Φαντάσου ότι είναι μόλις 1:30 μ.μ., γέρνεις πάνω στο γραφείο, παλεύοντας να κρατήσεις τα βλέφαρά σου ανοιχτά και κοιτάς το ρολόι περιμένοντας τις ώρες να περάσουν. Οι ώρες δεν περνούν (προφανώς) και αυτή είναι μία ιστορία που τον τελευταίο καιρό επαναλαμβάνεται συχνά. Τα επίπεδα παραγωγικότητάς σου δεν είναι αυτά που είχες συνηθίσει και τις περισσότερες φορές αισθάνεσαι υπνηλία στη δουλειά.

Μπορεί περίεργοι θόρυβοι να σε κράτησαν ξύπνι@ όλη νύχτα, να μην μπορούσες να αφήσεις την καινούρια σειρά που ξεκίνησες ή να είχες βγει… Εδώ, προφανώς, δεν σε κρίνουμε αλλά αν έχεις παρατηρήσει πως έχεις συχνά υπνηλία στη δουλειά είναι πιθανό το σώμα σου να προσπαθεί να σου πει κάτι.

Στη συνέχεια αυτού του κειμένου θα ανακαλύψεις μερικές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις.

Παράμεινε ενυδατωμέν@

Μπορεί να επιλέγεις τσάι ή καφέ όταν αισθάνεσαι κουρασμέν@, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις ότι είναι πιθανό να μην σε βοηθήσουν εάν είσαι αφυδατωμέν@. Αντ ‘αυτού, δοκίμασε να πιεις ένα ποτήρι νερό πριν επιλέξεις τον καφέ. Το σώμα σου περιέχει περίπου 60% νερό. Το νερό βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα όργανα και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί. Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται σημαντική ποσότητα νερού για να λειτουργήσει σωστά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μάθε εδώ.

Μείωσε τη θερμοκρασία για να μειώσεις και την υπνηλία στη δουλειά

Τα πιο ζεστά δωμάτια τείνουν να μας κάνουν να νιώθουμε πιο νυσταγμένοι, γιατί όταν το σώμα μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία, ιδρώνουμε και ο ιδρώτας χρησιμοποιεί ενέργεια. Όσο περισσότερο το σώμα σου «εργάζεται» για να σε δροσίσει, τόσο περισσότερη προσπάθεια πρέπει να καταβάλλει, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κόπωση.

Tip: Σκέψου το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις κλιματιστικό, ανεμιστήρα ή να ανοίξεις ένα παράθυρο για να αφήσεις το δροσερό αεράκι να σε ξυπνήσει. Πριν σε πάρει ο ύπνος.

Ρίξε κρύο νερό στο πρόσωπό σου

Γνώριζες ότι το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματός σου; Το κρύο νερό που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο είναι ένα σοκ για το σύστημά σου και μπορεί να σε αναζωογονήσει αμέσως.

Tip: Μπορείς, επίσης, να κάνεις ένα γρήγορο κρύο ντους έαν δουλεύεις από το σπίτι για παρόμοια αποτελέσματα.

Ελαχιστοποίησε την κατανάλωση ζάχαρης

Η κατανάλωση τροφών και ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σου, δίνοντας σου εκείνη την έκρηξη ενέργειας που αναζητάς… μόνο και μόνο για να σε εξαντλήσει λίγο αργότερα. Αυτό είναι λογικό να προκαλεί υπνηλία και μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμέν@. Αν σου αρέσει να τσιμπολογάς κατά τη διάρκεια της ημέρας (ποιος όχι;) αναζήτησε κάτι πιο υγιεινό. Έχουμε μερικές χρήσιμες επιλογές παρακάτω.

Κατανάλωσε υγιεινά σνακ που θα σου δώσουν καλή ενέργεια και θα προλάβουν την υπνηλία στη δουλειά

Τέτοια σνακ είναι:

  • Μπανάνα
  • Αμύγδαλα
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Μιξ ξηρών καρπών
  • Σπόροι
  • Κρακεράκια με χούμους

Επίλεξε την κατάλληλη μουσική υπόκρουση

Η μουσική μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή, να σε αποκοιμίσει ή να σε ξυπνήσει, ανάλογα με το είδος της μουσικής που θα επιλέξεις. Στη δουλειά προτείνουμε να ακούς lo-fi beats ή ορχηστρική μουσική (instrumental). Άλλες μελωδίες όπως η κλασική μουσική και το πιάνο για καλύτερη εστίαση είναι, επίσης, καλές επιλογές.

Πήγαινε έναν περίπατο

Η βόλτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματός σου και να σου δώσει μία φυσική ώθηση ενέργειας, απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Για να καταφέρεις όντως να κάνεις τον περίπατό σου, προγραμμάτισέ τον στο ημερολόγιο μεταξύ εργασιών και συναντήσεων.

Υπνηλία στη δουλειά; Ξύπνα τον εαυτό σου με τη… μυρωδιά

Υπάρχουν συγκεκριμένες μυρωδιές που έχουν συνδεθεί με αισθήματα ενέργειας και ενίσχυσης της παραγωγικότητας. Κάποιες από αυτές μπορείς να της μάθεις εδώ. Άλλες μυρωδιές, όπως η λεβάντα, το γιασεμί, το τριαντάφυλλο και το χαμομήλι μπορεί να ενισχύσουν την υπνηλία στη δουλειά γιατί προωθούν τη χαλάρωση, οπότε είναι καλό να τις αποφύγεις.

Σε κάθε περίπτωση, ένας καλός βραδινός ύπνος θα σε προετοιμάσει για μια παραγωγική μέρα. Ο μη επαρκής ή κακός ύπνος είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται για την υπνηλία στη δουλειά. Γι’ αυτό, μαζί με τις παραπάνω συμβουλές, δες πώς μπορείς να βελτιώσεις και την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου σου.