Αν είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο αυτή την εποχή ας είναι το «10% πιο Ευτυχισμένος» του Dan Harris (εκδόσεις Key Books). Θα σε κάνει να γελάσεις πολλές φορές (μπορεί να σε φέρει ακόμα και σε αμήχανη θέση, γιατί μπορεί να σε πιάσει νευρικό γέλιο κάτω από τη μάσκα) και κυρίως θα σε κάνει να θέλεις να βρεις μία ήσυχη γωνία κάπου και να διαλογιστείς. Ναι, αυτό το βιβλίο θα σου αλλάξει τη ζωή (κυρίως αν είσαι από τους τύπους που κυνηγάνε την επιτυχία και έχουν ανασφάλειες τύπου «θα μου πέσουν τα μαλλιά»).

Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό του Harris, σε περίπτωση που δεν τον ξέρεις: Είναι δημοσιογράφος και συμπαρουσιαστής των εκπομπών Nightline και Good Morning America στο ABC News, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών πολεμικών ανταποκριτής . Άρα πως λέμε βουδιστής μοναχός…καμία σχέση. Μέσα από το βιβλίο του “10% πιο Ευτυχισμένος” θέλει να βοηθήσει όλους τους δύσπιστους και εργασιομανείς να δοκιμάσουν τον διαλογισμό.

H βασική τεχνική του διαλογισμού της ενσυνειδητότητας (με απλά λόγια πώς να διαλογιστεί ένα αρχάριος) είναι:

  1. Κάθισε αναπαυτικά. Δεν χρειάζεται να ζοριστείς να κάτσεις οκλαδόν – εκτός αν θέλεις, φυσικά. Μπορείς να καθίσεις σε μία καρέκλα. (Επίσης μπορείς να σταθείς όρθιος ή να ξαπλώσεις, ωστόσο με το τελευταίο μπορεί να πάρουμε και κανέναν υπνάκο). Όποια στάση κι αν επιλέξεις, πρέπει να κρατάς την πλάτη σου ίσια, χωρίς όμως να δυσκολεύεσαι.
  2.  Νιώσε την αναπνοή σου. Διάλεξε ένα σημείο: μύτη, κοιλιά, θώρακας. Προσπάθησε πραγματικά να νιώσεις την εισπνοή και την εκπνοή.
  3. Το κυριότερο: Όποτε θα χάνεσαι σε μια σκέψη- πράγμα που θα συμβεί χιλιάδες φορές- να στρέφεις ήρεμα την προσοχή σου στην αναπνοή σου. Δεν φαντάζεσαι πόσο σημνατικο είναι να συγχωρείς τον εαυτό σου και να ξεκινάς από την αρχή.

Μερικά επαγγελματικά μυστικά

Για να παραμείνεις συγκεντρωμένος στην αναπνοή εστίασε σε μια απλή, νοητή οδηγία, για παράδειγμα “μέσα”- “έξω”. (Μην παρασυρθείς από την ίδια την οδηγία, απλώς χρησιμοποίησε τη για να κατευθύνεις την προσοχή σου στην αίσθηση της αναπνοής).

Η “επισήμανση” μπορεί να φανεί χρήσιμη και όταν εμφανίζεται κάτι ισχυρό, όπως φαγούρα, πόνος, ανησυχία ή πείνα, που αποσπά την προσοχή σου απ’ την αναπνοή. Το να βάζεις ετικέτα – “σχεδιασμός”, “πόνος”, “φαντασίωση” – μπορεί να αντικειμενοποιήσει οτιδήποτε συμβαίνει, να το κάνει πολύ λιγότερο πραγματικό και ανυπέρβλητο.

Ένα άλλο κόλπο για να παραμείνεις συγκεντρωμένος είναι να μετράς τις αναπνοές σου. Αρχίζεις με το “ένα” και κάθε φορά που χάνεις τη σειρά ξεκινάς από την αρχή. Όταν φτάσεις τις δέκα – αν ποτέ φτάσεις τις δέκα -, αρχίζεις πάλι απ’ το “ένα”.

Προσπάθησε να διαλογίζεσαι κάθε μέρα. Η συνέπεια είναι πιο σημαντική από τη διάρκεια.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Τα κοινά χαρακτηριστικά των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων
6 δεδομένα που μάθαμε για την ευτυχία
5 μύθοι για την ευτυχία που σε μπλοκάρουν