Υγιεινή διατροφή σημαίνει και υγιής πλανήτης και αυτό γιατί είναι ευρέως γνωστό ότι οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να καθορίσουν σημαντικά το μέλλον του.

Το αισιόδοξο είναι ότι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και ενημερώνονται αναφορικά με τις επιπτώσεις των διατροφικών τους συνηθειών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τόσο την υγεία μας όσο και τον πλανήτη μας με κάθε τρόπο. Προς αυτή την κατέυθυνση κινείται, άλλωστε, και η πληθώρα υγιεινών και βιώσιμων διατροφών για όλα τα γούστα (vegan, vegetarian…) που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ας δούμε ορισμένα μικρά -αλλά σημαντικά- βήματα προς μια πιο υγιεινή και ενσυνείδητη διατροφή, συμβάλλοντας συγχρόνως και στη σωτηρία του πλανήτη.

Βιώσιμο καλάθι

Υπολογίζοντας το εβδομαδιαίο φαγητό που καταναλώνουμε και δημιουργώντας μια λίστα με όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, όχι μόνο αποφεύγουμε τις υπερβολές αλλά γλιτώνουμε συγχρόνως και την σπατάλη χρημάτων. Ιδανικές επιλογές για το «βιώσιμο καλάθι» μας αποτελούν τα φυτικά, εποχικά ή βιολογικά τρόφιμα καθώς και εκείνα που ο καταναλωτής γνωρίζει ότι έχει ελεγχθεί η παραγωγή τους.

Σταμάτα το food waste

Κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να πετάξουμε ένα φαγητό γιατί δε θέλουμε να το φάμε ξανά σήμερα ή αύριο, καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε αρχικά αν θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε σε κάποια άλλη συνταγή, η οποία μπορεί να αποτελέσει το μεσημεριανό ή βραδινό μας γεύμα. Σταματώντας το food waste και κάνοντας όντως πράξη τον όρο «βιωσιμότητα», το σίγουρο είναι ότι δε θα βγούμε χαμένοι.

Πες ναι στις φυτικές τροφές

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια συνιστούν -μεταξύ άλλων- εξαιρετικά υγιεινές επιλογές, που μας προσφέρουν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά. Εντάσσοντας αυτές τις τροφές στη διατροφή μας και σχεδιάζοντας παράλληλα τα γεύματά μας βάσει αυτών, δεν στοχεύουμε μόνο σε καλύτερη υγεία, αλλά καταφέρνουμε να μειώσουμε και την υπερκατανάλωση νερού και ζωικών τροφών που επιβαρύνουν τον πλανήτη.

Ελάττωσε τις ζωικές τροφές

Είναι γεγονός ότι πολλά εκ των προϊόντων που προέρχονται από ζωικές τροφές (όπως για παράδειγμα το κόκκινο κρέας) είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ορμόνες και αντιβιοτικά, τη στιγμή που ό,τι ωφέλιμο μας προσδίδουν (πρωτεΐνη, σίδηρος, κλπ) μπορεί να αντικατασταθεί από εναλλακτικές πηγές (π.χ. όσπρια, ξηροί καρποί..). Από περιβαλλοντική σκοπιά, η παραγωγή κρέατος συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας σοβαρά τον πλανήτη. Όχι, δεν χρειάζεται να «κόψεις» τις ζωικές τροφές αν δεν το θες, θα μπορούσες όμως να τις καταναλώνεις με μέτρο και όχι καθημερινά.

Προτίμησε τοπικά προϊόντα

Όσο πιο κοντά μας παράγεται ένα προϊόν, τόσο μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα έχει. Επιλέγοντας αγορές με φρέσκια τοπική παραγωγή εκτός του ότι στηρίζουμε την χώρα μας, γνωρίζουμε και ακριβώς τι καταναλώνουμε ή/και πώς να το μαγειρέψουμε. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ψάρια (προερχόμενα από υπεύθυνη αλιεία) και γενικώς τα όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα συνιστούν μερικά μόνο παραδείγματα ασφαλών τοπικών επιλογών.