Κοντά στο τέλος του κάθε έτους, είναι η ώρα που κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ και ανοίγεις τις σημειώσεις του κινητού σου για να γράψεις κάποιες σκέψεις και πιθανόν κάποιους στόχους για την επόμενη χρονιά που ελπίζεις να καταφέρεις να εκπληρώσεις. Ελπίζεις σε αυτό το κύμα αισιοδοξίας που φέρνει ένα καινούργιο έτος και αντιμετωπίζεις τη νέα χρονιά σαν ένα λευκό καμβά, έτοιμο να γεμίσει από όνειρα και στόχους. Πολλές φορές όμως, η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πιεστική και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ελπίζεις. Για να αποφευχθεί λοιπόν κάτι τέτοιο, παρακάτω θα δεις τέσσερα πράγματα που μπορείς να κάνεις και να σκεφτείς πριν ξεκινήσεις τη λίστα με τους στόχους σου.

Μην κατακρίνεις τον εαυτό σου αν δεν πέτυχες τους στόχους της προηγούμενης χρονιάς

Πριν ξεκινήσεις τη λίστα, είναι λογικό να θέλεις να δεις ποιους στόχους πέτυχες από τη προηγούμενη χρονιά. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει για να μεταφέρεις κάποιους και στην επόμενη λίστα ή για να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου για όσα κατάφερες. Όμως, υπάρχει η μικρή παγίδα του να ξεκινήσεις να κατακρίνεις τον εαυτό σου για τα όσα δε κατάφερες. Αν δε κατάφερες κάτι επειδή απλά δεν το δοκίμασες, μετάφερέ το στη νέα λίστα. Αν δοκίμασες κάτι αλλά η έκβαση δεν ήταν αυτή που περίμενες, τουλάχιστον έκανες ένα βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Όπως και να ’χει, δεν βοηθάει να κατακρίνεις τον εαυτό σου και τις επιλογές σου ειδικά αν αναλογιστείς πόσα πράγματα έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας.

στοχοθεσία

Kelly Sikkema1 / Unsplash

Υπενθύμισε στον εαυτό σου γιατί κάνεις αυτή τη διαδικασία

Η λίστα αυτή γίνεται για να βάλεις σε μία σειρά τα όνειρα και τις επιθυμίες σου. Δεν είναι υποχρεωτική ούτε σημαίνει πως δε θέλεις να δεις οργάνωση στη ζωή σου αν δε τη κάνεις. Κατα καιρούς, είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου γιατί κάνεις αυτή τη λίστα. Επιλέγεις να απαριθμήσεις τους στόχους σου για να σκέφτεσαι δημιουργικά μες τη χρονιά, όχι για να πιέζεσαι. Θα υπάρξουν στιγμές που η μη επίτευξη των στόχων θα σε απογοητεύσει ή θα σε στεναχωρήσει. Τότε είναι που πρέπει να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου γιατί επέλεξες να γράψεις τους στόχους σου. Είναι μια κινητήρια δύναμη για να προχωρήσεις μέσα στη χρόνια έχοντας όρεξη και υπομονή.

Δείξε έμπρακτα ευγνωμοσύνη για όσα πέτυχες αυτή τη χρονιά παρά τις αντίξοες συνθήκες

Καθώς ξεσκαρτάρεις τη λίστα του προηγούμενου έτους, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να δείξεις ευγνωμοσύνη και θαυμασμό στον εαυτό σου για τα όσα κατάφερες. Αυτή η χρονιά αποδείχθηκε δοκιμασία και σίγουρα ανέβαλε ή άλλαξε πλήρως πράγματα τα οποία θα ήθελες να είχες καταφέρει. Όσο μικρά κι αν σου φαίνονται τα επιτεύγματα σου, φρόντισε να τα αναγνωρίσεις και να τα γιορτάσεις. Κάθε μικρή νίκη και εκπλήρωση στόχου που θα κρατήσεις για σένα, θα σου δώσει κουράγιο να συνεχίσεις και μέσα στη χρονιά με τους νέους στόχους. Μπορείς να δείξεις έμπρακτη ευγνωμοσύνη με το να μοιραστείς την επίτευξη του στόχου με αγαπημένα πρόσωπα. Ακόμη, με το να δημιουργήσεις κάτι συμβολικό σε σχέση με το στόχο, για να το βλέπεις και να θυμάσαι σε καθημερινή βάση αυτό που κατάφερες.

Μοιράσου με άλλους τους στόχους σου

Ενδεχομένως είναι πιο εύκολο ή πιο διασκεδαστικό να έχεις κοινούς στόχους με κάποιο κοντινό πρόσωπο. Αν η κίνηση αυτή λειτουργήσει ενθαρρυντικά και όχι πιεστικά, μπορείς να βρεις να το μοιραστείς με τη παρέα σου ή με την οικογένεια σου. Είτε αυτό είναι ένα παζλ, είτε μια ξένη γλώσσα, μπορεί να γίνει μια όμορφη διαδικασία αν τη κάνεις με άλλους. Με το να μοιράζεσαι τον στόχο σου, ίσως τον δεις να υλοποιείται και πιο εύκολα. Μαζί με τον στόχο μοιράζεσαι την ανησυχία, την ευθύνη και την ιδέα της εκτέλεσής του. Όταν δεις το αποτέλεσμα μαζί με άλλους που εκτιμάς και έχεις μοιραστεί όλο το ταξίδι, η χαρά και η περηφάνια που θα νιώσεις μπορεί να έχει άλλη βαρύτητα.