Μικροατυχήματα στο σπίτι πάντα συμβαίνουν. Και μην πάει ο νους σου στο κακό. Ένα πουλόβερ που πλύθηκε σε πολύ ζεστό νερό, μια γρατζουνιά στο πάτωμα, το φαγητό που κάηκε. Υπάρχει τρόπος να… επανορθώσεις αποτελεσματικά και το κυριότερο χωρίς κόστος. Ας δούμε πώς:

  • Αν τώρα πάνω στη βιασύνη σού πέσει ζάχαρη στην κεραμική εστία, δεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου. Κλείσε αμέσως το μάτι και να αφαίρεσε με ένα πανί το λεκέ όσο είναι ακόμη ζεστό. Άφησε στη συνέχεια το μάτι να κρυώσει και μετά χρησιμοποίησε την ειδική ξύστρα για να αφαιρέσεις και τα υπολείμματα. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς πάντα την ξύστρα κρατώντας τη σε μια μικρή γωνία 30 περίπου μοιρών πάνω από την επιφάνεια. Ξεπλένεις κι γυαλίζεις με ένα μαλακό πανί.
  • Γρατζουνίστηκε το ξύλινο πάτωμα μετακινώντας τα έπιπλα; Οι γρατζουνιές στο ξύλινο πάτωμα δεν φεύγουν εύκολα. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να τις απαλύνεις γρήγορα και αποτελεσμτικά. Πώς; Τρίβοντας τις με την ψίχα ενός καρυδιού. Αυτό δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ που καλύπτει τη γρατζουνιά.
  • Έχει συμβεί σε όλους. Η κατάψυξη μύρισε και μαζί της μύρισαν και τα παγάκια. Θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσεις όλα τα τρόφιμα και πλύνεις συρτάρια, ράφια και τοιχώματα με ένα διάλυμα χλιαρό νερό, μαγειρικής σόδας αλλά και μιας αμπούλας βανιλίνης. Στη συνέχεια ξαναβάζεις τα τρόφιμα στη θέση τους και τοποθετείς μέσα στην κατάψυξη ένα πλαστικό δοχείο με 3-4 κ.σ. μαγειρική σόδα την οποία αφήνεις για λίγες ημέρες.
  • Αν το φαγητό κάηκε και κόλλησε στον πάτο της κατσαρόλας, υπάρχει μια απλή λύση που θα σε γλιτώσει από το τρίψιμο και είναι ιδανική ακόμη και για τα σκεύη από teflon. Βάζεις αρκετό νερό, 2 κ.σ. υγρό σαπούνι πιάτων και αφήνεις την κατσαρόλα να βράσει για 20 λεπτά. Αφαιρείς από τη φωτιά, αδειάζεις και πλένεις κανονικά στο χέρι. Αν τα υπολείμματα επιμένουν, επαναλαμβάνεις τη διαδικασία.
  • Έπλυνες το πουλόβερ σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και μπήκε στο πλύσιμο; Για αρχή, δεν το αφήνεις να στεγνώσει. Το τοποθετείς σε μια λεκάνη με κρύο νερό και προσθέτεις σαμπουάν για μωρά. Ανακατεύεις ελαφρά και το αφήνεις να μουλιάσει για 30 λεπτά. Ξεβγάζεις και το το αφήνεις να στραγγίξει χωρίς στίψιμο. Στη συνέχεια το τυλίγεις με μια πετσέτα ώστε αυτή να απορροφήσει την υγρασία. Το βάζεις στην απλώστρα ανοιχτό και το τραβάς απαλά ώστε να ανοίξει. Κάθε μια ώρα επαναλαμβάνεις το τράβηγμα.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να φέρνουμε την καταστροφή ούτε και να τρέξουμε να αντικαταστήσουμε όσα χάλασαν. Ίσως η λύση να βρίσκεται μπροστά μας και να είναι πολύ πιο απλή και οικονομική από ό,τι φανταζόμασταν.