Μέσα στην καθημερινότητα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τα άγχη και τα προβλήματα ίσως μας είναι δύσκολο να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που έχουμε στη ζωή. Όσο δύσκολο κι αν είναι, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε όσα έχουμε στη ζωή μας και να μπορούμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτά.

Αν αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική η ευγνωμοσύνη αρκεί να σου αναφέρω πως σύμφωνα με έρευνες είναι συνδεδεμένη με μεγαλύτερη αίσθηση ευτυχίας και ευημερίας. Η επιστήμη μας λέει ότι το να μετράμε τις ευλογίες μας αυξάνει την αισιοδοξία μας, ανακουφίζει από την κατάθλιψη, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά να ξέρεις πως ενισχύει και τις σχέσεις με τους γύρω μας.

Δυσκολεύεσαι να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου; Τότε σίγουρα θα σε βοηθήσει ο διαλογισμός ευγνωμοσύνης.

Τι είναι ο διαλογισμός ευγνωμοσύνης;

Πρόκειται για μια απλή πρακτική. Χρειάζεται απλά να αναλογιστείς τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη ζωή σου και να βιώσεις το αίσθημα εκτίμησης. Στο επίκεντρο μπορεί να βρίσκεται ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος, μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα, ή απλά η απόλαυση ενός καλού καφέ. Μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα πράγματα, χειροπιαστά ή άυλα, ίσως μια ανάρρωση από έναν τραυματισμό ή ασθένεια ή μια δυσκολία ζωής που ξεπέρασες, σε έκανε πιο δυνατή και σου χάρισε αυτοπεποίθηση.

Είναι εύκολο να αναλωθείς στα τρέχοντα γεγονότα και στην αρνητικότητα που μας έχει κατακλύσει, αλλά στην πραγματικότητα αυτά τα πράγματα έχουν ελάχιστη σχέση με το ποιοι είμαστε και πώς βιώνουμε τον κόσμο σε καθημερινή βάση. Ένας διαλογισμός ευγνωμοσύνης δεν θα μας κάνει αδιάφορους απέναντι στον πόνο ή την κοινωνική αδικία, είναι απλά ένας τρόπος να επιστρέψουμε σε έναν τόπο προσωπικής περισυλλογής.

Πώς μπορείς να κάνεις τον διαλογισμό ευγνωμοσύνης;

Άλλο ένα θετικό της πρακτικής αυτής είναι πως μπορείς να την κάνεις όσες φορές θέλεις μέσα στην ημέρα, για όση ώρα θέλεις και οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Μπορεί να τον κάνεις κομμάτι της πρωινής σου ρουτίνας και να διαλογίζεσαι ενώ πίνεις τον καφέ σου, ή να βιώσεις την ευγνωμοσύνη ενώ κάνεις τα ψώνια σου για το σούπερ μάρκετ. Το βράδυ είναι, επίσης, μια καλή ευκαιρία για να μπορέσεις να φέρεις στο μυαλό σου και να αισθανθείς ευγνώμων για όλες τις όμορφες στιγμές της μέρας που πέρασε. Η πρώτη φορά μπορεί να είναι λίγο περίεργη αλλά ξεκίνα μόνο με 10 λεπτά και όσο περνούν οι μέρες πρόσθεσε χρόνο στον διαλογισμό σου.

Πώς, λοιπόν, θα γίνει στη πράξη;

  • Ακολούθα το μοτίβο του κλασικού διαλογισμού: Κάτσε σε μια βολική στάση, οκλαδόν, σε μια καρέκλα ή ξαπλωμένη. Χαλάρωσε το σώμα σου, άσε τους ώμους σου να πέσουν. Δεν θέλουμε να κρυώνεις ή να ζεσταίνεσαι, για να μην αποσπάται η προσοχή σου. Κλείσε τα μάτια σου και πάρε βαθιές ανάσες. Ύστερα ανακάλεσε πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Για τη ζωή που έχεις, τις αισθήσεις και τις ευκαιρίες να βλέπεις, να ακούς, να μυρίζεις. Σκέψου ότι είσαι ευγνώμων που έχεις ένα σπίτι να ζεις, φαγητό, ανθρώπους κοντά σου, το σκυλάκι ή τη γατούλα σου. Έπειτα, παρατήρησε πόσο πιο χαλαρό θα είναι το σώμα σου από όταν ξεκίνησες.
  • Επανάλαβε μια φράση που σε βοηθάει: Η επανάληψη μιας φράσης που προκαλεί χαρά ή ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι μια πρακτική γείωσης, υπενθυμίζοντας σου το καλό στη ζωή. Μια απλή φράση θα μπορούσε να είναι η εξής: «Είμαι ευγνώμων για αυτή τη στιγμή». Με την εξάσκηση μιας φράσης που υποδηλώνει ευγνωμοσύνη διατηρείς τον εαυτό σου στην παρούσα στιγμή και νιώθεις πιο χαλαρή και γειωμένη.
  • Κράτα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης: Στο τέλος κάθε ημέρας γράφε στο ημερολόγιο τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Δεν έχει σημασία να είναι κάτι σπουδαίο. Τις μέρες που η ζωή είναι πιο δύσκολη μπορείς να ανατρέχεις στις λίστες σου για να θυμάσαι ότι η ζωή έχει και την ομορφιά της.
  • Συνδύασε τον με περπάτημα: Τις στιγμές που περπατάς δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου να παρατηρήσει τον κόσμο γύρω του. Μύρισε τα λουλούδια, άκου τα πουλιά, νιώσε το αεράκι πάνω στο δέρμα σου και φέρε στην καρδιά σου το συναίσθημα της αληθινής ευγνωμοσύνης για όλα τα όμορφα που σε περικυκλώνουν.

Γιατί να κάνεις διαλογισμό ευγνωμοσύνης;

Υπάρχει μια σειρά από οφέλη που συνοδεύουν τον διαλογισμό ευγνωμοσύνης και θα σε πείσουν να τον δοκιμάσεις. Μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης μειώνει το άγχος και το αίσθημα απομόνωσης, επειδή μας βγάζει από την αυτο-απορρόφηση και μας βοηθά να συνδεθούμε με κάτι μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους ως άτομα. Είτε πρόκειται για άλλους ανθρώπους είτε για τη φύση ή για μια ανώτερη, πνευματική δύναμη.

Ένα άλλο όφελος που προκύπτει ακόμα και από έναν σύντομο διαλογισμό ευγνωμοσύνης, είναι ότι μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκολλήσουμε από τις σκέψεις μας. Επειδή ο εγκέφαλός μας μπορεί μερικές φορές να παγιδευτεί σε έναν κύκλο άγχους, ανησυχίας και φόβου, χρειάζεται δουλειά για να τον σπάσουμε. Η ευγνωμοσύνη μάς βοηθά να αλλάξουμε προοπτική και να ανοίξουμε το μυαλό μας, επιτρέποντάς μας να απεγκλωβιστούμε από τις αρνητικές σκέψεις.

Σύμφωνα με έρευνες η εξάσκησης της ευγνωμοσύνης είναι μακροχρόνια. Το αίσθημα ευτυχίας που προέρχεται από την ευγνωμοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση του εγκεφάλου, ώστε να είναι πιο ευαίσθητος. Η ευγνωμοσύνη φαίνεται να επανασυνδέει στην πραγματικότητα τον εγκέφαλο μας, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις αντιξοότητες, τόσο στην παρούσα στιγμή όσο και στο μέλλον.

Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου αν δυσκολεύεσαι με την ευγνωμοσύνη καθώς δεν είναι η προεπιλεγμένη μας ρύθμιση. Δηλαδή για λόγους επιβίωσης, οι πρόγονοι μας ήταν σχεδιασμένοι, όχι για να εκτιμούν ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, αλλά για να ανιχνεύουν μια σκιά που θα μπορούσε να υποδηλώνει κίνδυνο. Αυτή η τάση να ζούμε πιο κοντά στα αρνητικά μας συναισθήματα παρά στα θετικά είναι μια κληρονομική εξελικτική προδιάθεση.

Για να αλλάξουμε την εστίασή μας χρειάζεται λίγη προσπάθεια. Και, όπως συμβαίνει με όλα τα είδη διαλογισμού, όσο περισσότερο τον εξασκούμε, τόσο πιο εύκολο και φυσικό γίνεται. Αυτό που έχει σημασία στον διαλογισμό και την εξέλιξη του είναι η συνέπεια.