Ανήκεις κι εσύ στο κλαμπ αυτών που πίνουν επειδή είχαν πολύ δύσκολη μέρα; Επειδή θέλουν να χαλαρώσουν πριν από μία αγχωτική συνάντηση; Για να ξορκίσουν το κακό ή να γιορτάσουν το καλό; Επειδή θέλουν να απολαύσουν ένα εξαιρετικό γεύμα; Ή απλά επειδή είναι Παρασκευή, είναι πρωτομηνιά, έχει ήλιο μετά από δυο μέρες που έβρεχε; Κοινώς επειδή ψάχνουν μονίμως μια αφορμή για να πιούνε; Είμαστε πολλοί!
Πόσες φορές (και μετά από πόσα hangover) δεν έχεις πει ότι δεν πρόκειται να ξαναβάλεις αλκοόλ στο στόμα σου; Όμως η απόφαση να απέχεις τελείως δεν είναι μόνο δύσκολη στην υλοποίησή της, αλλά πολλές φορές σε οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Όπως στη δίαιτα, που τρώμε αυτό το υποτιθέμενο τελευταίο junk γεύμα για μήνες πριν από τη «Δευτέρα» που τελικά ξεκινάμε! Τα «τρύπια ποτήρια» είναι γνωστή πληγή για εμάς που πίνουμε. Το πρώτο ποτό τελειώνει σε χρόνο dt και το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο έρχονται χωρίς να το πολυκαταλάβουμε. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό μάς προτρέπει να κάνουμε το mindful drinking.
Τι είναι το mindful drinking;
Όπως το mindful eating ή το mindful breathing, το mindful drinking μάς προτρέπει να είμαστε στο παρόν και να συνειδητοποιούμε πότε καταναλώνουμε αλκοόλ, γιατί το κάνουμε και με ποιον τρόπο. Πρόκειται ουσιαστικά για την καλλιέργεια μίας συνειδητής σχέσης με το αλκοόλ και την κατανάλωσή του. «Αυτή η πρακτική μπορεί να σε βοηθήσει να καταναλώνεις υπεύθυνα και ίσως να αποτελέσει τη μέση οδό που θα σε κατευθύνει σε μια αλλαγή που θα παραμείνει», λέει η Dominique Robert-Hendren, κλινική ψυχολόγος στο Hello Sunday Morning, που είναι Αυστραλιανή μη κερδοσκοπική οργάνωση με όραμα να βοηθήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν τη σχέση τους με το αλκοόλ.
«Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να το κάνεις», λέει η Dominique και εξηγεί: «Το θέμα είναι να είσαι παρών στο εδώ και τώρα. Να δίνεις σημασία σε κάθε γουλιά που πίνεις και να επικεντρώνεσαι στο πώς επιδρά στις αισθήσεις σου ανά πάσα στιγμή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα κατανοήσεις τη σχέση σου με το ποτό και στη συνέχεια να αποφασίσεις τι ρόλο θέλεις να παίζει στη ζωή σου».
Το mindful drinking μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου, να ενισχύσει την ενέργεια αλλά και το ανοσοποιητικό σου. Το βασικότερο όμως είναι ότι θα σου ξαναδώσει τον έλεγχο, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητά σου. «Ειδικά αν χρησιμοποιείς το αλκοόλ για να απαλύνεις ή να αποφεύγεις άβολα συναισθήματα ή καταστάσεις, το mindful drinking θα σε οδηγήσει στην επίγνωση και σε πιο βοηθητικές μεθόδους αντιμετώπισης» λέει η Dominique.
