Αν το πώς θα κοιμηθείς γρήγορα είναι ένα ζήτημα που σε απασχολεί αρκετά τον τελευταίο καιρό, τότε σε καταλαβαίνουμε. Λίγα πράγματα είναι χειρότερα από το να προσπαθείς να αποκοιμηθείς για ώρες, καθώς το μυαλό σου «τρέχει». Και ενώ ένα scrolling στο TikTok αργά το βράδυ πιθανότατα θα έκανε τα πράγματα χειρότερα – το μπλε φως από την οθόνη μπορεί να αναστείλλει την παραγωγή μελατονίνης – ένα «κόλπο» που βρήκαμε εκεί μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα.

Πώς θα κοιμηθείς γρήγορα;

Σύμφωνα με το βιβλίο Relax and Win: Championship Performance in Whatever You Do, η εν λόγω τεχνική αναπτύχθηκε για πιλότους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια ανάλογη ανάρτηση, ο Justin Agustin, χρήστης του TikTok, εξηγεί πώς να τη δοκιμάσεις εάν ελπίζεις να κοιμηθείς αμέσως: Η αρχή γίνεται χαλαρώνοντας κάθε μέρος του σώματός σου, ξεκινώντας από το κεφάλι σου και συνεχίζοντας προς τα κάτω. Εστίασε στο να χαλαρώσεις τα φρύδια σου, να νιώσεις το κεφάλι σου να βυθίζεται πιο βαθιά στο μαξιλάρι και να απελευθερώσεις την ένταση στο μέτωπο, τα μάτια και το στόμα σου. Στη συνέχεια, κινήσου προς τα κάτω, χαλαρώνοντας κάθε άκρο και άρθρωση, καταλήγοντας στα πόδια σου. Καθώς χαλαρώνεις κάθε μέρος του σώματός σου, εστίασε στην αναπνοή σου.

@justin_agustin Technique to falling asleep in 2 minutes! Insp. AsapSCIENCE on YT #sleep #fallasleep #insomnia #insomniac #learnontiktok #howto ♬ You – Petit Biscuit


«Τώρα ενώ το κάνεις αυτό, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσεις το μυαλό σου από τυχόν άγχος», συμβουλεύει ο Agustin στο βίντεο. Για να το κάνεις αυτό, άρχισε να σκέφτεσαι ένα από τα δύο σενάρια: είτε είσαι ξαπλωμένη σε ένα κανό σε μια ήρεμη λίμνη με θέα μόνο έναν καταγάλανο ουρανό, είτε είσαι ξαπλωμένη σε μια μαύρη βελούδινη αιώρα σε ένα κατάμαυρο δωμάτιο. Όταν εμφανίζονται σκέψεις, επανάλαβε στον εαυτό σου για 10 δευτερόλεπτα, “μην σκέφτεσαι, μην σκέφτεσαι, μην σκέφτεσαι”».

Εάν έχεις αποκοιμηθεί ποτέ στο τέλος ενός μαθήματος γιόγκα, τότε ξέρεις πόσο ισχυρός μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος μυϊκής χαλάρωσης και θα συνειδητοποιήσεις ότι αυτή η τεχνική θυμίζει τη διαχρονική και αγαπημένη στάση Savasana της yoga. Το body scan, όταν εξασκεί κανείς την ενσυνειδητότητα, είναι επίσης παρόμοια τεχνική. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο βίντεο.

Όταν εξασκείς αυτή την τεχνική νύχτα με τη νύχτα, ρυθμίζεις το σώμα να απελευθερώνει το στρες και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την αίσθηση της σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας. Πιθανότατα, θα κοιμηθείς πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Η χαλάρωση είναι μια δεξιότητα που απαιτεί εξάσκηση, επομένως μην αποθαρρύνεσαι αν δεν σε βοηθήσει από την πρώτη σου προσπάθεια. Φυσικά, αυτή η στρατιωτική μέθοδος είναι μία από τις πολλές που μπορείς να αξιοποιήσεις για να κοιμηθείς καλύτερα. Η ενσυνειδητότητα, οι ασκήσεις αναπνοής, η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι επιπλέον τρόποι που μπορείς να πειραματιστείς και να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα.