Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μαζί με τα όλα τα ωραία που φέρνει αυτή η εποχή, ήρθε και ο… Κλέων, ο καύσωνας που έχει επηρεάσει όλη τη χώρα και φτάνει τους δείκτες των θερμόμετρων να δείχνουν ακόμα και 44°C. Ο καιρός αυτός είναι ανυπόφορος αλλά και επικίνδυνος, τόσο για εμάς αλλά πολύ περισσότερο για τους τετράποδους φίλους μας, οι οποίοι χρειάζονται λίγη παραπάνω προσοχή σε αυτές τις καιρικές συνθήκες.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τα ζώα στον καύσωνα

Πρόσεχε τις ώρες που το βγάζεις βόλτα

Αν έχεις ένα σκυλάκι φρόντισε να το βγάλεις βόλτα τις ώρες που έχει δροσιά, δηλαδή μέχρι τις 7 π.μ. και μετά τις 10 μ.μ. Ακούμπησε την παλάμη σου για μερικά δευτερόλεπτα στο έδαφος, για να δεις αν αντέχεις τη ζέστη. Αν δεν αντέχεις εσύ σίγουρα δεν αντέχει και το σκυλάκι σου. Αν καθυστερείς να ξυπνήσεις, να θυμάσαι πως είναι προτιμότερο να μην βγει βόλτα μέχρι το βράδυ παρά να βγει στον καύσωνα.

Μην του κάνεις πολλή άσκηση

Μπορεί τις ώρες που θα βγείτε βόλτα ο καιρός να είναι λίγο πιο δροσερός, αλλά δεν παύει να είναι ζεστός. Μπορεί για εσένα μια μεγάλη βόλτα να μην είναι τόσο κουραστική, το σκυλάκι σου όμως θα εξουθενωθεί από τη ζέστη. Είναι καλύτερο να περιορίσετε τις μεγάλες βόλτες, μέχρι να υποχωρήσει ο καύσωνας.

Νερό και κλιματισμός

Αν το κατοικίδιο σου μένει μόνο του στο σπίτι, φρόντισε να του έχεις αναμμένο κάποιο κλιματιστικό ή ανεμιστήρα, και φυσικά μην ξεχάσεις να του έχεις άφθονο νερό! Αν το ζωάκι σου δεν έχει θέμα με το μπάνιο μπορείς όταν γυρνάς σπίτι να το κάνεις ένα δροσερό ντουσάκι.

Μην τα αφήνεις στο αμάξι

Η οδηγία αυτή είναι γενική, αλλά ισχύει πολύ περισσότερο τις μέρες που έχει καύσωνα. Μην τα αφήνεις ούτε για ένα λεπτό και ούτε με το κλιματιστικό αναμμένο. Σε μια ζεστή μέρα, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό ενός οχήματος μπορεί να αυξηθούν γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα. Κι αν συμβεί να δεις ένα ζωάκι μέσα σε ένα αμάξι μόνο του, κάλεσε γρήγορα την άμεση δράση.

Άφησε νερό έξω από το σπίτι σου

Δυστυχώς τα αδέσποτα στη χώρα μας είναι πάρα πολλά και δεν έχουν τρόπο να προστατευτούν από τη ζέστη. Άφησε έξω από την πόρτα σου ένα μπολ με δροσερό νερό για να μπορούν να ανακουφιστούν πιο εύκολα.

Μην τα διώχνεις από τη σκιά

Τα αδέσποτα θα προτιμήσουν την πυλωτή του σπιτιού σου ειδικά αν έχει πλακάκι και σκιά. Μην τα απομακρύνεις και άφησέ τα να βρίσκονται εκεί, για να περάσουν λίγο πιο εύκολα τις καυτές μέρες.