Ανησυχείς συνεχώς για διάφορα πράγματα, με το μυαλό σου να τρέχει συνέχεια; Αυτό είναι αυτό που ονομάζουμε υπερανάλυση (overthinking). Το overthinking έχει γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο ζήτημα, που οδηγεί σε άγχος, ανησυχία και μειωμένη παραγωγικότητα. Όταν σκέφτεσαι υπερβολικά, παγιδεύεσαι σε έναν κύκλο αρνητικών σκέψεων. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο, αξιοποιώντας «εργαλεία» της ιαπωνικής κουλτούρας.

Η ιαπωνική κουλτούρα προσφέρει έναν «θησαυρό» σοφίας και τεχνικών για την καταπολέμηση της υπερανάλυσης. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτές τις πρακτικές και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ikigai

Αυτός είναι ένας πολύ γνωστός ιαπωνικός όρος. Το Ikigai, συχνά περιγράφεται ως ο λόγος ύπαρξης κάποιου, είναι ένας συνδυασμός αυτού που αγαπάει κάποιος, αυτού στο οποίο είναι καλός, αυτού που χρειάζεται ο κόσμος και αυτού για το οποίο μπορεί να πληρωθεί. Προσδιορίζοντας και ευθυγραμμίζοντας το Ikigai σου, μπορείς να βρεις σαφήνεια στον σκοπό και την κατεύθυνση της ζωής σου, απελευθερώνοντας τον εαυτό σου από τον κύκλο της υπερβολικής σκέψης.

Kaizen

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας Kaizen βρίσκεται η ιδέα της συνεχούς βελτίωσης μας μέσω μικρών, σταδιακών αλλαγών. Με τη διάσπαση των συντριπτικών εργασιών σε διαχειρίσιμα βήματα και την εστίαση στη σταδιακή πρόοδο, μπορείς να ανακουφιστείς από την πίεση της τελειομανίας και να μειώσεις την ανάγκη σου για υπερβολική σκέψη.

Shoshin

Είναι μια έννοια που προέρχεται από τον Βουδισμό Ζεν και σημαίνει να προσεγγίζεις τα πράγματα με νοοτροπία του αρχάριου. «Αν το μυαλό σου είναι άδειο… Είναι ανοιχτό στα πάντα. Στο μυαλό του αρχάριου, υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αλλά στο μυαλό του ειδικού, υπάρχουν λίγες!» Αυτά είναι τα λόγια του Shunryu Suzuki, συγγραφέα του βιβλίου “Zen Mind, Beginner’s Mind”.

Hara Hachi Bu

Αυτό σημαίνει να σταματήσεις να τρως αφού αισθανθείς χορτάτη στο 80%. Αν τρως παραπάνω είναι πολύ πιθανό να πέσεις σε ραστώνη. Αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους όλη την ώρα. Μόλις ολοκληρώσουν το γεύμα τους αρχίζουν να αισθάνονται κουρασμένοι, επειδή ο οργανισμός προσπαθεί να χωνέψει το φαγητό. Έτσι, αποκτάς υπνηλία και οι δραστηριότητες που έχεις να κάνεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Η αναβλητικότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε overthinking.

Shinrin-yoku

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health and Preventive Medicine, η πρακτική αυτή έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους και την αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα ενισχύει τη συνολική ευεξία. Όλα αυτά είναι το νόημα του Shirin-Yoku ή, αλλιώς, το λουτρό στο δάσος. Η πρακτική αυτή περιλαμβάνει τη «βύθιση» στη φύση και τη νοερή βίωση των εικόνων που βλέπεις, των ήχων που ακούς και των αισθήσεων που σου προσφέρει το δάσος. Η παραμονή στη φύση είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Wabi Sabi

Το wabi-sabi είναι μια ιαπωνική αισθητική φιλοσοφία που βρίσκει την ομορφιά στην παροδικότητα, την ατέλεια και την απλότητα. Με την υιοθέτηση της εν λόγω νοοτροπίας, τα άτομα μπορούν να μάθουν να αφήνουν τα μη ρεαλιστικά πρότυπα και να βρίσκουν ικανοποίηση στη φυσική ροή της ζωής, μειώνοντας την τάση για υπερβολική σκέψη.

Zazen

Το Zazen είναι μια διαλογιστική πειθαρχία που αποτελεί συνήθως την πρωταρχική πρακτική της βουδιστικής παράδοσης Ζεν. Περιλαμβάνει το να κάθεσαι ήσυχα και να παρατηρείς τις σκέψεις που αναδύονται χωρίς κρίση ή προσκόλληση. Μέσω του τακτικού διαλογισμού, μπορείς να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να αντιδρά λιγότερο στις ενοχλητικές σκέψεις, επιτρέποντας στον εαυτό σου να αποδεσμευτεί από την υπερβολική σκέψη και να βιώσει την εσωτερική γαλήνη.

Shoganai

Το Shoganai είναι μια ιαπωνική φράση που δηλώνει την αποδοχή των συνθηκών που δεν μπορεί να ελέγξει κανείς. Με άλλα λόγια, σημαίνει πως τα πράγματα είναι όπως είναι και το μόνο που χρειάζεται είναι να το αποδεχτείς. «Αγκαλιάζοντας» την αρχή του Shoganai, τα άτομα μπορούν να αφήσουν τις συνεχείς ανησυχίες και το συλλογισμό για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν, βρίσκοντας γαλήνη στην παράδοση στη ροή της ζωής.