Καθημερινά οι άνθρωποι θέτουν μικρούς ή μεγαλύτερους στόχους. Άλλοτε αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται και άλλοτε όχι. Από τι εξαρτάται όμως η επίτευξη ενός στόχου;

Είναι σίγουρα ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την προσωπική σου δέσμευση. Αν δεσμευτείς ουσιαστικά στον στόχο τότε παρατηρείς πρόοδο. Τί γίνεται όμως όταν θέτεις στόχους αλλά δεν δεσμεύεσαι; Συνήθως απογοητεύεσαι από αυτή την στάση σου και την επόμενη φορά θα είσαι ακόμα πιο διστακτικός στην θέσπιση νέου στόχου καθώς έχεις στο νου σου τις προηγούμενες μη πετυχημένες εμπειρίες. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Πώς μπορείς να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο;

  1. Θέσε στόχους. Προσπάθησε να συγκεκριμενοποιήσεις τον στόχο σου όσο περισσότερο μπορείς και να ελέγξεις την ρεαλιστική του διάσταση.
  2. Οραματίσου ότι πετυχαίνεις τον στόχο σου. Οι στόχοι, ειδικά αυτοί που απαιτούν σημαντικές αλλαγές από το άτομο, συχνά προκαλούν έντονο άγχος για την επίτευξη τους. Να είσαι σίγουρος ότι θα νιώσεις ένα έντονο συναίσθημα ευχαρίστησης όταν τους πετύχεις. Όποτε αμφιταλαντεύεσαι στην πορεία, οραματίσου τον στόχο αλλά και το συναίσθημα που θα νιώσεις στο τέλος της διαδρομής.
  3. Μοιράσου τον στόχο με έναν φίλο. Μίλα σε έναν φίλο για τον στόχο σου, θέσε τον χρονοδιάγραμμα και προσπάθησε να το ακολουθήσεις. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ῾ δίνε αναφορά᾽ στον φίλο για την πρόοδο σου.
  4. Κατάτμηση στόχου. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο στόχος, είναι πάντα πιο εύκολο να τον σπας σε μικρότερα κομμάτια, να πετυχαίνεις ένα από αυτά και να προχωράς στο επόμενο.
  5. Σημείωνε την πρόοδο σου. Είναι πολύ βοηθητικό να κρατάς ημερολόγιο για τον στόχο σου από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση του. με τον τρόπο αυτό αξιολογείς την προσπάθεια σου, την επιτυχία των βημάτων και των δυσκολιών που συναντάς στην πορεία.
  6. Δώσε στον εαυτό σου ένα ρεπό. Όσο σημαντικός και αν είναι ο στόχος ένα συνειδητό και οργανωμένο διάλειμμα θα επαναφορτίσει τις μπαταρίες σου.
  7. Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Κάθε φορά που πετυχαίνεις έναν υπό- στόχο ή και ολόκληρο τον στόχο είναι σημαντικό να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για την προσπάθεια που έκανες.

Όσο δύσκολη και αν φαντάζει η επίτευξη του στόχου, να θυμάσαι πως μιλάμε για αλλαγή συνηθειών. Μην απογοητεύεσαι, δώσε στον εαυτό σου χρόνο και θα δεις την δέσμευση σου απέναντι στα πράγματα να αλλάζει.