Τα συναισθήματα μας είναι σπουδαίοι οδηγοί. Δεν είναι απλά μια ψυχική κατάσταση, αλλά μια σπουδαία πυξίδα πλοήγησης στον ασυνείδητο κόσμο μας. Τα συναισθήματα μας είναι αποτέλεσμα πολυπαραγοντικών συνθηκών, τα οποία με την σειρά τους δημιουργούν μια σειρά πολυδιάστατων επιδράσεων στο σώμα μας. Αν αρχίσουμε και συνδεόμαστε, όντας παρόντες με τα συναισθήματα μας, θα παρατηρήσουμε πόσες πολύτιμες πληροφορίες, για τον εαυτό μας και τις καταστάσεις που βιώνουμε, αναδύονται. Τα συναισθήματα μας μας λένε τι χρειαζόμαστε. Εμείς πώς μπορούμε να τα ακούσουμε; 

Τα βήματα σύνδεσης με τα συναισθήματά μας

Πρώτο βήμα είναι η επίγνωση. Φέρουμε την συνειδητότητα μας στο εδώ και τώρα. Προκειμένου να συνδεθούμε με τα συναισθήματα μας χρειάζεται πρώτα- πρώτα να εντοπίσουμε τι νιώθουμε στο παρόν. Νιώθεις άγχος, θλίψη, θυμό, φόβο, ευγνωμοσύνη, δέος, αγάπη, χαρά; Τι νιώθεις; Ξεκίνα, λοιπόν, από το να διερευνείς μέσα σου τι αισθάνεσαι. Σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να ονοματίσεις το συναίσθημα. Πρόσεξε, όχι να το αναλύσεις, να το κρίνεις, να δημιουργήσεις μια ιστορία γύρω από αυτό, απλά να το ονοματίσεις.

Δεύτερον, συνεχίζουμε με το να παρατηρούμε αυτό το συναίσθημα ή τα συναισθήματα που εντοπίσαμε. Πώς μοιάζει αυτό το συναίσθημα; Που στο σώμα το βιώνεις; Τι σε «οδηγεί» να κάνεις; Να κινηθείς, να ξαπλώσεις ή να ακινητοποιηθείς; Τι σκέψεις εμφανίζονται; Παρατήρησε. Προσπάθησε – όσο κι αν έρχεται ο νους και κρίνει- να επιστρέφεις και να μένεις στην παρατήρηση. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα απολύτως για να αλλάξεις το πως νιώθεις. Είναι απόλυτα εντάξει ό,τι νιώθεις. Είσαι απόλυτα ασφαλής με αυτό το συναίσθημα. (Αν ο νους γίνεται πολύ ισχυρός και οι ιστορίες που δημιουργεί σε κάνουν να αμφιβάλεις ότι είσαι εντάξει, αποθήκευσε αυτό το άρθρο για να επιστρέφεις κάθε φορά που το χρειάζεσαι.) 

Το τρίτο βήμα είναι η σύνδεση με το σώμα. Αφού παρατήρησες πού στο σώμα βιώνεις αυτό το συναίσθημα, φέρε την προσοχή σου σε αυτό το σημείο του σώματος. Παρατήρησε όλες αυτές τις αισθήσεις που νιώθεις – υπό ένα πρίσμα περιέργειας, μη κριτικής και μη αλλαγής. Τώρα καθώς παρατηρείς και συνδέεσαι βαθύτερα με το συναίσθημα σου, τοποθέτησε το χέρι σου ή τα χέρια σου στο σημείο ή τα σημεία που το αισθάνεσαι. Ακουμπώντας τα χέρια σου νιώσε τη ζεστασιά και την ασφάλεια που προσφέρεις στον εαυτό σου με αυτή την απλή κίνηση.

Στη συνέχεια, σε προσκαλώ να συνδεθείς βαθύτερα με το σώμα, φέροντας την επίγνωση σου στην αναπνοή σου. Καθώς έχεις ακουμπισμένα τα χέρια σου στα σημεία που βιώνεις τα συναισθήματα σου, ξεκίνα να αναπνέεις συνειδητά. Καθώς αναπνέεις αργά, βαθιά και μαλακά -γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να το κάνεις αυτό- συγκέντρωσε την προσοχή σου σε αυτά τα σημεία. Εισπνέεις και εκπνέεις αργά και σταθερά από αυτά τα σημεία. Συνδέσου με την δύναμη της αναπνοής σου. Επίτρεψε στον εαυτό σου να χαλαρώσει και να μαλακώσει χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι διαφορετικό, μονάχα να αναπνέει αργά, βαθιά και σταθερά.

