Το να μπορείς να ακούς και να καταλαβαίνεις τους άλλους είναι δείγμα συναισθηματικής ωριμότητας και ευφυΐας. Πρόκεται για μια δεξιότητα που αυτόματα ευνοεί τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αποτελεσματική επικοινωνία.

Άκου πρώτα για να καταλάβεις τον συνομιλητή σου κι ύστερα για να απαντήσεις. Οι περισσότεροι λειτουργούν αντανακλαστικά κι απαντούν αυθόρμητα διακόπτοντας πολλές φορές το άλλο άτομο χωρίς να έχει προλάβει να ολοκληρώσει αυτό που ήθελε να πει.

5 τρόποι για να καταφέρεις να είσαι καλή ακροάτρια:

Να είσαι παρόν τη στιγμή της συζήτησης

Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο στις συζητήσεις με τους συνομιλητές σου. Αυτό σημαίνει να αφήσεις για λίγο στην άκρη το κινητό, τα email και το scrolling στα social media και να συνδεθείς ουσιαστικά μαζί με τον άλλον. Συγκεντρώσου στη συζήτηση και περιόρισε τους περισπασμούς. Δώσε χρόνο και προσοχή σε όσα σου μοιράζεται ο άλλος εκείνη τη στιγμή. Το θέμα δεν είναι να μοιράζεσαι μόνο εσύ τις απόψεις σου, αλλά να δίνεις χώρο και χρόνο και στον άλλο να επικοινωνήσει τις δικές του και να αισθάνεται ότι τον προσέχεις και τον ακούς.

Εξάσκηση

Η επικοινωνία είναι τέχνη και όπως κάθε τέχνη έτσι κι αυτή χρειάζεται πειραματισμό και εξάσκηση μέχρι να γίνεται με επιτυχία. Αποτελεσματική επικοινωνία σημαίνει να έχεις καταφέρει να συνδεθείς συναισθηματικά με τον συνομιλητή σου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να είσαι ειλικρινής και το ενδιαφέρον και η προσοχή σου να είναι αληθινά.

Στάση σώματος

Δείξε σεβασμό και εκτίμηση στον συνομιλητή σου, όχι μόνο με τα λόγια σου αλλά και με τη στάση του σώματος σου. Η οπτική επαφή, ο τόνος της φωνής, οι ευγενικές χειρονομίες σε κάνουν προσιτή και βοηθούν τον συνομιλητή σου να νιώσει ότι δίνεις σημασία σε όσα σου λέει.

Ενσυναίσθηση

Άλλη μια βασική δεξιότητα για επιτυχημένη επικοινωνία είναι να μπαίνεις στη θέση του άλλου. Άκου το άλλο άτομο και τις απόψεις του. Ακόμη κι αν διαφωνείς ή έχεις διαφορετική άποψη είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη δική του οπτική.

Φιλική στάση

Κράτα μια θετική και φιλική στάση μέσα σε μια συζήτηση. Το θέμα σε μια συζήτηση είναι να αναπτυχθεί ο διάλογος και όχι να αποδείξεις ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Απόφυγε την αυστηρή κριτική. Είναι σημαντικό να είσαι ευγενική και πρόθυμη να κατανοήσεις τον άλλο.

Το να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, το να μάθεις να είσαι καλή ομιλήτρια και ακροάτρια μέσα σε μια συζήτηση θα σε βοηθήσει να διατηρείς υγιείς τόσο τις συντροφικές όσο και τις επαγγελματικές, αλλά και τις φιλικές σχέσεις σου.