Καθένας μας έχει μια διαφορετική αντίληψη για το τι μυρίζει ωραία. Για πολλούς είναι η φρεσκάδα της πούδρας. Για κάποιους οι λουλουδάτες μυρωδιές, για άλλους τα ξυλώδη αρώματα και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Όλοι, όμως, θα συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: Μια άσχημη μυρωδιά -από όπου κι αν προέρχεται- είναι δυσάρεστη και θέλουμε να την εξουδετερώσουμε, πόσω μάλλον όταν ο χώρος που εμφανίζεται είναι το σπίτι μας. Έρευνες δείχνουν ότι η κακοσμία μάς επηρεάζει ψυχολογικά και σωματικά, αυξάνοντας μάλιστα το άγχος που νιώθουμε. Χαλάρωσε λοιπόν και απόλαυσε ένα μοσχομυριστό σπίτι με αυτούς τους φυσικούς τρόπους.

1. Καθαριότητα

Καλώς ή κακώς το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο που μυρίζει βαριά (αν όχι άσχημα) είναι ότι μάλλον δεν έχει καθαριστεί πρόσφατα. Αν στη δική σου περίπτωση αυτό δεν ισχύει, αναζήτησε τους ένοχους ανάμεσα σε συνήθεις υπόπτους: Καναπέδες, μαξιλάρια, χαλιά έχουν την τάση να μαζεύουν σκόνη και να εγκλωβίζουν μυρωδιές. Δείξε, λοιπόν, επιμονή στο σκούπισμα ή στο τίναγμά τους και φρόντισε να αερίζεις καθημερινά το χώρο στον οποίο βρίσκονται αλλά και όλο το σπίτι. Το ψυγείο είναι ένας ακόμα πόλος κακοσμίας. Φορτώνοντάς το συνεχώς με νέες προμήθειες, αμελούμε συχνά την τακτοποίηση και το καθάρισμά του, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε τρόφιμα που έχουν χαλάσει και αλλοιωθεί. Ακολούθησε τη συμβουλή της Clean Mama σκουπίζοντάς το με ένα βρεγμένο πανί μια φορά την εβδομάδα πριν πας για ψώνια, ώστε να προλάβεις την παραπάνω κατάσταση. Μην παραλείπεις, τέλος το προφανές: Να διατηρείς καθαρό τον κάδο απορριμμάτων, κατεβάζοντας τα σκουπίδια καθημερινά.

2. Ξύδι το θαυματουργό

Ακόμα κι αν η μυρωδιά του δεν σε τρελαίνει, οι αποσμητικές του ιδιότητες θα σε κάνουν να το λατρέψεις. Μισό φλιτζάνι μηλόξυδου που θα μείνει απλώς ακάλυπτο στον πάγκο της κουζίνας θα απορροφήσει τις μυρωδιές από το μαγείρεμα, ενώ με τη βοήθειά του μπορείς να φτιάξεις ένα φυσικό καθαριστικό σπρέι. Η Clean Mama σου προτείνει να αναμείξεις λευκό ξύδι και φιλτραρισμένο νερό σε αναλογία 50:50 σε ένα μπουκάλι βαποριζατέρ και να το χρησιμοποιείς στο καθάρισμα περιοχών του σπιτιού που έχουν την τάση να γεννούν άσχημες μυρωδιές. Θυμήσου να αφήνεις το μείγμα να δρα μερικά λεπτά, πριν το σκουπίσεις.

3. Πώς θα μυρίζει ωραία το σπίτι; Με μαγειρική σόδα

Μαζί με το ξύδι είναι τα πιο αποτελεσματικά φυσικά καθαριστικά και αποσμητικά που κρύβονται στο ντουλάπι της κουζίνας σου. Αν τοποθετήσεις σε ένα μικρό μπολ μαγειρική σόδα και το βάλεις στο ψυγείο σου, θα διαπιστώσεις ότι γρήγορα θα εξαφανιστούν τυχόν άσχημες μυρωδιές. Το ίδιο θα γίνει αν τη χρησιμοποιήσεις και στον κάδο της κουζίνας σου. Η Clean Mama σε συμβουλεύει να ρίξεις κόκκους μαγειρικής σόδας σε χαλιά που μυρίζουν άσχημα, να την αφήσεις να δράσει για λίγη ώρα και μετά να τα σκουπίσεις καλά με την ηλεκτρική.

