Οικονομική ασφάλεια και ευημερία σημαίνει σωστή και στρατηγική διαχείριση των οικονομικών σου. Αν αυτός ο τομέας σε δυσκολεύει και ξοδεύεις συνέχεια περισσότερα απ’όσα βγάζεις, τότε οι παρακάτω συνήθειες θα σε βοηθήσουν να θέσεις νέες και πιο αξιόπιστες βάσεις, για να πετύχεις μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους με λιγότερο άγχος και, φυσικά, να απολαμβάνεις τη ζωή σου.

1. Καθόρισε ένα budget

Αρχικά, ξεκίνα με έναν προϋπολογισμό. Μια πολύ καλή συνήθεια είναι να ορίζεις και να διατηρείς ένα συγκεκριμένο μηνιαίο budget και να είσαι συνειδητοποιημένη με τα έξοδα σου. Χωρίς προϋπολογισμό, κινδυνεύεις να ξοδεύεις για περιττά πράγματα και δεν θα μπορείς να εξοικονομείς χρήματα για μεγάλες αγορές και απροσδόκητα γεγονότα. Χρειάζεται να βρεις μια στρατηγική που να ταιριάζει στην καθημερινή σου ρουτίνα—ο προϋπολογισμός σου δεν πρέπει να είναι τιμωρητικός.

2. Πλήρωσε πρώτα τον εαυτό σου

Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι πληρώνεις τον εαυτό σου για να παει για ψώνια. Σημαίνει αποταμίευση για το μέλλον. Αυτή η συνήθεια είναι τόσο σημαντικό να χτιστεί με την πάροδο του χρόνου και να ενσωματωθεί στην οικονομική σου οργάνωση, επειδή θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις οικονομική ελευθερία και επιτυχία μακροπρόθεσμα. Η ιδέα εδώ είναι να βάλεις στην άκρη τα χρήματα που προορίζονται για την αποταμίευσή σου, πριν ξοδέψεις για οτιδήποτε άλλο. Ιδανικά, θέσε μία πάγια εντολή για μεταφορά χρημάτων μηνιαίως σε έναν λογαριασμό αποταμίευσης. Όσο λιγότερο έχεις να ασχοληθείς με αυτό, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το τηρήσεις. Σου υποσχόμαστε ότι θα ευχαριστείς τον εαυτό σου μια μέρα για ό,τι κάνεις σήμερα.

3. Δημιούργησε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Μια άλλη σημαντική συνήθεια είναι η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης. Ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι χρήματα που διαθέτεις για να καλύψεις τυχόν εκπλήξεις που μπορεί να σου φέρει η ζωή, όπως απροσδόκητα ιατρικά έξοδα, επισκευές σπιτιού ή αυτοκινήτου ή απώλεια εργασίας. Χωρίς ταμείο έκτακτης ανάγκης, τέτοια γεγονότα μπορεί να σε αφήσουν χρεωμένη και, σίγουρα, θα σου δώσουν πολύ περιττό άγχος.

4. Παρακολούθησε την πρόοδό σου

Αυτό μπορείς να το προσαρμόσεις. Μπορεί να είναι ένα spreadsheet στο Excel ή ένα app στο κινητό σου, π.χ. το Spendee. Παρακολούθησε την πρόοδό σου προς έναν στόχο αποταμίευσης ή επένδυσης, είτε πρόκειται για διακοπές σε λίγους μήνες είτε για προκαταβολή σε ένα σπίτι. Χτίζεις κάτι μεγάλο και σου αξίζει να παρακολουθείς τον εαυτό σου να φτάνει εκεί. Επίσης, ένα app θα σε βοηθήσει να καταγράφεις και τα καθημερινά έξοδά σου και στο τέλος του μήνα πιθανότατα θα εκπλαγείς ως προς το πού ξοδεύεις τα περισσότερα χρήματά σου – θα έχεις, όμως, μία πολύτιμη πληροφορία για το πού χρειάζεται αναθέωρηση.

5. Αγόρασε τα πράγματα που αγαπάς

Η οργάνωση των οικονομικών σου δεν μεταφράζεται σε καταπίεση για ό,τι σου αρέσει να κάνεις. Ο πρωινός καφές σου, ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα κερί ή εκείνο το ζευγάρι παπούτσια που σκέφτεσαι συνέχεια είναι έξοδα που δεν θα μπουν εμπόδιο στη μακροπρόθεσμη, οικονομική επιτυχία σου. Αρκεί, φυσικά, να είναι μέσα στο budget και την οικονομική σου άνεση. Άλλωστε, η ζωή είναι για να απολαμβάνεται. Το αξίζεις!

6. Αναθεώρησε τους στόχους και τις συνήθειες σου

Και μην ξεχνάς να αναλογίζεσαι τακτικά τους στόχους και τις συνήθειές σου. Δεν έχουν σκαλιστεί σε πέτρα και μπορούν να αναθεωρηθούν κάθε μήνα, αν το κρίνεις απαραίτητο. Έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις τι κάνεις σωστά, τι πρέπει να αλλάξεις και θα σε κρατήσει στον σωστό δρόμο για τη βελτίωση της οικονομικής σου κατάστασης. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναθεωρείς τους στόχους και το σχέδιο εξόδων σου κάθε φορά που αλλάζεις τη ζωή σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια νέα δουλειά, ένα καινούριο μέλος στην οικογένεια ή η μετακόμιση σε ένα καινούριο σπίτι.

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν μια συνήθεια λειτουργεί; Υπάρχουν κάποια σημάδια. Αν το να σκέφτεσαι την οικονομική σου κατάσταση προκαλεί άγχος ή πιέζεσαι τρομερά κάθε φορά που πρέπει να δεις τους λογαριασμούς σου ή κρατάς κακία στον εαυτό σου κάθε φορά που ξεγλιστράει οικονομικά, αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι οι οικονομικές σου συνήθειες δεν λειτουργούν για σένα.

Ένα άλλο σοβαρό σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί για εσένα είναι εάν διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει καλή πρόοδος με τα οικονομικά σου. Για παράδειγμα, εάν δεν πληρώνεις τα χρέη σου ή ξοδεύεις περισσότερα από όσα βγάζεις, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι για να αναθεωρήσεις τη στρατηγική σου.