Πώς να ζητήσω συγγνώμη; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να απολογηθείς; Η συγγνώμη συνοδεύεται πάντα από συγχώρεση; Πριν περίπου 4 δεκαετίες, πάντως, ο Elton John το είχε τραγουδήσει: “sorry seems to be the hardest word” (η συγγνώμη είναι η πιο δύσκολη λέξη) και, μάλλον, είχε δίκιο.

4 λόγοι που είναι δύσκολο να πεις «συγγνώμη»

1. Πιστεύεις ότι μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς περισσότερες εξηγήσεις

Ίσως ο χρόνος βοηθήσει στο να ξεχαστεί, όμως τις περισσότερες φορές δεν αρκεί από μόνος του για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η εγγύτητα της σχέσης.

2. Δεν έχεις… οικειοποιηθεί την απολογία

Αν στην οικογένειά σου άκουγες σπάνια τη λέξη «συγγνώμη», αν όσες φορές κι αν σε έχουν αδικήσει, ποτέ δεν επανήλθε κάποιος για να απολογηθεί, τότε το πιθανότερο είναι πως ούτε εσύ έχεις μάθει να ζητάς συγγνώμη. Προσπάθησε να προσεγγίσεις τη συγγνώμη σαν κάτι που θα κάνεις πρώτα για τον εαυτό σου και θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα.

3. Φοβάσαι ότι δεν θα γίνει δεκτή

Ακόμα κι αν η συγγνώμη σου δεν γίνει δεκτή, μία ειλικρινή συγγνώμη που συνοδεύεται από την ανάληψη της ευθύνης είναι πάντα εκτιμητέα και, μεταξύ άλλων, θα αισθανθείς ανακούφιση και ξαλάφρωμα.

4. Δεν πιστεύεις πως είναι σημαντική

Αυτό το αναφέρουμε με δεδομένο ότι πιστεύεις πως οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια, οπότε θεωρείς πως θα απολογηθείς εμπράκτως. Οι πράξεις σε συνδυασμό με τα λόγια, όμως, είναι το ιδανικό δίπτυχο για μία ειλικρινή απολογία.

Διάβασε σχετικά: 8 απίστευτα μαθήματα που μας διδάσκει η αποτυχία

Πώς να ζητήσω συγγνώμη;

Κατάλαβε τον λόγο για τον οποίο απολογείσαι

Μία ειλικρινή συγγνώμη συνοδεύεται από αποδοχή και ανάληψη ευθύνης. Πριν ζητήσεις συγγνώμη, πρέπει να καταλάβεις γιατί πρέπει να απολογηθείς.

Ζήτα συγγνώμη. Σκέτο.

Η «συγγνώμη» που συνοδεύεται από «αλλά» είναι σα να μη συνέβη ποτέ, αφού με αυτό τον τρόπο αποποιείσαι την ευθύνη.

Πώς να ζητήσω συγγνώμη; Εστίασε στην επίδραση της πράξης σου και όχι στην πρόθεση

Σίγουρα δεν είχες την πρόθεση να πληγώσεις κάποιον. Στο τέλος της ημέρας, όμως, η πρόθεση έχει λιγότερη σημασία από την πραγματική επίδραση των πράξεων σου.

Πώς να ζητήσω συγγνώμη; Κάνε τη διορθωτική κίνηση

Μία αποτελεσματική συγγνώμη περιλαμβάνει και τη μετέπειτα προσπάθεια να αποκαταστήσεις την κατάσταση.

Ζήτα συγχώρεση

Η «συγγνώμη» σου δεν φέρνει αυτόματα και τη συγχώρεση. Η διαδικασία της συγχώρεσης από τον άλλον άνθρωπο μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο, ανάλογα με το τι συνέβη, και αρκετές διορθωτικές κινήσεις από μέρους σου για να την κερδίσεις. Μην ξεχνάς, ωστόσο, πως εξίσου σημαντικό είναι να συγχωρέσεις και τον εαυτό σου για το λάθος που έκανες.