Είναι σύνηθες να συναντάς έναν πρωϊνό τύπο –ίσως να είσαι κι εσύ–, αλλά είναι απίστευτα σπάνιο να συναντήσεις έναν πρωινό-Δευτέρας τύπο. Τα πρωινά της Δευτέρας είναι (χωρίς επιστημονικές αποδείξεις) η πιο… αντιπαθητική στιγμή της εβδομάδας, παγκοσμίως. Διαφωνείς; (ρητορική ερώτηση). Ελπίζουμε, όμως, πως αυτές οι προτάσεις θα σε βοηθήσουν να κάνεις την πρώτη μέρα της εβδομάδας λίγο πιο εύκολη ή θα σε εμπνεύσουν για να βελτιστοποιήσεις τη δική σου πρωινή ρουτίνα.

Πώς θα ξεκινήσει καλά η εβδομάδα σου; Οι προτάσεις μας για πιο ευχάριστες Δευτέρες:

1. Προγραμμάτισε τα πρωινά της Δευτέρας από το βράδυ της Παρασκευής

Την Παρασκευή το απόγευμα σημείωσε τα πράγματα που πρέπει να κάνεις τη Δευτέρα το πρωί, όταν επιστρέψεις στη δουλειά. Αυτό θα σου επιτρέψει να αφήσεις πίσω τις υποχρεώσεις και τις περιττές σκέψεις, ώστε να χαλαρώσεις περισσότερο το σαββατοκύριακο. Επίσης, μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς λιγότερο αποπροσανατολισμένη το πρωί της Δευτέρας.

2. Ενσωμάτωσε έναν συγκεκριμένο «χρόνο προγραμματισμού» στο πρωί της Δευτέρας

Αυτός είναι ο χρόνος που θα αφιερώσεις στον προγραμματισμό της εβδομάδας. Μπορεί να περιλαμβάνει την αποστολή email ή τον επαναπροσδιορισμό κάποιων προτεραιοτήτων. Φυσικά, ο χρόνος προγραμματισμού μπορεί να είναι και χρόνος απλά για να σκεφτείς ή να κάνεις κάτι δημιουργικό, π.χ. να χορέψεις, να τραγουδήσεις ή να διαβάσεις κάτι που θα σε εμπνεύσει. Η ενσωμάτωση τουλάχιστον 30 τέτοιων λεπτών στη Δευτέρα σου θα σε βοηθήσει να νιώσεις πως έχεις περισσότερο τον έλεγχο.

3. Κάνε κάποια σωματική δραστηριότητα το απόγευμα της Κυριακής

Το άγχος για τη Δευτέρα ξεκινά συνήθως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, οπότε αυτή είναι η ευκαιρία για να αποσπάσεις τον εαυτό σου με ήπια άσκηση ή κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας. Είτε πρόκειται για μάθημα γιόγκα είτε για χαλαρό τρέξιμο, η γυμναστική θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος και να γειωθείς. Στο τέλος της ημέρας θα αισθάνεσαι χαρούμενη που φρόντισες τον εαυτό σου. Ακόμη και η τετράγωνη τεχνική αναπνοής ή εναλλασσόμενη αναπνοή είναι επιλογές που θα σε βοηθήσουν.

4. Επαναπροσδιόρισε τις κοινωνικές συναναστροφές σου

Η κοινωνικότητα το βράδυ της Κυριακής μπορεί να σου χαλάσει το πρωινό της Δευτέρας, οπότε δοκίμασε να αφιερώσεις το κυριακάτικο βράδυ σου σε κάτι πιο χαλαρό και ήπιο, αντί για ένα ξενύχτι με αλκοόλ. Μάθε να λες «όχι». Κάνε αυτή τη χάρη στον εαυτό σου.

5. Ξύπνησε λίγο νωρίτερα τα πρωινά της Δευτέρας

Το να σηκωθείς 30 λεπτά νωρίτερα και όχι μετά από κάμποσα snooze που θα σε γεμίσουν άγχος, θα σου επιτρέψει να ξεκινήσεις τη μέρα σου με πιο χαλαρό ρυθμό και μία ρουτίνα προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου. Αέρισε το υπνοδωμάτιό σου, φτιάξε καφέ, βάλε μουσική, κάνε λίγο stretching ή/και journaling κ.ά. Δες 10 ιδέες για να δημιουργήσεις την ιδανική ρουτίνα.

6. Κάνε τον εαυτό σου να γελάει τα πρωινά της Δευτέρας

Γίνε δημιουργική και δες ποιο παιχνιδιάρικο στοιχείο μπορείς να ενσωματώσεις στα πρωινά της Δευτέρας σου, για να γίνουν πιο ευχάριστα. Ένα αστείο podcast; Ένα χαρούμενο βίντεο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το γέλιο φέρνει χαρά και ενέργεια και τα πρωινά της Δευτέρας χρειαζόμαστε ένα παραπάνω boost.

7. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να γκρινιάξει

Μερικές φορές οι Δευτέρες είναι χάλια και αυτό είναι εντάξει. Κάμποσα snooze, καμία όρεξη να ντυθείς, καμία διάθεση να μπεις στο Zoom meeting ή να πας στη δουλειά κ.ο.κ. Το έχουμε ζήσει και θα το ξανά ζήσουμε!

Αν και ελπίζουμε πως μερικές από αυτές τις συμβουλές θα κάνουν τις Δευτέρες σου λίγο πιο εύκολες, αν η διάθεσή σου, τελικά, δεν αλλάξει, προτείνουμε να σου δείξεις κατανόηση και αποδοχή. Θα έρθουν καλύτερες μέρες!