Η μείωση της ζάχαρης είναι ένας διατροφικός στόχους που πολλοί έχουν κατά νου, αλλά δυσκολεύονται. Πράγματι, η ζάχαρη είναι εθιστική και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, υπομονή και επιμονή, για να την απομακρύνεις από τη διατροφή σου. Μερικές πρακτικές συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν, ώστε βήμα-βήμα να πετύχεις τον στόχο σου.

Πώς θα κόψεις τη ζάχαρη;

Διάβασε παρακάτω μερικές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν, τόσο στη μαγειρική όσο και στα ψώνια του σούπερ μάρκετ:

  • Αντικατάστησε τη ζάχαρη σε κέικ και μπάρες με χουρμάδες. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, χαλκό και άλλα ιχνοστοιχεία και προσφέρουν αυτή τη γλυκιά γεύση που αναζητάς. Tip: Συνήθως χρειάζονται μούλιασμα σε καυτό νερό πριν τους χρησιμοποιήσεις σε συνταγές.
  • Στις συνταγές για μπισκότα αντικατάστησε τη ζάχαρη με βρασμένο πολτό μήλου. Γενικά τα φρούτα, όπως και η πολύ ώριμη μπανάνα, χρησιμοποιούνται πλέον πολύ στις συνταγές, ώστε να δώσουν αυτή τη γλυκιά γεύση χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  • Προτίμησε τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερα από 6γρ. σάκχαρα ανά 100γρ. τροφίμου και αυτό θα το διαπιστώσεις κοιτώντας την ετικέτα των τροφίμων στο σημείο που λέει «υδατάνθρακες εκ των οποίων σάκχαρα (…)». Σύμφωνα με το British Dietetic Association, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (π.χ. μέλι, γλυκά, αναψυκτικά) και η ζάχαρη που οι ίδιοι βάζουμε στα φαγητά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
  • Χρησιμοποίησε σκόνη ή εκχύλισμα βανίλιας, μπαχαρικά και ξύσματα εσπεριδοειδών, καθώς μπορούν να προσθέσουν γλυκύτητα στα τρόφιμα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και φυσικά χωρίς επιπλέον θερμίδες.
  • Αν θέλεις να κόψεις την ζάχαρη από τον καφέ σου, μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέτεις λίγο γάλα και βανίλια, ώστε να είναι πιο ήπια η γεύση.
  • Άλλες ονομασίες της ζάχαρης που υπάρχουν στα συσκευασμένα τρόφιμα είναι τα: γλυκόζη, σουκρόζη, λακτόζη, φρουκτόζη, σορβιτόλη, μανιτόλη, αμυλοσιρόπι, βύνη, εκχύλισμα βύνης, σιρόπι ρυζιού, εκχύλισμα ρυζιού, μαλτόζη.

Τελευταίο και πιο σημαντικό όλων: Δεν χρειάζεται να πάθεις εμμονή με τη ζάχαρη και την αποφυγή της, αλλά να εστιάσεις για αρχή τουλάχιστον στο να μην την προσθέτεις εσύ η ίδια — έτσι κι αλλιώς θα τη βρεις ήδη σε πολλά τρόφιμα.

Θυμήσου: Προτίμησε να φας κάτι μικρό σε ποσότητα με ζάχαρη, εφόσον το επιθυμήσεις, από το να φας τεράστια ποσότητα από κάτι που δεν περιέχει ζάχαρη.