Είτε είσαι μυημένος σε θέματα κηπουρικής, είτε ξεκινάς τώρα το ταξίδι σου στο μαγικό κόσμο των φυτών, τα «αγκάθια» που θα συναντήσεις εκεί έξω είναι πολλά. Πριν αγοράσεις ένα φυτό, βεβαιώσου ότι είναι σε καλή κατάσταση. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το καταλάβεις. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στις ρίζες και στο φύλλωμα. Αν κάτι δεν σου πάει καλά (π.χ., το φύλλωμα δεν είναι πολύ πράσινο ή οι ρίζες φαίνονται αδύναμες), δοκίμασε την τύχη σου στο επόμενο φυτώριο.   

Το φύλλωμα

Είναι η πρώτη φορά που διαλέγεις φυτά και δεν είσαι σίγουρος αν μπορείς να ξεχωρίσεις το σωστό είδος; Προτίμησε θαμνώδη φυτά με πλούσιους βλαστούς και απόφυγε όσα είναι λεπτά σαν σπιρτόξυλο και αυτά που είναι υπερβολικά ψηλά. Επίσης, όσο κι αν σε εντυπωσιάζει το φύλλωμα που έχει πολλά χρώματα, προτίμησε μια ζωηρή πράσινη απόχρωση, που μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακή, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα θα σου κρατήσει για πάντα.   

Πώς να διαλέξεις ένα υγιές φυτό
Severin Candrian/ Unsplash

Απόφυγε να αγοράσεις ένα φυτό                          Γιατί αυτό σημαίνει ότι:  

που έχει:                                                             

Καφέ ή κατσαρές άκρες.                                        Είναι «αφυδατωμένο».

Κιτρινισμένα φύλλα.                                               Είναι υπερβολικά ποτισμένο.

Αποχρωματισμένα φύλλα.                                    Έχει ακάρεα.

Χαραγμένες ή ανοιγμένες στα δύο άκρες.         Το έχουν καταστρέψει τα έντομα.

Πολλά σπασμένα κλαδιά.                                      Το έχουν κακομεταχειριστεί. 

Μικρά σημάδια στο εσωτερικό των φύλλων.    Το έχουν καταστρέψει τα έντομα. 

Μαραμένα, καφέ ή με λεκέδες φύλλα.              Έχει μύκητες.

Πώς να διαλέξεις ένα υγιές φυτό
Beazy/ Unsplash

Οι ρίζες

Φαντάσου τις σαν τον «ομφάλιο λώρο» από τον οποίο περνάνε η τροφή και το νερό που συντηρούν και τρέφουν το φυτό. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι έμεινες ικανοποιημένος από το φύλλωμα του φυτού, καιρός να προχωρήσεις στο παρασύνθημα και να εξετάσεις λίγο πιο προσεκτικά τις ρίζες. Θα λερώσεις λίγο τα χέρια σου, αλλά αξίζει τον κόπο. Καταρχήν αφαίρεσε λίγο χώμα από την επιφάνεια της γλάστρας, ώστε να μπορείς να τις παρατηρήσεις καλύτερα. Αν οι ρίζες μοιάζουν πολύ «σφιχτές» ή θυμίζουν μπερδεμένο κουβάρι, είναι βέβαιο ότι το φυτό σου θα αναπτυχθεί πολύ δύσκολα. Αν, πάλι, είναι εξαιρετικά λεπτές και μικρές, τόσο που δεν διακρίνονται μέσα στο χώμα, τότε δεν θα αναπτυχθεί καθόλου. 

Το χώμα

Αγοράζοντας ένα φυτό, βλέπουμε και κατά πόσο το χώμα του μοιάζει υγιές. Αν φαίνεται ξερό και σκληρό, ίσως να χρειάζεται φρεσκάρισμα. Συμπλήρωμα με νέο χώμα, και ανακάτεμα της επιφάνειάς του και σε ένα βάθος περίπου 5 εκατ. από αυτή. Το χώμα των φυτών που έχουν πράσινο κορμό χρειάζεται να είναι πάντα υγρό. Αντίθετα, εκείνα που έχουν ξύλινο κορμό πρέπει να ποτίζονται αφού πρώτα έχει στεγνώσει το χώμα τους.