Πιστεύεις ότι, όπως η αποχή από το αλκοόλ, έτσι και η ενσυνείδητη κατανάλωσή του μπορεί να σε οδηγήσει σε απομόνωση από φίλους και γνωστούς; «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» σε διαβεβαιώνει η Dominique. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερες εταιρείες μπαίνουν στο χώρο των non-alcohol drinks. Τα δεδομένα τα αλλάζουν κυρίως οι millennials και η generation Z (ηλικίες 26-40 και 18-26 αντίστοιχα), που είτε αντικαθιστούν τελείως ό,τι έπιναν με ποτά χωρίς ή με ελάχιστο αλκοόλ ή τα εναλλάσσουν με τα κλασικά αγαπημένα ποτά τους. Σύμφωνα με προβλέψεις του International Wine and Spirits Record (IWSR), που ασχολείται με την ανάλυση των δεδομένων κατανάλωσης αλκοόλ σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται αύξηση της τάξης του 8% στην κατανάλωση ποτών χωρίς ή με ελάχιστο αλκοόλ μέχρι το 2025. Γι’ αυτό ξεφυτρώνουν συνέχεια μπύρες άνευ, μόκτειλς, κρασιά χωρίς αλκοόλ και πρόσφατα τζιν χωρίς αλκοόλ.
Επίσης, καταγράφεται διεθνώς η τάση κατανάλωσης λιγότερου ή και καθόλου αλκοόλ με τη θεσμοθέτηση μηνών κατά τους οποίους ενθαρρύνεται ο κόσμος να μην πιει βλ. Dry January και Sober October στην Αγγλία και Dry July στην Αυστραλία. Έχει δημιουργηθεί μάλιστα μια νέα γενιά, οι #SoberCurious, που ουσιαστικά αποδέχονται την πρόκληση να περάσουν ένα διάστημα χωρίς αλκόολ. H Millie Gooch, ιδρύτρια της κοινότητας Sober Girl Society ενθαρρύνει όσους μυούνται τώρα σε έναν κόσμο χωρίς αλκοόλ να θέτουν διαρκώς στον εαυτό τους ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα -φίλους και καταστάσεις- που τους οδηγούν στο ποτό. Τέλος, η Dominique σου λέει πρακτικά τι μπορείς να κάνεις για να δοκιμάσεις το mindful drinking.
Πώς θα κόψω το αλκοόλ; 6 πρακτικές συμβουλές:
- Πήγαινε με σχέδιο
Όταν πρόκειται να βγεις έξω σε μπαρ ή εστιατόριο, σκέψου εκ των προτέρων τι θα παραγγείλεις να πιείς. Απόφυγε μέρη που ξέρεις ότι δεν σερβίρεται μη αλκοολούχα επιλογή ποτού. - Έλα στο τώρα
Αφιέρωσε μερικά λεπτά στη χαλάρωσή σου πριν πας σε μέρος που πρόκειται να πιείς. Ξεκίνα με μερικές αναπνοές ώστε να αποβάλεις το άγχος και να κινηθείς με ηρεμία. - Διατήρησε τις προθέσεις σου
Μην αφήσεις την αναποφασιστικότητα να πάρει τα ηνία. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί τι ακριβώς χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή. Αναρωτήσου: «Ποια είναι η σωματική, ψυχική και πνευματική ανάγκη μου τώρα»; Το σημαντικό είναι να είσαι παρών και να έχεις επίγνωση. - Σκέψου ότι είναι πολλοί σαν κι εσένα
Είναι πολύ εύκολο να νιώσεις εκτός παρέας όταν όλοι οι άλλοι πίνουν κι εσύ απέχεις. Όμως ευτυχώς το κλαμπ των mindful drinkers μεγαλώνει. Κοίτα καλύτερα γύρω σου! - Απόλαυσε το ποτό σου
Μην το κάνεις μηχανικά! Δώσε έμφαση σε κάθε γουλιά, στο άρωμα, τη γεύση και την υφή του. Νιώσε το στα χείλη και στο λαιμό σου. Απόλαυσε την επίγευσή του. Η όλη εμπειρία έχει σημασία και καθορίζεται τόσο από το περιβάλλον όσο και από τα συναισθήματά σου. Με λίγα λόγια, αγάπησε το ποτό σου ή μην το πίνεις καθόλου! - Δώσε το καλό παράδειγμα
Η απόφασή σου να δοκιμάσεις το mindful drinking αξίζει και πρέπει να τη στηρίξεις. Σίγουρα δεν χρειάζεσαι ούτε την άδεια ούτε την έγκριση των άλλων για να πίνεις με αυτόν τον τρόπο, αλλά το να μιλήσεις και να εξηγήσεις τα οφέλη του θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις.