τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
  2. Οργανώσου: Ένας καθαρός και οργανωμένος χώρος συμβάλλει πάντα στη μείωση του στρες. Επίσης, μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς καλύτερα σε ό,τι έχεις να κάνεις και να έχεις λιγότερους περισπασμούς.
  3. Πήγαινε μία βόλτα: Για κάποιους το περπάτημα είναι πολύ ωφέλιμο στη μείωση του άγχους. Και αυτό γιατί θεωρείται σωματική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να «καθαρίσει» το μυαλό και τις πολλές, αχρείαστες σκέψεις. Επιπλέον, ένας περίπατος μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στη φύση. Έχεις δοκιμάσει forest bathing;
  4. Κάνε γυμναστική: Η άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, αυξάνει τη σεροτονίνη (την ορμόνη της καλής διάθεσης). Επιπλέον, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.
  5. Έλα σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σου: Η σύνδεση με τους αγαπημένους σου, εννοείται πως μειώνει το άγχος και σε φέρνει πιο κοντά σε όμορφα συναισθήματα αγάπης και φροντίδας. Γι’ αυτό αφιέρωσε χρόνο σε όσους αγαπάς και να είσαι σίγουρ@ πως θα έχει αντίκτυπο και στην ψυχική σου υγεία.
  6. Κοιμήσου αρκετά: Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική σου υγεία. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και αυξημένο άγχος. Γι’ αυτό βεβαιώσου πως κοιμάσαι αρκετά και ποιοτικά καθημερινά.
  7. Φρόντισε τη σωματική υγεία σου: Η φροντίδα του σώματός σου είναι πολύ σημαντική για την ψυχική σου υγεία. Αν φροντίζεις το σώμα σου με κίνηση και ισορροπημένη διατροφή, θα ενισχύεις παράλληλα και την ψυχική σου υγεία.

Στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν φαίνεται να σε ωφελούν ιδιαίτερα, είναι σημαντικό να αναζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό, ώστε να λάβεις την πιο αποτελεσματική θεραπεία για την περίπτωσή σου.