Όταν μιλάμε για ευτυχία ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν συμβαίνει έτσι απλά. Η ευτυχία είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργούμε συνειδητά στη ζωή μας ξανά και ξανά. Είναι μια καθημερινή πρακτική. Πρέπει να κάνουμε τακτικά πράγματα που μας ενθαρρύνουν να νιώθουμε ζεστοί και χαρούμενοι μέσα μας. Ένας τρόπος είναι να βρεις εκείνες τις συνήθειες που θα σε κάνουν να ξυπνάς και να κοιμάσαι με περισσότερη χαρά και ενσυνειδητότητα.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από το προηγούμενο βράδυ πώς ακριβώς μπορείς να προετοιμαστείς, ώστε να ξεκινάς τη μέρα σου με χαρά;

5 απλοί τρόποι να ξεκινάς τη μέρα σου με χαρά 

1. Εξάσκησε την ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι μια δημοφιλής πρακτική που προάγει την ευτυχία. Σύμφωνα με στοιχεία που υποστηρίζονται από έρευνες, η ευγνωμοσύνη λειτουργεί, γι’ αυτό η ψυχοθεραπεύτρια Dawn Delgado, LMFT, προτείνει να καταγράφεις τα  πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη ζωή σου πριν από τον ύπνο. «Το να δώσουμε τη συνειδητή μας προσοχή στην ευγνωμοσύνη επηρεάζει τη νευροχημεία του εγκεφάλου μας, συγκεκριμένα, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στην ευτυχία», λέει η Delgado. Και αν θεωρείς ότι είναι δύσκολο να μπεις σε μια ροή με μια πρακτική ευγνωμοσύνης πριν από τον ύπνο, μπορείς να ανατρέξεις στο Διαδίκτυο σε ασκήσεις ευγνωμοσύνης με προτροπές και ερωτήσεις που θα σε οδηγήσουν ακριβώς εκεί που χρειάζεται.

2. Κάνε διασκεδαστικά σχέδια

Μερικές φορές, η μισή χαρά του να κάνεις κάτι διασκεδαστικό είναι ο προγραμματισμός και η προσμονή που οδηγεί σε αυτό. Για να επωφεληθείς από αυτό, η Anisha Patel-Dunn, ψυχίατρος και επικεφαλής ιατρός στο LifeStance Health, προτείνει να χρησιμοποιήσεις τον χρόνο πριν τον ύπνο σου, για να προγραμματίσεις σχέδια ή δραστηριότητες για την επόμενη μέρα, δίνοντας στον εαυτό σου κάτι να ανυπομονεί για το πρωί. «Είτε πρόκειται να πας σινεμά, να συναντήσεις έναν φίλο για καφέ ή δείπνο, ή ακόμα και απλώς να σχεδιάσεις μια βόλτα στο αγαπημένο σου πάρκο, το να περιμένεις κάτι διασκεδαστικό μπορεί να σε βοηθήσει να ξυπνήσεις πιο χαρούμενη», λέει.

3. Τακτοποίησε τον χώρο σου

«Ο χώρος γύρω μας επηρεάζει τον ψυχικό και συναισθηματικό χώρο μέσα μας», λέει η Delgado, γι’ αυτό και το να ξυπνάς σε έναν νεροχύτη γεμάτο βρώμικα πιάτα και σωρούς από ρούχα, μπορεί να σε γεμίσει με αρνητικά συναισθήματα και άγχος, ήδη από τη στιγμή που θα ανοίξεις τα μάτια σου, το πρωί. Για να το διορθώσεις, σε ενθαρρύνει να αφιερώσεις λίγα λεπτά πριν τον ύπνο για να συμμαζέψεις το σπίτι σου, ώστε να μπορείς να ξυπνάς νιώθοντας φρέσκια και έτοιμη να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε μπορεί να φέρει η μέρα. Θα εκπλαγείς πόση διαφορά μπορεί να κάνει ένα γρήγορο συμμάζεμα 10 λεπτών.

4. Προετοίμασε την επόμενη μέρα σου

Όπως η τακτοποίηση του φυσικού σου χώρου έτσι και η «χαρτογράφηση» της επόμενης ημέρας μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να θέσεις τον τόνο για ένα χαρούμενο πρωινό. «Αυτό δεν σημαίνει να δημιουργήσεις μια λίστα που δημιουργεί μόνο άγχος», λέει η Delgado. «Απλώς οργάνωσε και δώσε προτεραιότητα για να ξεκαθαρίσεις το μυαλό σου για το πώς θα πάει η μέρα. Όταν το κάνουμε αυτό εκ των προτέρων, μπορούμε να ξυπνήσουμε με αυτοπεποίθηση και καθαρό μυαλό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και προετοιμασία φαγητού ή υγιεινά σνακ για την επόμενη ημέρα».

5. Μείνε μακριά από τα social media και θα ξεκινάς τη μέρα σου με χαρά

Σίγουρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σου χαρίσουν γέλιο και να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα με τις χαριτωμένες φωτογραφίες κουταβιών, αποτελούν όμως και μία πηγή αρνητικών συναισθημάτων. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν άγχος και αισθήματα άγχους και κατάθλιψης σε μερικούς ανθρώπους, καθώς το να πέσεις στην παγίδα σύγκρισης είναι εύκολο», λέει η δρ Patel-Dunn. Έτσι, συνιστά να κάνεις ένα διάλειμμα από τα social media πριν κοιμηθείς, για να μειώσεις το άγχος και να ξυπνήσεις με περισσότερη χαλαρότητα την επόμενη μέρα.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν: 

Πώς θα κάνεις αποτοξίνωση από τα social media;
5 εύκολες συμβουλές για μία καλύτερη πρωινή ρουτίνα
Χρειαζόμαστε περισσότερο wabi-sabi στη ζωή μας