Οι αλλαγές δεν είναι ποτέ εύκολες, πόσο μάλλον στο εργασιακό περιβάλλον. Το να αλλάζεις δουλειά ακόμα και αν είναι δική σου απόφαση και πάλι σου δημιουργεί άγχος για το μέλλον ξέρεις όμως ότι φεύγεις κάτω από τους δικούς σου όρους.

Τι γίνεται όμως όταν η απόφαση να φύγεις από τη δουλειά σου δεν είναι δική σου; Πώς είναι δυνατόν να διαχειριστείς μια τέτοια συνθήκη;

Μία απόλυση δεν είναι ποτέ κάτι όμορφο, ακόμα και αν δε σου άρεσε η δουλειά σου και πάλευες να μείνεις εκεί, το αίσθημα της απόρριψης και της ακούσιας αποχώρησης σου φέρνει μια «χιονοθύελλα» συναισθημάτων. Οργή, απογοήτευση, ντροπή, θλίψη, άγχος. Δυστυχώς όμως οι γρήγοροι ρυθμοί που ζούμε θα σε αναγκάσουν να μαζέψεις τα κομμάτια σου γρήγορα και να βγεις ξανά στην αναζήτησή νέας δουλειάς, έχοντας αφήσει πίσω σου την άσχημη αυτή εμπειρία.

Πώς μπορείς να ξεπεράσεις πιο γρήγορα την απόλυση;

Μην δείξεις τον θυμό σου

Τη στιγμή που θα ακούσεις τα νέα το να μην θυμώσεις είναι μάλλον αδύνατον, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να μην το δείξεις έντονα, για να μην εκθέσεις τον εαυτό σου και να διατηρήσεις ακέραιη την εικόνα του εαυτού σου.

Ζήτησε ξεκάθαρο feedback

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τους λόγους τους οποίους οδήγησαν τους εργοδότες σου στην απόφαση αυτή. Είτε πρόκειται για κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου, είτε για τον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι, είτε απλά για περικοπές, πρέπει να είσαι ενήμερος. Μέσα από το feedback αυτό θα μπορέσεις κι εσύ να βελτιωθείς και να πας στην επόμενη δουλειά με μεγαλύτερη αυτογνωσία και με την ευκαιρία να αποφύγεις κάποια λάθη.

Αποδέξου τη συνθήκη

Θα πρέπει να αποδεχτείς τη συνθήκη αυτή. Ίσως για εσένα να είναι άδικο ακόμα και μετά την εξήγηση που άκουσες, αλλά όπως και να έχει όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείς τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να προχωρήσεις.

Οργάνωσε τη ζωή σου

Λογικά το πρώτο πράγμα που θα σε αγχώσει σε περίπτωση που απολυθείς είναι τα οικονομικά σου, μέχρι να βρεις νέα εργασία, πολύ περισσότερο αν δεν έχεις κάποιο budget στην άκρη. Για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί να οργανωθείς, ίσως να πάρεις και τη συμβουλή κάποιου ειδικού σχετικά με τα χρήματα που δικαιούσαι από τη δουλειά που έφυγες και τα επιδόματα που ενδέχεται να πάρεις. Όταν τα υπολογίσεις βγάλε ένα πλάνο εξοικονόμησης και προσπάθησε να μείνεις όσο πιο πιστός σε αυτό γίνεται.

Αφού λοιπόν έχεις λύσει τα πρακτικά κομμάτια επιβίωσης, μετά την απόλυση, μπορείς να αρχίσεις να προγραμματίζεις τη ζωή σου από εδώ και πέρα. Μπορείς επιτέλους να αναθεωρήσεις αν σου άρεσε το αντικείμενο της δουλειάς σου ή αν θα ήθελες να κάνεις κάτι διαφορετικό. Ίσως ήρθε και η ώρα να κάνεις αυτά τα σεμινάρια που ήθελες για να βελτιώσεις τις ικανότητες σου και να τα αναβαθμίσεις το βιογραφικό σου.

Το επόμενο βήμα

Και μιας και είπαμε βιογραφικό, μήπως ήρθε η ώρα να το ανανεώσεις και να το κάνεις πιο θελκτικό προς τους ενδιαφερόμενους; Άλλωστε, είναι η πρώτη εικόνα που έχουν από εσένα. Αφιέρωσε λίγο περισσότερο χρόνο και στο προφίλ σου στο LinkedIn, κι αν δεν έχεις ήδη, τώρα ήρθε η ώρα να αποκτήσεις.

Όταν θα είσαι έτοιμος να βγεις και πάλι στην αγορά εργασίας, επικοινώνησε το στους γνωστούς σου, ώστε να έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά σε ενδεχόμενες ευκαιρίες.

Μίλησε για αυτό που συνέβη

Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις για όσα σε απασχολούν και σε στεναχώρησαν στους δικούς σου ανθρώπους ή ακόμα και σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, αν νιώσεις την ανάγκη, καθώς είναι επόμενο ένα τέτοιο συμβάν να σε καταβάλλει κατά πολύ και δεν χρειάζεται να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου.

Τι να κάνεις στην πρώτη συνέντευξη μετά την απόλυση

Όταν θα είσαι έτοιμος για μία νέα συνέντευξη δουλειάς, φρόντισε να είσαι ειλικρινής ως προς την απόλυσή σου, καθώς αν πεις ψέματα μπορεί αργότερα να βρεθείς σε μια πολύ πιο άβολη θέση. Μια καλή απάντηση, λοιπόν, όταν σε ρωτήσουν για ποιο λόγο έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου μπορεί να είναι η εξής: «Οι προηγούμενοι εργοδότες μου αποφάσισαν να ολοκληρωθεί η συνεργασία μας γιατί δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις της θέσης μου. Τώρα που είχα τον χρόνο να το σκεφτώ ξέρω ότι μπορούσα να έχω ζητήσει περισσότερη βοήθεια και καθοδήγηση, ώστε να είμαι πιο αποτελεσματικός. Μέσα και από αυτή την άσχημη εμπειρία όμως έμαθα ότι πρέπει να επικοινωνώ πιο συχνά με τους υπευθύνους μου και να ζητάω την καθοδήγηση τους σε πράγματα που με απασχολούν, ώστε να έχουμε και οι δύο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Και πράγματι μια απόλυση μπορεί να σε διδάξει πολλά. Όση απογοήτευση και άγχος κι αν αισθανθείς για το μέλλον σου, μπορείς να εκμεταλλευτείς την εμπειρία αυτή και τον χρόνο που θα σου προσφέρει, προς όφελος σου, να κάνεις εκείνο το χόμπι που όλο ήθελες να ξεκινήσεις και όλο το ανέβαλλες γιατί δεν είχες χρόνο, να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο στους δικούς σου ανθρώπους, μέχρι να προχωρήσεις παρακάτω και να πας σε μια νέα δουλειά, πιο ώριμος.