Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι μια πολύ σημαντική περίοδος, καθώς η ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης και υγείας του!

Τι γίνεται μετά τους 12 μήνες, όταν το παιδί αρχίζει από βρέφος να γίνεται νήπιο;

Η περίοδος της ζωής του παιδιού από τον 12ο μήνα και μετά, είναι μοναδική λόγω και της σωματικής εξέλιξης που επιτελείτε με γρήγορους ρυθμούς, αλλά και των αλλαγών στη συμπεριφορά του. Κοντά στα πρώτα του γενέθλια, το μωρό αρχίζει να διαφοροποιεί τον ευατό του αλά και την συμπεριφορά του. Νιώθει ένα ξεχωριστό άτομο από τη μητέρα του και δημιουργεί σιγά σιγά τη δική του προσωπικότητα και γίνεται ένα νήπιο γεμάτο πρωτοβούλιες.

Γονείς παράδειγμα προς μίμηση

Για να έχει ένα παιδί θετική διατροφική συμπεριφορά, θα πρέπει να μεγαλώσει σε ένα υγιές διατροφικό περιβάλλον. Οι γονείς-φροντιστές είναι αυτοί που θα βάλουν τις σωστές διατροφικές βάσεις για να αναπτύξουν τα παιδιά ωφέλιμες διατροφικές συνήθειες. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι εμείς οι γονείς είμαστε αυτοί που φτιάχνουμε τους κανόνες και βάζουμε τα όρια. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα, γι’αυτό χρειάζεται να μοιραστούν ευθύνες (διαμερισμός ευθυνών) και να αναλάβει ορισμένες το παιδί.

«Χρυσός» κανόνας στη διατροφή των παιδιών (Elly Setter)

  • Οι γονείς επιλέγουν το είδος των τροφών που παρέχονται στο σπίτι, τη συχνότητα κατανάλωσης, τον τρόπο μαγειρέματος, την ώρα και τον τόπο του γεύματος!
  • Τα παιδιά επιλέγουν αν θα φάνε, ποια από τις παρεχόμενες τροφές θα φάνε, πόσο θα φανέ, με τι ρυθμό θα φάνε!

Απλές και χρήσιμες συμβουλές

Παρακάτω παραθέτω μερικές απλές συμβουλές για ένα υγιές περιβάλλον στο σπίτι:

  • Να του προσφέρετε ποικιλία τροφίμων, προσέχοντας πάντα την εποχικότητα αυτών
  • Αφήστε το παιδί να αποφασίσει ποιες από τις προσφερόμενες τροφές θα φάει, αλλά και το πόσο θέλει να φάει
  • Μην τιμωρείτε και μην επιβραβεύετε το παιδί σας με φαγητό
  • Να έχετε κλειστές όλες τις οθόνες (τηλεόραση, tablet, κινητό) κατά τη διάρκεια του γεύματος
  • Αφήστε το να μαγειρέψει μαζί σας
  • Πάρτε το μαζί σας στο σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή και μιλήστε του για τα τρόφιμα που αγοράζετε, για την εποχικότητα και τη ποικιλία
  • Να τρώτε όλοι το ίδιο φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι

Καλό θα είναι, λοιπόν, να έχετε ρεαλιστικές διατροφικές απαιτήσεις αλλά και ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες του παιδιού σας.. με σκοπό να το βοηθήσετε μεγαλώνοντας να μάθει να ακούει τα σημάδια πείνας και κορεσμού και φυσικά να αναπτύξει μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα του!