 Ήδη αρχίζεις να νιώθεις πιο συνδεδεμένη με το σώμα σου. Ήδη νιώθεις παρούσα με τα συναισθήματα σου. Ήδη αισθάνεσαι πιο ήρεμη στο εδώ και τώρα. 

Συνέχισε με το πέμπτο βήμα δίνοντας κίνηση στο συναίσθημα. Καθώς διατηρείς την συνειδητή σου αναπνοή, ξεκίνα να διερευνείς πώς νιώθεις ότι θέλεις να κινηθείς. Πώς νιώθεις ότι θέλει να κινηθεί το σώμα; Ξεκίνα να «βουτάς» μέσα σε αυτή την κίνηση. Να μπαίνεις όλο και βαθύτερα με την αναπνοή σου στην κίνηση που επιθυμεί να κάνει αυτό το συναίσθημα. Μη την κρίνεις, επίτρεψε στο σώμα να κινηθεί ελεύθερα. Επίτρεψε στο σώμα να βιώσει τα συναισθήματα σου. Κινήσου γρήγορα, έντονα, αργά, ακόμα πιο αργά. Κινήσου σε ελεύθερη ροή, σαν το σώμα σου να είναι νερό που κινείται ελεύθερο σε ένα ρυάκι. Κινήσου όπως και όπου σε πάει το «ρέμα». Μπορείς ακόμα να βάλεις μια μουσική που ταιριάζει με τον ρυθμό και την ταχύτητα της κίνησης σου. Επίτρεψε στον εαυτό σου να κινηθεί για όσο το χρειάζεται, όσο πολύ ή λίγο το χρειάζεται. 

Συνεχίζοντας, ξάπλωσε στο έδαφος στη στάση της Savasana, δηλαδή ανάσκελα με τεντωμένα και ελαφρώς ανοιχτά τα πόδια σου, τα χέρια σου είναι τεντωμένα και ακουμπισμένα στο έδαφος σε απόσταση από τους γλουτούς σου με τις παλάμες σου να κοιτούν στον ουρανό. Μείνε σε αυτή την θέση. Σε προσκαλώ να συνεχίσεις να αναπνέεις συνειδητά και να αρχίσεις να παρατηρείς πώς νιώθεις ύστερα από αυτή την εσωτερική διεργασία που έκανες. Πως νιώθεις σε σχέση με την αρχή; Τι συναισθήματα αναδύονται τώρα; Τι αισθάνεσαι στο σώμα σου; Μείνε με ό,τι νιώθεις, γνωρίζοντας ότι είναι εντάξει. Παρατήρησε υπό ένα πρίσμα αποδοχής και μη αλλαγής.

Τέλος, σε προσκαλώ να κλείσεις αυτή την πρακτική αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να αναστοχαστείς γράφοντας τα συναισθήματα σου και τις σκέψεις σου στο ημερολόγιο σου. Αν δεν έχεις ημερολόγιο μπορείς να γράψεις σε ένα φύλλο χαρτί. Ωστόσο, μια μικρή ενθάρρυνση από μένα είναι να αγοράσεις ένα τετράδιο που σου αρέσει και σε εμπνέει και να το κάνεις το προσωπικό σου ημερολόγιο. Αυτό το ημερολόγιο θα είναι ένας ασφαλής «χώρος» να επιστρέφεις όποτε το επιθυμείς, να συνδέεσαι με τον εαυτό σου, να σου προσφέρεις αγάπη και να ενσωματώνεις αυτή την πρακτική στην ζωή σου συνειδητά. Πάρε, λοιπόν, το χρόνο σου. Όσο χρόνο χρειάζεσαι και άσε το χέρι σου ελεύθερο να γράψει. Γράψε ό,τι σου έρχεται στο μυαλό σε ελεύθερη ροή. Μπορεί και να μην βγάζει «νόημα» αυτό που γράφεις, αλλά -πίστεψε με- βγάζει πιο νόημα από ποτέ αυτό που γράφεις. Είναι ο εσωτερικός σου κόσμος, το ασυνείδητό σου που εκφράζεται αυθεντικά.

Ευχαρίστησε τον εαυτό σου που ήταν εδώ, σε εμπιστεύτηκε και σου φανερώθηκε με τέτοια ευαλωτότητα και δύναμη.

Εύχομαι αυτή η πρακτική να σε βοηθήσει και να γίνει ένας προσωπικός σου «χώρος» για να βιώνεις τα συναισθήματα σου με ασφάλεια, μη κριτική και αποδοχή.

Θα είναι χαρά μου να ακούσω τις σκέψεις και τις εμπειρίες σου. Στείλε μου.