Κάθε χρόνο γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου (και όχι μόνο), βάζουμε στόχους όπως, «τον επόμενο χρόνο θα τρώω πιο υγιεινά», «θα γυμνάζομαι περισσότερο», «θα μειώσω τον χρόνο που αφιερώνω σκρολάροντας στα social media» και μέχρι το τέλος του χρόνου, αντιλαμβανόμαστε ότι (σχεδόν) τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά.

Πλέον υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση, δημιουργώντας έναν «πίνακα οραματισμού», που -όπως λένε- τους βοηθά να οπτικοποιήσουν αυτά τα όνειρα και στη συνέχεια να τα κάνουν πραγματικότητα.

Πράγματι, ένας πίνακας οραματισμού μάς υπόσχεται να αισθανόμαστε πιο σίγουροι για εμάς και έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τους στόχους και τις αλλαγές που επιθυμούμε για τον εαυτό μας.

Τι είναι, όμως, ένας πίνακας οραματισμού;

Στην ουσία, ένας πίνακας οραματισμού συνιστά έναν συνδυασμό φωτογραφιών και κειμένου, που μπορεί να μας βοηθήσει να θέσουμε και να εστιάσουμε στους στόχους που επιθυμούμε να επιτύχουμε, οικοδομώντας τις καλύτερες βάσεις για το μέλλον μας. «Από επιστημονική άποψη, οι πίνακες οραματισμού κάνουν αυτό που ονομάζουμε «priming», το οποίο ουσιαστικά συμβαίνει όταν η έκθεση σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε προς ό,τι ακολουθεί», δήλωσε η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Elizabeth Mateer.

@sarah.sacca In love, so excited for this year #2023visionboard #makingavisionboard #newyear #newyearrefresh #visionboard2023 #pinterestvisionboard #pinterestaesthetic #visionboardinspo #2023goals #goalsetting #goalvisualization #manifestation ♬ original sound – grungespedup

Πώς να φτιάξεις ένα πίνακα οραματισμού

Χρησιμοποίησε ψηφιακά εργαλεία

Δεν είναι λίγοι οι δημιουργοί πινάκων οραματισμού που μαρτυρούν ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες, όμως είναι το Pinterest και το Canva, αποτέλεσαν τους «καλύτερούς τους φίλους», κατά την προσπάθεια της δημιουργίας. Και πράγματι, το να φτιάξεις ένα κολάζ φωτογραφιών που σε εμπνέει και σου φέρνει χαρά, μπορείς να το δεις και ως μια μορφή τέχνης. Εμείς, σου προτείνουμε να επιλέξεις φωτογραφίες που σε ελκύουν και νιώθεις πως σου δίνουν το κίνητρο και το κουράγιο να συνεχίσεις μέχρι να επιτύχεις όσα επιθυμείς.

@kaila.helbig let’s make my 2023 vision board 💫 #2023visionboard #moodboard #2023goals #ipad #ipadpro #2023 ♬ stream escapism – #1 worth it. stan

Φτιάξε κατηγορίες

Για αρχή, καλό θα ήταν να σκεφτείς τους διάφορους τομείς της ζωής σου (υγεία, καριέρα, προσωπική ζωή), στους οποίους θα ήθελες να επενδύσεις στη συνέχεια. Αργότερα, χώρισέ τους σε κατηγορίες και υποκατηγορίες. Το να είσαι οργανωμένος/η θα σε βοηθήσει στο να πάρεις τις σωστές απαντήσεις και να καταλήξεις στις απαραίτητες ενέργειες με τις οποίες πρέπει να ξεκινήσεις.

Να είσαι συγκεκριμένος

Σε ποια πόλη ήθελες να ζήσεις; Στη Ρώμη; Στη Νέα Υόρκη; Ποια ρουτίνα αυτοφροντίδας θα ήθελες να εντάξεις στην καθημερινότητά σου; Οι δυνατότητες είναι πραγματικά ατελείωτες, αλλά μόνο αν θέσεις συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους θα μπορέσεις να δημιουργήσεις έναν χρήσιμο και αποτελεσματικό πίνακα οραματισμού.

Εκφράσου θετικά για τον εαυτό σου

«Θα ξεπεράσω κάθε πρόκληση, θα μάθω και θα μεγαλώσω από αυτήν», «είμαι ευγνώμων για όλα αυτά που είμαι», «η επιτυχία και η ευτυχία είναι δικαίωμά μου». Η Theresa Cheung, αστρολόγος και ειδική στα όνειρα, προτείνει να προσθέσουμε στον πίνακα οραματισμού μας φράσεις σαν κι αυτές, που τείνουν να υποστηρίζουν τις προθέσεις μας καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. «Οι επιβεβαιώσεις αυτές μας υπενθυμίζουν – ή και αυξάνουν-, ακόμη, τις πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας και για το τι είναι δυνατό για εμάς», συμπληρώνει.

Πρόσθεσε τις δικές σου φωτογραφίες

Πρόσθεσε στον πίνακα οραματισμού σου φωτογραφίες, είτε δικές σου σε μια όμορφη στιγμή του παρελθόντος ή φωτογραφίες του αγαπημένου σου μέρους ή δραστηριότητας. «Η συμπεριφορά του παρελθόντος τείνει να προβλέπει τη μελλοντική συμπεριφορά, αν, λοιπόν, καταφέρατε να κάνετε κάποια από αυτές τις υγιείς δραστηριότητες στο παρελθόν, μπορείτε να τις κάνετε ξανά», αναφέρει η Wong.

Τοποθέτησέ τον στο σωστό σημείο

Τοποθέτησε τον πίνακα οραματισμού σε ένα σημείο που θα τον βλέπεις συχνά -είτε πρόκειται για το σαλόνι σου είτε για τον τοίχο απέναντι από το γραφείο σου. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείς να τον κοιτάζεις καθημερινά, επαναλαμβάνοντας μερικές από τις αγαπημένες σου επιβεβαιώσεις για τον εαυτό σου ή τους στόχους που επιθυμείς να πραγματοποιήσεις άμεσα.

Πες ναι στον διαλογισμό

Ένα άλλο εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά όσα θέλει να πετύχει ένας πίνακας οραματισμού είναι ο διαλογισμός. «Ο διαλογισμός μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι σκέψεις, τα συναισθήματα ή οι δεξιότητές μας, είμαστε, όμως, οι επιλογές μας», λέει η Cheung. Και συνεχίζει «Μας βοηθά να επιλέγουμε συνειδητά πιο θετικές σκέψεις, συναισθήματα ή ενέργειες, και άρα να αισθανόμαστε καλύτερα». Μας προτείνει, ακόμη, να διαλογιστούμε, έχοντας τον πίνακα οραματισμού μας απέναντί μας.

Κάνε αλλαγές

Να θυμάσαι ότι ένας πίνακας οραματισμού εξελίσσεται συνεχώς και -όπως ακριβώς μεταβάλλονται οι σκέψεις και οι στόχοι σου καθώς προχωρά το έτος- μπορείς να προσθέσεις, να αφαιρέσεις ή να αλλάξεις πράγματα σε αυτόν, με σκοπό να κατακτήσεις την επιτυχία και την ευτυχία που αξίζεις.