Κάποτε πηγαίναμε στο σούπερ μάρκετ για να ξεσκάσουμε. Τα τελευταία χρόνια όμως και ειδικά φέτος που οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν σημειώσει τεράστιες αυξήσεις, τα ψώνια αντί για χαλάρωση μάς προκαλούν άγχος και στενοχώρια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το 67% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου (έναντι 61% στη μέτρηση του Απριλίου) και 8 στους 10 κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις. Μάλιστα η χρηματική δαπάνη αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων για 2 στους 3 καταναλωτές. Δυστυχώς τις τιμές δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να σε βοηθήσουμε να κάνεις οικονομία στο σούπερ μάρκετ με τους παρακάτω τρόπους.

1. Σχεδίαζε το μενού της εβδομάδας και φρόντιζε να μαγειρεύεις όσο καταναλώνεις

Προσωπικά θα πω ότι ακόμα και αν πετύχω το πρώτο μισό της προτροπής αυτής, μου είναι πολύ δύσκολο να καταφέρω και το δεύτερο. Βρίσκω, όμως, πολύ χρήσιμο το Portion Calculator του Love Food Hate Waste, όπου επιλέγεις τι πρόκειται να μαγειρέψεις (ρύζι, λαχανικά, κρέας κτλ.), για πόσους ενήλικες, πόσα παιδιά (υπάρχει διακύμανση με βάση την ηλικία τους) και πόσες φορές θέλεις να φάτε από το φαγητό αυτό και υπολογίζει ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεσαι. Όσον αφορά τώρα στο σχεδιασμό των γευμάτων, καλό είναι να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση και της επίσκεψης στο σουπερμάρκετ να προηγείται μία απογραφή-εξπρές στα ντουλάπια και στο ψυγείο μας. Έτσι, ξέρουμε τι μας λείπει και δεν αγοράζουμε περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε.

Πώς να κάνεις οικονομία στο σούπερ μάρκετ
Vegan Liftz / Pexels

2. Οικονομία στο σούπερ μάρκετ, αλλά μην «ψαρώνεις» με τις προσφορές

Το ήδη περιορισμένο budget σου γίνεται ακόμα μικρότερο όταν το ξοδεύεις σε προσφορές που πρακτικά δεν χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή. Να θυμάσαι αυτόν τον απλό κανόνα που αναφέρεται στο site του Federal Trade Commission: «Αν δεν χρειάζεσαι το προϊόν, η εκπτωτική τιμή δεν είναι καλή τιμή». Επίσης, υπάρχει περίπτωση, όταν έχεις στη διάθεσή σου δύο συσκευασίες ενός είδους, να ξοδεύεις μεγαλύτερη ποσότητα απλώς και μόνο επειδή νιώθεις ότι δεν θα το στερηθείς σύντομα. Το καλύτερο είναι να συγκρίνεις τις τιμές όχι μόνο του ίδιου είδους σε διάφορα brands αλλά και του ίδιου προϊόντος σε διαφορετικά σουπερμάρκετ -αρκεί να έχεις χρόνο και όρεξη. Βέβαια, για να έχεις όφελος στο συνολικό κόστος, θα πρέπει όλα τα είδη που θα αγοράσεις να έχουν ίδια ή χαμηλότερη τιμή.


3. Δοκίμασε τα προϊόντα με την ετικέτα του σούπερ μάρκετ

Όπως θα έχεις διαπιστώσει, κάθε σουπερμάρκετ εκτός από τις γνωστές μάρκες, έχει και τη δική του. Μην την απορρίπτεις πριν τη δοκιμάσεις, καθώς πολλά από τα προϊόντα τους αν και είναι φθηνότερα, δεν είναι λιγότερο ποιοτικά. Το ότι πρόκειται για τα είδη γνωστών brands που υιοθετούν το label του εκάστοτε σουπερμάρκετ δεν είναι μύθος του μάρκετινγκ, αλλά πραγματικότητα. Η αύξηση στη ζήτησή τους ως απάντηση στον καλπάζοντα πληθωρισμό επιβεβαιώνεται κι από σχετικές έρευνες όπως αυτή της Kantar, που δείχνει ότι η παρουσία τους πλέον στα καλάθια των καταναλωτών υπερτερεί με ποσοστό 51% σε σχέση με τα «επώνυμα είδη». Αντίστοιχη έρευνα της Nielsen IQ διαπιστώνει πτώση 5,1% στις πωλήσεις γνωστών brands και αύξηση των πωλήσεων ειδών με ετικέτες σουπερμάρκετ σχεδόν κατά 1 μονάδα σε σχέση με πέρσι. Αν παρόλα αυτά διστάζεις, ξεκίνα τις δοκιμές με «ανώδυνες» αγορές πχ. είδη καθαρισμού ή χαρτικά.  

4. Βλέπε πάνω και κάτω

Λίγο το ότι βιάζεσαι, λίγο το ότι βαριέσαι να ψάχνεις, καταλήγεις να αγοράζεις είδη που βρίσκονται στο ύψος των ματιών σου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα μεσαία ράφια φιλοξενούν τα πιο επικερδή για τους έμπορους προϊόντα. Τσέκαρε, λοιπόν, τι άλλο υπάρχει στα ψηλότερα αλλά και στα χαμηλότερα ράφια, γιατί ίσως εκεί κρύβονται κάποιες προσφορές για σένα.

5. Η οικονομία στο σούπερ μάρκετ αρχίζει και τελειώνει στο ψυγείο: Τακτοποίησέ το

… και όχι, δεν είναι ο Παρθένος μέσα μου, που σου δίνει αυτή τη συμβουλή. Τα πράγματα είναι απλά: τρόφιμα που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται. Αν πάει στο πίσω μέρος του ψυγείου, μία συσκευασία που άνοιξε και πρόκειται να λήξει σύντομα, το πιθανότερο είναι να ξεχαστεί. Ομοίως, όταν αγοράζεις νέες προμήθειες, φρόντιζε -όσο δελεαστικό κι αν είναι να κάνεις το αντίθετο- να τις στέλνεις στη γαλαρία. Σε είδη που δεν αναγράφουν ημερομηνίες, είναι χρήσιμο να τις βάζεις εσύ, ώστε να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι έχεις και μέχρι πότε το έχεις. Κάνε το ίδιο και σε οτιδήποτε βάζεις στην κατάψυξη, φροντίζοντας προηγουμένως η μερίδα που έχεις αποφασίσει να καταψύξεις να μην είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα χρειαστείς.

Πώς να κάνεις οικονομία στο σούπερ μάρκετ
Squared One / Unsplash

6. Τσέκαρε τη θερμοκρασία του ψυγείου σου

Ακόμα πιο σημαντική κι από την τακτοποίηση του ψυγείου είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του, την οποία αγνοούμε οι περισσότεροι, εκτός κι αν προηγουμένως είχε διαπιστωθεί κάποια βλάβη. Όμως 2 βαθμοί περισσότεροι από τη συνιστώμενη θερμοκρασία -στην ψύξη είναι κάτω από 5οC- αρκούν για να κάνουν τα γαλακτοκομικά και άλλα ευπαθή προϊόντα να χαλάσουν γρηγορότερα. Σύμφωνα με το Love Food Hate Waste, αν ρυθμίσεις σωστά τη θερμοκρασία ψύξης, θα διαπιστώσεις ότι η ζωή των φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρατείνεται κατά τρεις ημέρες. Tο chill the fridge out σου δίνει απλές οδηγίες ανάλογα με το brand του ψυγείου σου για να ελέγξεις τη θερμοκρασία του και να κάνεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις.