Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η επιτομή της διασκέδασης και της χαλάρωσης. Είναι οι μέρες που πρέπει να αφήσεις όλα τα άγχη και τις σκοτούρες στο σπίτι, να πας εκεί που είναι να πας και να γυρίσεις γεμάτη χαρούμενες στιγμές που θα διηγείσαι για το υπόλοιπο της ζωής σου. Για τα άτομα που έχουν το άγχος ως… συνοδοιπόρο τους παντού, οι διακοπές δεν αποτελούν πάντα εξαίρεση.

Το άγχος των διακοπών μπορεί να ξεκινάει από τα χρήματα που έχεις να δώσεις και φοβάσαι ότι αργότερα θα σου λείψουν, ή από το ταξίδι με το αεροπλάνο ή το καράβι. Αλλά ακόμα και η κοινωνική πίεση, η σκέψη ότι δουλεύεις όλο το χρόνο για να έρθει αυτή η εβδομάδα των καλοκαιρινών διακοπών και να ξεσαλώσεις, μπορεί να δημιουργήσουν άγχος ακόμα και σε άτομα που δεν το βιώνουν στην καθημερινότητα τους.

Επειδή όμως αποδεδειγμένα οι διακοπές μας ωφελούν την ψυχική και τη σωματική υγεία, είναι σημαντικό να μπορούμε να πακετάρουμε μια βαλίτσα και να φύγουμε από την πόλη μας και, ακόμα κι αν δεν αφήσουμε το άγχος εντελώς πίσω μας, να μπορούμε να το συναντάμε όλο και πιο σπάνια. Σε αυτό θα βοηθήσει η αυτοσυμπόνια και η αποδοχή. Τι εννοούμε;

Αποδέξου ότι είσαι ο ίδιος άνθρωπος και στις διακοπές

Το ότι βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου δε σημαίνει ότι είσαι άλλος άνθρωπος. Αν είσαι άτομο της ρουτίνας και του προγράμματος, η αβέβαιη καθημερινότητα των διακοπών μπορεί να μην είναι για σένα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σπας τη ρουτίνα σου ούτε στις διακοπές σου. Θα σε βοηθήσει πολύ να έχεις ένα πρόγραμμα, να ξέρεις τι θα δεις κάθε μέρα, τι ώρα θα ξυπνήσεις, μέχρι και το τι θα φας. Προσπάθησε να μην υπερφορτώσεις το πρόγραμμα σου και τελικά αυτό σου δημιουργήσει αναστάτωση!

Αποδέξου ότι δεν θα θέλεις να κάνεις τα ίδια πράγματα με την παρέα σου

Πόσο μάλλον αν είσαι με μια μεγάλη παρέα τα γούστα, οι προτιμήσεις και οι προτεραιότητες διαφέρουν. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είστε ξεχωριστά άτομα και έτσι πρέπει και να κινείστε. Ούτε εσύ πρέπει να αγχωθείς με τα πράγματα που θέλουν οι άλλοι να κάνουν, αλλά ούτε και να επιβάλλεις να ακολουθήσει κάποιος το δικό σου πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται να είστε αυτοκόλλητοι, αν δεν λειτουργεί για εσάς.

Με τον τρόπο αυτό θα σου είναι και πιο εύκολο να μείνεις πιστή στο πρόγραμμα που έφτιαξες για τον εαυτό σου. Μπορείς για παράδειγμα να ξυπνήσεις την ώρα που θέλεις, να κάνεις την πρωινή σου γυμναστική, ενώ οι υπόλοιποι κοιμούνται, να κάνετε μετά κοινά πράγματα μέσα στη μέρα (μπάνιο, φαγητό κ.λπ.), όπως και πιείτε ένα ποτό. Δεν σε αναγκάζει όμως κανείς να κάτσεις για χορό μέχρι το ξημέρωμα αν νυστάζεις ή δεν έχεις διάθεση.

Πριν πάτε διακοπές, είναι επίσης σημαντικό να μιλήσεις με την παρέα που θα ταξιδέψεις. Εξήγησε τους τα άγχη σου και τις προθέσεις σου, για να είστε στην ίδια γραμμή.

