Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι αρκετό για να μην θέλεις να σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι και να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα. Όταν τα κλάματα στη δουλειά είναι η καθημερινότητα σου, τείνεις να ζητάς τη βοήθεια των φίλων σου. Οι συμβουλές τους σου βγαίνουν από το στόμα τους τόσο αβίαστα. «Απλά παραιτήσου, μπορείς σίγουρα να βρεις κάτι καλύτερο». Ξέρεις όμως πολύ καλά πως η παραίτηση δεν είναι πάντα η λύση. Είτε γιατί πέρα από το περιβάλλον η δουλειά αυτή σου αρέσει πραγματικά, είτε γιατί πολύ απλά δεν είσαι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να βγεις στην αγορά εργασίας.

Όταν όμως επιλέγεις να παραμείνεις στο περιβάλλον αυτό πρέπει να βρεις τρόπους να θωρακίσεις τον εαυτό σου για να περνούν οι μέρες σου όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Πώς θα συμβεί αυτό;

Γίνε περίεργη

Ποιο είναι στα αλήθεια το πρόβλημα σου και τι είναι αυτό που εμποδίζει την ευημερία σου; Αντί λοιπόν να τροφοδοτείς την αρνητική σου ενέργεια ψάξε να βρεις αρχικά το πραγματικό σου πρόβλημα και στη συνέχεις τη λύση του. Μπορείς να ζητήσεις και τη συμβουλή κάποιου ανώτερου σου στη δουλειά με μεγαλύτερη εμπειρία, ή και κάποιου ανθρώπου εκτός της δουλειάς που έχει μια πιο καθαρή οπτική γωνία. Είναι πολύ πιο ενδυναμωτικό να κάτσεις και να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα σου, από το απλά να αποχωρήσεις, ακόμα και αν αυτό είναι πιο εύκολο.

Επαναπροσδιόρισε τις προσδοκίες σου

Πολλές φορές η απογοήτευση μπορεί να προέρχεται επειδή έχουμε μεγαλύτερες προσδοκίες, οι οποίες δεν πραγματοποιούνται. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τις προσδοκίες σου. Ποια θέλεις να είναι η θέση σου στη δουλειά; Μπορείς στο μέλλον να φτάσεις στο σημείο που θέλεις; Κι αν ναι πόσο καιρό θα σου πάρει; Τα ερωτήματα αυτά θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις που βρίσκεσαι και θα λειτουργείς και πιο στοχευμένα!

Επίσης, ίσως χρειαστεί να επαναπροσδιορίσεις και τις φιλοδοξίες σου. Αν και το να στοχεύεις ψηλά είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό μπορεί να γίνει επιβλαβής όταν επισκιάζει όλες τις άλλες επιθυμίες ή ανάγκες. Είναι σημαντικό να δουλεύεις σκληρά, αλλά μην ξεχνάς και τις άλλες ανάγκες του εαυτού σου, όπως τις κοινωνικές.

Μίλα με τους συναδέλφους σου

Είναι πολύ πιθανό αν είσαι απογοητευμένη και πραγματικά κουρασμένη από τη δουλειά σου, να βρίσκονται και οι συνάδελφοι σου στην ίδια κατάσταση. Μην μπεις όμως στη διαδικασία και αρχίσεις το κουτσομπολιό! Αντ΄ αυτού ψάξε ειλικρινείς και εποικοδομητικούς τρόπους για να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον. Δοκιμάστε να κάνετε μια δραστηριότητα όλοι μαζί που θα σας ενώσει και θα γίνετε παραγωγικοί, όπως ο εθελοντισμός. Οι όμορφες σχέσεις στο περιβάλλον εργασίας σου, μπορούν να κάνουν τη καθημερινότητα σου πιο εύκολη και να σου δώσουν κίνητρο να πας στη δουλειά.

Ζήτα διευκολύνσεις

Καμιά φορά μερικές μόνο αλλαγές μπορεί να κάνουν τη δουλειά σου πιο ευχάριστη. Χρειάζεσαι μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμά σου ή να εργάζεσαι συχνότερα από το σπίτι; Τι θα έλεγες για μια μετάθεση σε διαφορετικό τμήμα; Μπορεί και να μην γίνει δεκτή η επιθυμία σου, ωστόσο αξίζει να προσπαθήσεις να κάνεις τη ζωή σου λίγο καλύτερη!

Προσπάθησε όσο είναι δυνατόν να είσαι αισιόδοξη, σίγουρα όχι παράλογα αισιόδοξη, αλλά κράτησε τη σκέψη ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Κι αν όχι, θα εξετάσεις προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις σου.