Ποιο είναι αλήθεια το πιο τρομακτικό συναίσθημα; Μάλλον κάποια από αυτά που σε θολώνουν και σε κάνουν να χάνεις τον εαυτό σου. Που μιλάνε πιο δυνατά από τη λογική σου και σε αφήνουν με τη σκέψη ότι δεν είσαι εσύ που τα έκανες αυτά. Σκέφτηκες τον έρωτα; Ή μήπως τον θυμό; Στην πραγματικότητα ο θυμός είναι συνδεδεμένος με το άγχος, τον φόβο και τον ενθουσιασμό, καθώς και τα τέσσερα αυτά πυροδοτούν την αντίδραση «μάχης ή φυγής».

Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των συναισθημάτων είναι ότι τα επινεφρίδια πλημμυρίζουν το σώμα με ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Ο εγκέφαλος διοχετεύει το αίμα μακριά από το έντερο και προς τους μυς, ως προετοιμασία για σωματική άσκηση. Ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή αυξάνονται, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και το δέρμα ιδρώνει. Το μυαλό οξύνεται και συγκεντρώνεται.

Ο θυμός αποτελεί ένα δευτερογενές συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως, βιώνουμε πρώτα ένα πρωταρχικό συναίσθημα όπως ο φόβος, η απώλεια ή η θλίψη. Επειδή αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν ευαλωτότητα και απώλεια ελέγχου, μας κάνουν να νιώθουμε άβολα και έτσι μετατοπιζόμαστε υποσυνείδητα προς τον θυμό.

Πώς να διαχειριστείς τον θυμό

Η συνεχής πλημμύρα χημικών ουσιών του στρες και οι σχετικές μεταβολικές αλλαγές που συνοδεύουν τον συνεχή ανεξέλεγκτο θυμό μπορεί τελικά να προκαλέσουν βλάβη σε πολλά διαφορετικά συστήματα του σώματος. Μερικά από τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που έχουν συνδεθεί με τον ανεξέλεγκτο θυμό περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, προβλήματα πέψης, όπως το κοιλιακό άγχος, αϋπνία, αυξημένο άγχος, κατάθλιψη, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι και δερματικά προβλήματα.

Αλλά, επίσης, πολλές από τις φορές που ο θυμός μας διακατέχει ξεσπάμε με τρόπους και σε ανθρώπους που δεν θέλουμε. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί πολύ συχνά να μας δημιουργήσουν προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αλλά και να βιώνουμε απογοήτευση για τον εαυτό μας. Γι’αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα σου… ανέβει το αίμα στο κεφάλι, προσπάθησε να εξασκήσεις κάποια από τις τεχνικές διαχείρισης θυμού.

Πάρε ένα διάλειμμα και βρες την πηγή

Σταμάτα ό,τι κι αν κάνεις και έλεγξε αν μπορείς να εντοπίσεις το πρωταρχικό συναίσθημα που οδηγεί στον θυμό. Είναι σημαντικό να σταματήσεις και να το σκεφτείς σκόπιμα, καθώς στην αρχή θα είναι συνήθως πολύ δύσκολο να εντοπίσεις κάτι άλλο εκτός από τον θυμό.

Έλεγξε τι βρίσκεται κάτω από τον θυμό σου. Κάνε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: «Αν ο θυμός ήταν η κορυφή του παγόβουνου τότε τι βρίσκεται από κάτω;». Αυτό σου δίνει έναν τρόπο να αρχίσεις να ερευνάς τις σκέψεις που τροφοδοτούν τον θυμό. Η μετατόπιση από τα πρωταρχικά συναισθήματα του φόβου, της θλίψης συμβαίνει γρήγορα, οπότε χρειάζεται σκόπιμη σκέψη για να εντοπίσεις τι βρίσκεται κάτω από το θυμό.

Πάρε χρόνο να ηρεμήσεις

Το συναίσθημα του θυμού απελευθερώνει χημικές ουσίες μέσα στο σώμα που σε προετοιμάζουν να φύγεις, να πολεμήσεις ή να παγώσεις για να μην πληγωθείς. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να διαλυθούν αυτές οι χημικές ουσίες και δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά μέχρι να το κάνεις. Παίρνοντας σκόπιμα χρόνο για να ηρεμήσεις, δίνεις χρόνο στον εγκέφαλό σου να βγει από την ενστικτώδη προστατευτική λειτουργία και να περάσει σε λειτουργία επίλυσης προβλημάτων.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος που δίνει ζωή στον θυμό. Όταν λοιπόν ο θυμός σου κλιμακώνεται, πάρε τον χρόνο για να κάνεις έναν γρήγορο περίπατο ή τρέξιμο. Ή αφιέρωσε λίγο χρόνο κάνοντας άλλες ευχάριστες σωματικές δραστηριότητες.

Ψάξε λύση στο πραγματικό πρόβλημα

Ο θυμός σου λέει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Το να αφιερώσεις χρόνο για να επεξεργαστείς μια λύση στο πρόβλημα, εξαλείφει την ανάγκη για θυμό. Είναι εύκολο να αποφύγεις να δουλέψεις τα προβλήματα, αλλά μέχρι να επιλυθούν τα υποκείμενα ζητήματα, θα συνεχίσεις να βρίσκεις τον θυμό να ξεπροβάλλει για να σου πει ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσεις.

Γράψε ένα γράμμα

Είναι λογικό να θέλεις να ξεσπάσεις, πόσο μάλλον να θεωρείς ότι κάποιος άλλος ευθύνεται για τον θυμό σου. Αλλά δεν είναι πάντα καλή ιδέα να ξεσπάσεις τα νεύρα σου. Όλα όσα θα ήθελες να πεις, μετάφερε τα σε ένα χαρτί. Έτσι θα αποβάλλεις από μέσα σου αυτό που σε «τρώει», χωρίς να έρθεις σε σύγκρουση.

Εξάσκησε τεχνικές χαλάρωσης

Όταν ξεσπάς τα νεύρα σου χρησιμοποίησε τεχνικές χαλάρωσης. Εξασκήσου σε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, φαντάσου μια χαλαρωτική σκηνή ή επανάλαβε μια ηρεμιστική λέξη ή φράση. Μπορείς επίσης να ακούσεις μουσική ή να κάνεις ήπια γιόγκα. Ό,τι χρειάζεσαι για να αισθανθείς χαλάρωση.