Βλέποντας τ@ σύντροφο σου να υποφέρει, υποφέρεις κι εσύ μαζί του. Όταν ξέρεις ότι παλεύει με τον ίδιο τ@ τον εαυτό και το μυαλό τ@, προσπαθείς να κάνεις τα πάντα να τ@ φτιάξεις τη διάθεση και να βγει από τη στενοχώρια τ@. Το χειρότερο κομμάτι έρχεται όταν συνειδητοποιείς πως δεν μπορείς να βοηθήσεις πρακτικά το άτομο που έχεις δίπλα σου, καθώς δεν έχεις αυτή τη δύναμη, τη γνώση και τη θέση.

Και έρχεται η στιγμή που πρέπει να προτείνεις στ@ σύντροφο σου να πάει σε ψυχολόγο. Η πιθανότητα να έρθεις αντιμέτωπη με μια αντιδραστική συμπεριφορά είναι πολύ μεγάλη. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσεις το μήνυμα σου με στοργικό τρόπο, αλλά και να εξηγήσεις τα οφέλη που θα έχει η κίνηση αυτή στην ψυχολογία τ@ συντρόφου σου, αλλά και στη σχέση σας.

Πότε είναι η ώρα να ενθαρρύνεις τ@ σύντροφο σου να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο;

Όλοι βιώνουμε τα πάνω και τα κάτω μας ανά περιόδους, αλλά υπάρχει διαφορά στο να βιώνεις καθημερινές δυσκολίες και στο να υπάρχει ανάγκη να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο. Γι’αυτό ίσως χρειαστεί να παρατηρήσεις μερικά σημάδια για να καταλάβεις εάν ο άνθρωπός σου χρειάζεται να επισκεφθεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μερικά από αυτά είναι τα προβλήματα στον ύπνο, αν αισθάνεται όλο και περισσότερο καταβεβλημέν@, έχει δυσκολία να συνεισφέρει στη σχέση πρακτικά και συναισθηματικά, οι αλλαγές στη διάθεση τ@ είναι συχνές και αισθητές ή βλέπεις ότι εκείν@ δεν μπορεί να διαχειριστεί το άγχος. Άλλα σημάδια είναι η κοινωνική απομόνωση, η έντονη αλλαγή στην όρεξη για φαγητό, αδιαφορία για οτιδήποτε ή η χρήση ουσιών.

Πώς θα τ@ ενθαρρύνεις να πάει σε ψυχολόγο;

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις ότι ο άνθρωπος σου χρειάζεται βοήθεια. Το δεύτερο είναι να κάνεις τη σχετική κουβέντα μαζί του. Όταν αποφασίσεις να κάνεις μια τέτοια συζήτηση για αυτό το -αδιαμφισβήτητα- ευαίσθητο θέμα, σημασία δεν έχει μόνο τι λες, αλλά και πώς το λες.

Πριν ξεκινήσεις τη συζήτηση, θα πρέπει να εξετάσεις γιατί αποφάσισες να ενθαρρύνεις το άλλο άτομο να ξεκινήσει θεραπεία. Είναι από αληθινή ανησυχία; Θέλεις να πάρει τη βοήθεια που χρειάζεται; Ή μήπως ο λόγος είναι ιδιοτελής, όπως για παράδειγμα, θέλεις να σταματήσει μια συμπεριφορά που σε ενοχλεί; Το κίνητρο σου επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσεις στ@ σύντροφο σου.

Παρακάτω θα διαβάσεις όλα όσα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, όταν αποφασίσεις να κάνεις αυτή τη κουβέντα.

Βρες την κατάλληλη στιγμή

Μίλησε στ@ σύντροφο σου σε μια στιγμή που είστε και οι δύο ήρεμοι. Το να ξεστομίσεις την πρόταση σου εν μέσω καυγά ή να προσπαθείς να μιλήσεις στο άλλο άτομο όταν είναι ταραγμένο ή αγχωμένο, είναι δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

…αλλά και το κατάλληλο μέρος

Το να αποφασίσεις να προτείνεις στ@ σύντροφο σου να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία ενώ βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ ή έχετε βγει για φαγητό, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, καθώς μπορεί να τ@ αναστατώσει αλλά και να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Είναι καλύτερο να κάνεις αυτή τη συζήτηση σε έναν ιδιωτικό χώρο όπου μπορείς να διατυπώσεις με σαφήνεια τις ανησυχίες σου, να επικυρώσεις τα συναισθήματα τ@ συντρόφου σου και να επικεντρωθείτε και οι δύο στη συζήτηση που διεξάγεται χωρίς παρεμβολές.

Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα λόγια

Επικοινώνησε αυτά που παρατηρείς, αυτά που αισθάνεσαι και δώσε σαφείς λόγους για τους οποίους πιστεύεις ότι ο/η σύντροφός σου θα επωφεληθεί ξεκινώντας ψυχοθεραπεία. Εξήγησε τ@ ότι νοιάζεσαι και θέλεις να υποστηρίξεις την ψυχική υγεία και τη συνολική ευημερία τ@ και ότι η θεραπεία μπορεί να είναι ένας ευεργετικός τρόπος για να συμβεί αυτό.

Μην γίνεις απειλητική

Αν αποφασίσεις να προτείνεις στον άνθρωπο σου να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, δεν θα πρέπει να τον αναγκάσεις ούτε να τον εκβιάσεις για αυτό. Αυτό μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να αισθανθεί απόρριψη ή προσβολή ή ότι δίνεις ένα τελεσίγραφο για τη σχέση σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξέσπασμα και αντίδραση. Προσπάθησε να επικοινωνήσεις τις ανησυχίες σου με ευαίσθητο τρόπο.

Δείξε την αγάπη σου

Εξήγησε τ@ ότι του προτείνεις να επισκεφθεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας επειδή τ@ αγαπάς και θέλεις πραγματικά το καλύτερο για εκείν@, αλλά και για τη σχέση σας. Ρώτα την άποψη τ@, άκου τις ανησυχίες τ@, ώστε να κατανοήσει ότι σε ενδιαφέρει αληθινά, και να μπορέσεις να επιχειρηματολογήσεις με βάση όλα όσα τ@ προβληματίζουν.

Κι αν αρνηθεί;

Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, ακόμα κι αν εσύ μίλησες με όλους τους σωστούς τρόπους.

Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τη συμπεριφορά των άλλων. Σκέψου με ποιο τρόπο τα προβλήματα ψυχικής υγείας τ@ συντρόφου σου σε επηρεάζουν. Θέσε τα κατάλληλα όρια που χρειάζεσαι για να θωρακίσεις τον εαυτό σου και επένδυσε στην αυτοφροντίδα σου.

Είναι, επίσης, σημαντικό να είσαι ειλικρινής με το άλλο άτομο και να ορίσεις τι είναι αποδεκτό στη σχέση σας. Αν αποφασίσει να μην αναζητήσει βοήθεια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανεχθείς την προβληματική συμπεριφορά. Ίσως η αξιολόγηση της σχέσης να είναι το επόμενο βήμα. Αν οι συμπεριφορές τ@ συντρόφου σου σου προκαλούν σημαντική αναστάτωση και συνεχίζει να αρνείται να ζητήσει βοήθεια παρόλο που τον έχεις ενθαρρύνει πολλές φορές, είναι σημαντικό να αναρωτηθείς αν αυτή είναι μια σχέση που μπορείς να διατηρήσεις στην παρούσα μορφή της.