Το φετινό Πάσχα σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα τρία προηγούμενα. Θα είναι ελεύθερο, χωρίς υποχρεωτικά μέτρα προφύλαξης και περιορισμούς. Θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με φίλους, θα διασκεδάσουμε και φυσικά μέσα στην καλή παρέα θα φάμε, ίσως και λίγο παραπάνω. Κι ενώ το λίγο παραπάνω δεν θα σε πειράξει, αν καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ, τότε, ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθεις αντιμέτωπ@ με τις γνωστές και δυσάρεστες καούρες.

Ο κος Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center αναγνωρίζοντας τις παγίδες του Πάσχα, μας συμβουλεύει για το πώς θα έχουμε ασφαλείς διατροφικές «διαδρομές».

Η μετάβαση από την νηστεία στην ομαλή διατροφή θα πρέπει να γίνει προσεχτικά. Τα άτομα που νηστεύουν, αποκλείουν από τη τροφή τους το κρέας, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και η διατροφή τους είναι κυρίως χορτοφαγική, με μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά.

Την ημέρα του Πάσχα, η αλλαγή στην ποιότητα του φαγητού καθώς και η υπερβολική και απότομη πρόσληψη κρέατος, που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, θα οδηγήσει αρκετούς σε δυσπεψία, φούσκωμα και καούρα. Αυτό έχει αποτέλεσμα το στομάχι μας να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν αυτή την δυσάρεστη κατάσταση της καούρας.

Συμβουλές για να αποφύγεις τις καούρες

  • Να μασάς αργά.
  • Συμπερίλαβε στα γεύματά σου πράσινες σαλάτες. Να προτιμήσεις να τις καταναλώνεις πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζεται το αίσθημα της πείνας.
  • Μην γεμίζεις υπερβολικά το πιάτο σου. Προτίμα μικρές μερίδες.
  • Πίνε άφθονο νερό.
  • Απόφυγε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.
  • Απόφυγε τα γλυκά που είναι εξίσου πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.
  • Απόφυγε να ξαπλώνεις ή να κάνεις άλλες δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλεις να διευκολύνεις την πέψη, να κάνεις έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.
  • Μην καπνίσεις αμέσως μετά το φαγητό.

Αλγινικά για τις καούρες

Πάρε αλγινικά, που θα σε απαλλάξουν και θα σε ανακουφίσουν ταχύτατα από το αίσθημα της καούρας και της δυσπεψίας. Τα αλγινικά έχουν διπλό μηχανισμό δράσης: αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος και αφετέρου είναι τα μόνα που αναστέλλουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αντιμετωπίζουν δηλαδή ταυτόχρονα και αποτελεσματικά την καούρα, την δυσπεψία, την αναγωγή οξέος, την υπεροξύτητα και τον στομαχικό πόνο. Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματά τους είναι ότι η δράση τους ξεκινά άμεσα και διαρκεί έως 4 ώρες, ενώ καταπραΰνουν την καούρα σε 3 λεπτά από την λήψη τους. Είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα από εγκύους και ηλικιωμένους.