Διατήρησε τις υγιεινές συνήθειες σου

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δοκιμάσεις τοπικά φαγητά ή δε θα πιεις λίγο παραπάνω αλκοόλ, αν το θέλεις. Ξεφεύγοντας όμως από τις υγιεινές σου συνήθειες μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλο άγχος και όσο βρίσκεσαι στις διακοπές, αλλά και όταν γυρίσεις πίσω. Προσπάθησε λοιπόν να κρατήσεις κάποιες από τις υγιεινές συνήθειες. Πίνε αρκετό νερό, ειδικά αν ο ήλιος σε βλέπει όλη μέρα. Κάνε πιο υγιεινές επιλογές στην ταβέρνα ή το εστιατόριο και προσπάθησε να μην το παρακάνεις με το αλκοόλ. Βρες δηλαδή μια ισορροπία.

Μπορείς, επίσης, να κάνεις και λίγη άσκηση, είτε είναι 20 λεπτά πρωινή yoga ή μια προπόνηση HIIT που είναι σύντομη, αλλά πολύ αποτελεσματική. Έχεις και την επιλογή να μεταφέρεις τη γυμναστική σου στη θάλασσα, εξασκώντας τις κολυμβητικές σου ικανότητες. Και φυσικά έχεις πάντα τη δυνατότητα να κάνεις ένα τρέξιμο ή περπάτημα, που θα έχεις και την ευκαιρία να δεις το μέρος που επισκέφθηκες καλύτερα!

Μείνε κάπου άνετα

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με το άγχος είναι σημαντικό να έχεις ένα μέρος στο οποίο θα νιώθεις άνετα για να ξεσπάσεις ή να ξεκουραστείς. Σε αυτή την περίπτωση μην επιλέξεις να μείνεις σε ένα χόστελ ή σε ένα κάμπινγκ. Αν, επίσης, ταξιδεύεις με μεγάλη παρέα, είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε ένα μεγάλο Αirbnb, ή σε ξεχωριστά δωμάτια ξενοδοχείου για να μην αισθανθείς πίεση. Επίσης, αν έχεις στο νου σου ότι θέλεις να γυρνάς νωρίτερα από την υπόλοιπη παρέα τα βράδια είναι σημαντικό να βρείτε ένα σπίτι κοντά στο κέντρο του νησιού ή της πόλης, για να μπορείς να γυρίσεις και μόνη και να μην εξαρτάσαι εσύ από τον οδηγό της παρέας ή να μην εξαρτώνται από εσένα, αν είσαι εσύ η οδηγός.

Είναι πολύ βοηθητικό ακόμη, αν θέλεις να κρατήσεις τις υγιεινές σου συνήθειες, όπως προαναφέρθηκε, να βρεις ένα διαμέρισμα ή ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που σου δίνει τη δυνατότητα να μαγειρέψεις.

Μην προκαλείς τα άγχη σου

Τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής μου, μια ξεχωριστή θέση στη βαλίτσα μου έχει η ζυγαριά τροφίμων. Με τον τρόπο αυτό έχω έλεγχο των ποσοτήτων που τρώω καθώς είναι κάτι που με αγχώνει. Αντίστοιχα, αν έχεις κάποιες πρακτικές που χρησιμοποιείς για να μην σε καταβάλλει το άγχος σου, κανείς δε σε εμποδίζει από το να τις προσαρμόσεις και στις διακοπές σου. Επίσης, μπορείς να παραμείνεις στο comfort zone σου και να μην δοκιμάζεις νέα πράγματα, στα οποία δεν είσαι καν εσύ σίγουρη για το πώς θα ανταποκριθείς σε αυτά.

Αποδέξου τον εαυτό σου

Όλες αυτές οι πρακτικές δεν θα λειτουργήσουν αν δεν έχεις αποδεχθεί τον εαυτό σου και τον κρίνεις συνέχεια. Σου αρέσει να έχεις πρόγραμμα, να τρως υγιεινά, να κάνεις τη γυμναστική σου ακόμα και στις διακοπές. Για άλλους μπορεί αυτό να είναι ξενέρωτο και να είναι μακριά από την ιδέα των διακοπών, λειτουργεί όμως για εσένα και αυτό είναι που μετράει. Αφήνοντας την αυτοκριτική μακριά, θα μπορέσεις να χαλαρώσεις, να εξερευνήσεις τον τόπο που επισκέφτηκες και να περάσεις πραγματικά καλά.