Αλάτι ίσον νοστιμιά. Κι αυτό το ξέρουμε.

Κάτι που ίσως δε γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι το αλάτι βρίσκεται παντού -από την κουζίνα μας μέχρι τα έτοιμα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά, ακόμη κι αν αυτά δεν είναι καν αλμυρά.

Κι αν και το συγκεκριμένο καρύκευμα προσδίδει αποδεδειγμένα γεύση στα γεύματά μας, οι επιστήμονες υγείας «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», συστήνοντας η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο, μιας και η υπερκατανάλωση αλατιού έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς, των νεφρών και αρκετών ακόμα τμημάτων του οργανισμού.

Για το σκοπό αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει πέντε τρόπους, με στόχο να επιτύχουμε σημαντική μείωση αλατιού καθημερινά, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση της συνολικής μας υγείας.

Πες ναι στα φρέσκα τρόφιμα

Ως φυσικό συντηρητικό των τροφίμων, το αλάτι προστίθεται στα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα για την παράταση της ζωής τους. Ωστόσο, -και σύμφωνα με τους ειδικούς- τα τρόφιμα αυτά που στην πλειοψηφία τους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι θα ήταν καλό να αποφεύγονται και αντ’ αυτών να επιλέγονται φρέσκα προϊόντα. Για παράδειγμα, αντί για επεξεργασμένο κρέας προτίμησε φρέσκο ή αντί για κέτσαπ φρέσκια ντομάτα.

Διάβασε τις ετικέτες τροφίμων

Ως υπεύθυνοι καταναλωτές είναι σημαντικό πριν βάλουμε στο καλάθι μας κάθε τρόφιμο να ελέγχουμε την ετικέτα του. Διαβάζοντας τις διατροφικές τους πληροφορίες, μπορούμε να συγκρίνουμε τα επίπεδα αλατιού των προϊόντων ώστε να προτιμήσουμε εκείνα με το χαμηλότερο νάτριο (έτσι θα αναγράφεται).

Επίλεξε φρούτα & λαχανικά

Όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι τροφές αυτές, ωστόσο, εκτός από νερό, φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά περιέχουν και κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί ακόμη και να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση.

Προτίμησε μπαχαρικά & καρυκεύματα

Δεν είναι μόνο το αλάτι υπεύθυνο για τη νόστιμη γεύση ενός φαγητού. Τα μυρωδικά ή μπαχαρικά -μέσα από μία ευρεία γκάμα επιλογών, όπως για παράδειγμα το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι, η ρίγανη, το δενδρολίβανο, το τζίντζερ ή ο δυόσμος- μπορούν επίσης να προσδώσουν εξαιρετική νοστιμιά. Αν δοκιμάσεις, λοιπον, να αντικαταστήσεις το αλάτι με κάποια από αυτά, όχι μόνο περιορίζεις την ημερήσια πρόσληψη αλατιού αλλά λαμβάνεις και όλα τα αντιοξειδωτικά οφέλη των μπαχαρικών.

Προσοχή στο μαγείρεμα

Τροφές όπως είναι το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά μπορούν αποδεδειγμένα να μαγειρευτούν με ελάχιστο ή και καθόλου αλάτι. Αν, λοιπόν, είσαι εσύ ο μάγειρας του σπιτιού σου, δοκίμασε να προσθέσεις λιγότερο αλάτι κατά το μαγείρεμα από αυτό που σου λέει η συνταγή ή καλύτερα τόσο αλάτι όσο χρειάζεται ώστε να μην είναι τελείως άνοστο το φαγητό σου.