To πλύσιμο των ρούχων έχει τα μυστικά του. Η οικονομία στις πλύσεις έχει τα δικά της. Δύο τρεις κινήσεις αρκούν για να μειώσουμε το ρεύμα και το νερό που χρησιμοποιείται κάθε εβδομάδα για τις πλύσεις μας.

  • Γεμίζουμε πάντα ομοιόμορφα το πλυντήριο και ακολουθούμε τη συμβουλή του κατασκευαστή για το μέγιστο φορτίο. Προσπαθούμε να μην πλένουμε μισές πλύσεις, αλλά ούτε και να το υπερφορτώνουμε. Στην πρώτη περίπτωση καταναλώνουμε αρκετό ρεύμα και νερό για λίγα ρούχα. Στη δεύτερη, τα ρούχα δεν πλένονται σωστά και χρειάζεται να επαναλάβουμε ξανά και ξανά τις πλύσεις.
  • Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Υπολογίζεται πως ένα πλυντήριο ενεργειάκής απόδοσης Α ή Α+ μπορεί να μας κάνει 50% οικονομία στο νερό και 37% οικονομία στο ρεύμα.
  • Για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας επιλέγουμε καινούργιο πλυντήριο που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Συνήθως τα μοντέλα αυτά διαθέτουν μια δεύτερη είσοδο νερού ειδική για το ζεστό νερό. Αντλούν όσο χρειάζονται, κάνουν την ανάμειξη και ρυθμίζουν τέλεια τη θερμοκρασία.
  • Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 40 °C ή και τους 30 C με τα νέα πλυντήρια και ένα καλό απορρυπαντικό. Προτιμάμε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτή και μόνο η μικρή αλλαγή μας γλιτώνει 8-15% από το κόστος θέρμανσης του νερού.
οικονομία στο πλυντήριο
Charles Deluvio/ Unsplash
  • Με ένα πάρα πολύ καλό απορρυπαντικό δεν χρειάζεται να υπέρ-δοσολογούμε. Αγοράζουμε πάντα καλής ποιότητας απορρυπαντικά και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης τους προσεκτικά. Ακόμη πιο πρακτικά είναι τα νέα απορρυπαντικά σε μορφή κάψουλας, τα οποία είναι προ-δοσολογημένα και μπαίνουν απευθείας στον κάδο. Έτσι μας εξασφαλίζουν 100% καθαριστική δράση χωρίς να χαθεί ούτε σταγόνα.
  • Με ένα καλό απορρυπαντικό μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε και τους πιο δύσκολους λεκέδες αποφεύγοντας την πρόπλυση. Χωρίς πρόπλυση, πάλι, εξοικονομούμε σημαντική ποσότητα νερού και ηλεκτρισμού.
  • Για ρούχα πιο καθαρά θα πρέπει να χωρίζουμε τις πλύσεις σωστά. Όταν μπλέκουμε λευκά με σκούρα χρώματα ακόμη και αν τα ρούχα βγουν πεντακάθαρα, μπορεί να χάσουν το χρώμα τους και να δείχνουν γαριασμένα.

Θέλεις περισσότερη οικονομία στο πλυντήριο;

  • Πλένουμε τα υφάσματα με ίνες όπως οι πετσέτες αλλά και τα μάλλινα ξεχωριστά ώστε να μην γεμίζει ίνες όλη η πλύση. Έτσι δεν θα χρειαστεί να τα πλύνουμε ξανά ώστε αυτές να φύγουν.
  • Η μεγάλη ηλιοφάνεια τους καλοκαιρινούς μήνες στεγνώνει τα ρούχα μας σε λίγες ώρες. Ακόμη όμως και το χειμώνα είναι προτιμότερο να κάνουμε λίγη υπομονή από το να χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο. Υπολογίζεται πως ένας κύκλος στο στεγνωτήριο καίει περίπου 2-3 φορές περισσότερο ρεύμα από μια κοινή πλύση στο πλυντήριο.
  • Και το πλυντήριο θέλει τη συντήρησή του. Καθαρίζουμε μια φορά το μήνα το φίλτρο του και κάθε τόσο το βάζουμε να λειτουργήσει ένα κύκλο χωρίς ρούχα και απορρυπαντικό.