Το καλοκαίρι είναι η τέλεια περίοδος για να περνάς χρόνο με την παρέα σου. Ξεκινάει η μέρα σας με ένα μπάνιο στη θάλασσα και καταλήγει με ένα cocktail στο χέρι. Και ακόμα κι αν θέλεις να πεις όχι στην έξοδο και να κάτσεις λίγο με τον εαυτό σου, το καλοκαίρι αυτό το όχι γίνεται λίγο πιο δύσκολο. Πράγμα που μπορεί να σε πιέσει αρκετά ψυχολογικά.

Η καθημερινότητα αυτή αν είναι μόνο για μερικές μέρες δεν μπορεί να σε βλάψει, αντιθέτως θα γεμίσεις πολλές όμορφες αναμνήσεις. Αν όμως αυτή η καθημερινότητα έχει μεγάλη διάρκεια, μπορεί να επηρεάσει τη γενική σου ευεξία, της οποίας σημαντική προϋπόθεση είναι η ξεκούραση και η χαλάρωση. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να εντάξεις το mindfulness και στις καλοκαιρινές μέρες που διανύουμε.

Σκέψου τι θέλεις να κάνεις

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να πεις όχι και να θέτεις τα όρια σου. Να θυμάσαι να απλοποιείς τις σκέψεις και τις αποφάσεις σου, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που θες πραγματικά να κάνεις και όχι σε αυτά που πρέπει. Για να ανακαλύψεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις μπορείς να κρατάς ημερολόγιο και να παίρνεις τον χρόνο σου πριν βιαστείς να πεις ναι σε κάτι.

Σκέψου πώς νιώθεις

Ίσως είναι δύσκολο να θέσεις προτεραιότητες, είναι όμως απαραίτητο. Μπορεί να έχεις μεγαλύτερη ενσυνειδητότητα στις εμπειρίες σου, αν έχεις επίγνωση των συναισθημάτων σου όταν κοινωνικοποιείσαι. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζουμε πιο εύκολα ποιος μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια, ξεκούραση και αγάπη και ποιος μπορεί να αυξήσει την εξουθένωση και το άγχος μας.

Να βρίσκεσαι στο παρόν

Το mindfulness δεν έχει να κάνει με το να χαλαρώνεις και να σταματάς τις σκέψεις σου. Έχει να κάνει με το να μπορείς να βρίσκεσαι στο παρόν και να επιτρέπεις στις σκέψεις σου να περνάνε απλά από μπροστά σου, ενώ εσύ τις παρατηρείς. Η προσθήκη του mindfulness στη ρουτίνα σου, σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να επιβραδύνεις και να προλάβεις την ψυχική εξουθένωση. Ακόμα, βρίσκεις ευκολότερα την ευγνωμοσύνη και τη χαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μείωσε το αλκοόλ

Οι περισσότερες καλοκαιρινές έξοδοι περιλαμβάνουν αλκοόλ. Το αλκοόλ όμως μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση σου, η οποία είναι απαραίτητη για την πρακτική του mindfulness.

Βγες στη φύση

Είναι πολύ σημαντικό να συνδεθείς με τη φύση. Ειδικά αν είσαι γονέας, είναι πολύ σημαντικό να βγεις στη φύση με τα παιδιά σου και να την χαρείτε. Παίξτε στο χορτάρι και στις παραλίες και θα διαπιστώσεις πως θα αισθανθείς και πάλι παιδί. Μην ξεχνάς πως η παρουσία σου είναι πολύ σημαντική και για το παιδί σου!