Οι δικοί μου κοντινοί άνθρωποι με χαρακτηρίζουν ονειροπόλο και daydreamer! Όσο με ξέρω στη ζωή μου αυτό έκανα. Μέχρι και επάγγελμα το έκανα δημιουργώντας ιστορίες για προϊόντα και έτσι βρήκα τον δρόμο μου, και αυτό  συνεχίζω και κάνω μέσα στην ημέρα μου χωρίς  να το καταλαβαίνω. Φτιάχνω σενάρια και ιστορίες στο μυαλό μου προσπαθώντας να αποσυνδεθώ από την καθημερινότητα. Σκέψεις, που μου δίνουν δύναμη  για να συνεχίσω την ημέρα μου, αλλά που καμιά φορά γίνονται και πραγματικότητα! Αυτή είναι η δική μου μέρα. Αυτοί που με γνωρίζουν με «κοροϊδεύουν» όμως αν διαβάσουν  και αυτοί μαζί με εσάς και εμένα το παρακάτω κείμενο θα δούμε ότι και επιστημονικά … καλά έκανα!

Όταν το μυαλό σου περιπλανιέται, δεν έχεις αποσυνδεθεί πνευματικά. Αντίθετα, βρίσκεσαι σε μια κατάσταση χαλαρής ονειροπόλησης. Και ενώ ονειροπολείς, ο εγκέφαλός σου διακόπτει τα καθήκοντά του στην επεξεργασία δεδομένων και ταυτόχρονα διεγείρονται άλλες περιοχές του που συνδέονται με την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργικότητα και την ήρεμη παραγωγικότητα. Επιπλέον, το να «συντονιστείς» και να αφήσεις το μυαλό σου να περιπλανηθεί ελεύθερα έχει μερικά μεγάλα οφέλη για την υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική… αφηρημάδα μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεσή σου, να τροφοδοτήσει την επιτυχία, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να σε κάνει πιο ευτυχισμέν@.

Βέβαια, η άσκοπη ονειροπόληση δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται, ειδικά για όσους σκέφτονται συνέχεια και ζουν σε φρενήρεις ρυθμούς. Σίγουρα, όμως, μπορείς να αξιοποιήσεις τη δύναμη της ονειροπόλησης, με επιδέξιο και… προληπτικό τρόπο. Απλώς δοκίμασε αυτές τις πέντε συμβουλές για να εκπαιδεύσεις το ήδη επιβαρυμένο μυαλό σου και να αποκομίσεις όλα τα πιθανά οφέλη της ονειροπόλησης.

1. Δημιούργησε έναν ειδικό χώρο ονειροπόλησης

Δημιούργησε ένα ήσυχο, γαλήνιο σημείο – ένα εφεδρικό υπνοδωμάτιο, μια γωνιά του γραφείου σου στο σπίτι ή ακόμα και μια άνετη πολυθρόνα – που θα χρησιμοποιείς αποκλειστικά για την ονειροπόλησή σου. Η ονειροπόληση σε μια σταθερή τοποθεσία δίνει σήμα στον εγκέφαλο να αλλάξει ταχύτητα. Άναψε ένα κερί, βάλε μία playlist με ήχους της φύσης, κάψε ένα αρωματικό stick / palo santo κ.ά. Εάν θέλεις να εξασκήσεις την αρωματοθεραπεία, δοκίμασε τα αρώματα του βετιβέρ, του ylang ylang και του σανταλόξυλου, που προάγουν τη χαλαρή και ήρεμη συγκέντρωση.

2. Ενσωμάτωσε την ονειροπόληση μέσα στην ημέρα σου

Εάν ο ανήσυχος εγκέφαλος (ή το σώμα σου) αρνείται να ηρεμήσει, δοκίμασε να ονειροπολήσεις κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων καθημερινών σου ρουτινών. Δραστηριότητες χαμηλής συγκέντρωσης, όπως το μάζεμα του πλυντηρίου πιάτων, το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή η βόλτα με τον σκύλο, ενθαρρύνουν την ονειροπόληση. Ή, «πάρε» τον πολυάσχολο εγκέφαλό σου για ένα τρέξιμο. Η άσκηση ενισχύει τα κύματα άλφα, τα οποία συνδέονται με τη ληθαργική ψυχική κατάσταση.

3. Κάνε την ονειροπόληση συνήθεια

Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα για ονειροπόληση. Μπορείς να ενσωματώσεις την ονειροπόλησή σου σε μια καθημερινή ρουτίνα – ετοιμάζοντας τον πρωινό καφέ, βουρτσίζοντας τα δόντια σου, στρώνοντας το κρεβάτι –, ώστε να δημιουργήσεις ένα μοτίβο και να διευκολύνεις τη δημιουργία συνήθειας. Ξεκίνα με πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, αύξησε σταδιακά τον χρόνο καθώς αισθάνεσαι πιο άνετα. Ρύθμισε ένα χρονόμετρο, ώστε ο εγκέφαλός σου να μην προσηλώνεται στον έλεγχο του ρολογιού.

4. Απόφυγε τη φλυαρία

Το διάλειμμα για ονειροπόληση δεν είναι η ώρα να σκεφτείς τα σχέδια για το δείπνο, να ανησυχήσεις για μια προθεσμία ή να αναθεωρήσεις τη λίστα υποχρεώσεων σου. Κατεύνασε την εσωτερική σου φλυαρία. Δοκίμασε μια καθοδηγούμενη εφαρμογή διαλογισμού για να σβήσεις όλες τις επαναλαμβανόμενες φλυαρίες του μυαλού και να αφήσεις τις σκέψεις να ρέουν. Εάν παρεμβάλλονται ανησυχίες, σημείωσέ τες σε ένα σημειωματάριο και υποσχέσου στον εαυτό σου ότι θα τις παρακολουθήσεις αργότερα.

5. Αρχειοθέτησε τις ονειροπολήσεις σου

Οι ελεύθερες σκέψεις είναι ισχυρές και συχνά βαθιές, και οι φαινομενικά τυχαίες ονειροπολήσεις σου μπορεί να σου εμπνεύσουν λύσεις σε προβληματισμούς ή διλήμματα. Αμέσως μετά την ονειροπόλησή σου, σκέψου εικόνες και ιδέες. Μπορείς να καταγράψεις τα σημαντικότερα σημεία σε ένα ημερολόγιο ή να τα ηχογραφήσεις στο κινητό σου.

Αφού διάβασες για την ονειροπόληση, δες και τα παρακάτω:

Ένας διαλογισμός αγάπης προς τον εαυτό σου
Επταήμερο mindful challenge: Ζήσε για μια εβδομάδα με ενσυνειδητότητα
5 εφαρμογές για γιόγκα στο σπίτι