4. Βράσ’ τα κι άστα

Πόσες φορές δεν έχεις μαγευτεί από τις γλυκές μυρωδιές μπαίνοντας σε ένα φούρνο ή σε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής; Πέρα από το να δοκιμάσεις στο σπίτι μια συνταγή με ευωδιαστά υλικά, μπορείς να απολαύσεις τις όμορφες μυρωδιές τους χωρίς απαραίτητα να αφιερώσεις πολύ χρόνο. Αρκεί να αφήσεις για λίγη ώρα σε μια κατσαρόλα να βράσει νερό μαζί με μερικές φλούδες πορτοκαλιού και στικ κανέλας για να δώσεις μια ζεστή χειμωνιάτικη μυρωδιά στο χώρο ή αν θέλεις κάτι πιο δροσερό, χρησιμοποίησε φλούδες λεμονιού, στικ βανίλιας και κλωνάρια δεντρολίβανου. Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι αμέτρητοι και είναι στο χέρι σου.

5. Φυσικό αποσμητικό χώρου

Τα αποσμητικά του εμπορίου ακόμα κι αν είναι αποτελεσματικά στην εξάλειψη της κακοσμίας είναι βλαβερά τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον. Προτίμησε να φτιάξεις το δικό σου φυσικό αποσμητικό ακολουθώντας τις οδηγίες της Clean Mama. Για ένα σπρέι, με το οποίο θα φρεσκάρεις κάθε χώρο ανά πάσα στιγμή, ανάμειξε μισό φλιτζάνι νερό, ¼ του φλιτζανιού οινόπνευμα (ή βότκα που είναι άοσμη και εξατμίζεται εύκολα), 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου. Εννοείται ότι μπορείς να αντικαταστήσεις τα προτεινόμενα αιθέρια έλαια με εκείνα της αρεσκείας σου.

6. Αρωματικά κεριά

Είναι το πρώτο που σκεπτόμαστε οι περισσότεροι όταν θέλουμε να αρωματίσουμε ένα χώρο, καθώς είναι και η λύση με τα γρηγορότερα ίσως αποτελέσματα. Χρειάζεται, όμως, προσοχή γιατί τα περισσότερα αρωματικά κεριά του εμπορίου περιέχουν χημικές ουσίες και παραφίνη με βλαβερές επιπτώσεις για τον οργανισμό μας και τον πλανήτη. Προτίμησε κεριά που κατασκευάζονται από 100% φυσικά υλικά όπως σόγια και καρύδα.

7. Πώς θα μυρίζει ωραία το σπίτι; Με αιθέρια έλαια

Δρουν εξίσου γρήγορα με τα κεριά, ενώ ταυτόχρονα μας χαρίζουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Διάλεξε ευκάλυπτο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, λεβάντα για χαλάρωση, δεντρολίβανο για πνευματική συγκέντρωση, λεμόνι για να σου φτιάξει τη διάθεση και όποιο άλλο αιθέριο έλαιο σου αρέσει. Μπορείς να απολαύσεις τη μυρωδιά του είτε βράζοντας νερό που θα προσθέσεις 2-3 σταγόνες, είτε σε μια παραδοσιακή κεραμική συσκευή αρωματοθεραπείας (αυτή με το κεράκι από κάτω που είχαμε στα φοιτητικά μας σπίτια), είτε σε έναν πιο σύγχρονο αρωματικό διαχυτή.

8. Πώς θα μυρίζει ωραία το σπίτι; Με αρωματικά φυτά

Μπορείς με μία κίνηση να δώσεις χρώμα, άρωμα και κυριολεκτικά ζωή στο σπίτι σου. Τα αγαπημένα βότανα της μαγειρικής βλ. βασιλικός, μαϊντανός και δυόσμος είναι μερικές από τις επιλογές φυτών που θα αρωματίσουν διακριτικά το χώρο σου. Για πιο έντονη μυρωδιά προτίμησε φυτά όπως το μοσχολέμονο, το γιασεμί ή τη λεβάντα. Εδώ θα βρεις περισσότερες επιλογές και συμβουλές για τη φροντίδα τους.