H καθημερινότητα είναι γεμάτη προβλήματα κι όλοι καλούμαστε να τα διαχειριστούμε και να βρούμε λύσεις. Συχνά όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα ή μια αναποδιά, αντιδρούμε με σκέψεις όπως «γιατί σε μένα;», «πάλι σε μένα όλα τα στραβά;», «τι αμαρτίες πληρώνω για να τα περνάω όλα αυτά;» κι άλλες τέτοιες σκέψεις που αφενός δικαιολογούν την κούραση του ατόμου από τις συνεχείς προκλήσεις της ζωής από την άλλη μια τέτοια στάση τον βάζει αυτόματα σε θέση αδυναμίας και κατωτερότητας μπροστά στο πρόβλημα.

Αντικατάστησε την αρχική σκέψη

Το πρώτο και βασικό βήμα που θα σε βγάλει από την αδυναμία και θα σε βοηθήσει να συνδεθείς με τον δυνατό κι ικανό εαυτό σου, εκείνον δηλαδή που θα μπορεί να βρίσκεις λύσεις είναι να αντικαταστήσεις τη αρχική σκέψη «γιατί σε μένα;» με μια ενδυναμωτική σκέψη όπως «πώς μπορώ να το λύσω; Τι επιλογές υπάρχουν;». Η αλλαγή στάσης απέναντι στο πρόβλημα θα σε βγάλει από το αδιέξοδο και θα σου δώσει προοπτική κι έμπνευση για να βρεις τις κατάλληλες λύσεις.

Κάνε έρευνα

Σκέψου όλες τις πιθανές λύσεις που υπάρχουν στο πρόβλημα που σε απασχολεί και γράψτες σε ένα χαρτί. Όταν καταγράφουμε τις σκέψεις μας καταφέρνουμε να αποσυμπιέσουμε τον εγκέφαλο μας κι έτσι αποκτάμε καλύτερη διαύγεια. Αυτό θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε καλύτερα την κατάσταση που μας απασχολεί κι άρα να οδηγηθούμε ευκολότερα στις λύσεις.

Υ.Γ. Επικεντρώσου σε λύσεις που είναι ρεαλιστικές κι εφικτές.

Ποιος είναι ο βαθμός δυσκολίας;

Αξιολόγησε τον βαθμό δυσκολίας ενός προβλήματος κι αν χρειάζεται να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό (ανάλογα με το θέμα που σε απασχολεί) που θα σε βοηθήσει να βρεις τις λύσεις που χρειάζεσαι ή εάν είναι κάτι που μπορείς να το διαχειριστείς μόνος σου.

Σημείωσε με ποια βήματα θα φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα

Για παράδειγμα, εάν το πρόβλημα είναι ένας πονόδοντος που σε ταλαιπωρεί, η λύση είναι να σταματήσει ο πόνος. Τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις είναι πρώτα να αξιολογήσεις εάν είναι κάτι που θα περάσει με ένα παυσίπονο και μπορείς να το διαχειριστείς ή εάν είναι κάτι επείγον όπου χρειάζεται να επικοινωνήσεις με τον οδοντίατρο για να σε βοηθήσει.

Άντλησε έμπνευση και δύναμη από παλιότερες επιτυχίες σου

Θυμήσου όσα προβλήματα κατάφερες και ξεπέρασες μέχρι σήμερα και σκέψου τι έκανες και πως τα κατάφερες τότε. Εναλλακτικά, ρώτα ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, σε εμπνέουν κι έχουν περάσει αντίστοιχα προβλήματα τι έκαναν και πως τα κατάφεραν.

Και για το τέλος, αξιοποίησε τον θετικό μονόλογο

Ενθάρρυνε τον εαυτό σου μέσα από τον τρόπο που του μιλάς. Αντικατέστησε τα λόγια που στάζουν επίκριση όπως «είσαι ανίκανος δεν θα τα καταφέρεις», «οι άλλοι είναι καλύτεροι από εσένα», με τις θετικές φράσεις όπως «μπορείς», «έχεις τις ικανότητες», «είναι θέμα χρόνου να βρεις την λύση που χρειάζεσαι».

Φιλική υπενθύμιση: Το κάθε πρόβλημα έχει και την αντίστοιχη λύση απλώς υπάρχουν φορές που μπορεί ένα πρόβλημα να μοιάζει με το πυθαγόρειο θεώρημα και να χρειάζεται περισσότερος χρόνος κι υπομονή μέχρι να λυθεί. Να είσαι γενναίος.