Δυσκολεύεσαι να φέρεις εις πέρας τις καθημερινές σου δραστηριότητες; Αν η απάντηση σου είναι ναι, δεν είσαι η μόνη. Νομίζω όλοι μας παλεύουμε. Η καθημερινότητα μπορεί να είναι απαιτητική όταν προσπαθείς να είσαι σωστή στη δουλειά σου, να προλάβεις να μαγειρέψεις και να κάνεις γυμναστική, ενώ παράλληλα έχεις να σκεφτείς και τα εβδομαδιαία και μηνιαία έξοδα. Όσο απαιτητική κι αν είναι η καθημερινότητα μπορείς με μερικές συνήθειες να απλοποιήσεις τη ζωή σου και να την κάνεις, έστω και λίγο, πιο εύκολη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνήθειες αυτές δεν θα αλλάξουν τη ζωή σου από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται να τις εντάξεις στην ρουτίνα σου για να δεις αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα.

1. Παρακολούθησε τα έσοδα και τα έξοδα σου

Αν δεν έχεις συνηθίσει να παρακολουθείς τα έσοδα και τα έξοδα σου προτίμησε να χρησιμοποιήσεις ένα τετράδιο ή μια εφαρμογή για να το κάνεις πιο σωστά. Πριν πληρωθείς, λοιπόν, στο τέλος του μήνα γράψε σε μια λίστα τα έσοδα και τα έξοδα σου και μέσα στον μήνα φρόντισε να παρατηρείς τακτικά τα έξοδα σου, καθημερινά ή ανά τρεις ημέρες, για να είσαι σίγουρη ότι δεν ξεφεύγεις από τον προϋπολογισμό σου. Με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρήσεις ότι ξοδεύεις χρήματα πιο ενσυνείδητα και φυσικά αυτό βελτιώνει την καθημερινότητα σου.

2. Ξεκαθάρισε το σπίτι σου

Αν επικρατεί χάος στο σπίτι σου, πιθανότατα το ίδιο χάος επικρατεί και στο μυαλό σου. Το περιβάλλον σου επηρεάζει το πώς αισθάνεσαι σωματικά και ψυχολογικά. Είτε σπαταλάς χρόνο ψάχνοντας για αντικείμενα που δεν θυμάσαι που βρίσκονται, είτε ταράζεσαι κάθε φορά που ανοίγεις τη ντουλάπα σου, όλα αυτά σου τρώνε την ενέργεια λίγο-λίγο. Ένας καθαρός, οργανωμένος χώρος σε βοηθάει να αισθάνεσαι πιο παραγωγική και ενεργητική, σε αντίθεση με το να ζεις ανάμεσα σε στοίβες ρούχων, χαρτιών και σωρούς άπλυτων πιάτων.

Όταν έχεις λιγότερα αντικείμενα για τα οποία πρέπει να ανησυχείς, θα αισθάνεσαι πιο ανάλαφρη. Θα έχεις, επίσης, την ενέργεια να φροντίζεις τα αντικείμενα που κρατάς. Ξεκίνα να αποσυμφορείς ένα δωμάτιο κάθε φορά και θα καταλάβεις και από μόνη σου πόσο καλύτερα θα αισθάνεσαι μέρα με την μέρα.

3. Πάρε ένα διάλειμμα από το κινητό

Κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος περνάει παραπάνω από 8 ώρες στο κινητό του καθημερινά, δηλαδή περισσότερες ώρες από αυτές που κοιμάται. Ο περιορισμός της χρήσης του κινητού αλλά και της τεχνολογίας γενικότερα θα σε βοηθήσει να ζήσεις λίγο και στην πραγματική ζωή, που έχει πολύ μεγαλύτερη αξία. Δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανά «σκοτώσεις» μερικές σου ώρες στο TikTok, αλλά προσπάθησε να μην σπαταλάς πολύτιμο χρόνο και να αναβάλλεις τις υποχρεώσεις σου για να είσαι online. Δημιούργησε στο σπίτι ζώνες χωρίς τηλέφωνο, κλείσε τις ειδοποιήσεις και οτιδήποτε άλλο σε βοηθάει να κρατήσεις μακριά σου το κινητό.

4. Βάλε προτεραιότητες

Μια από τις σημαντικές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να απλοποιήσεις τη ζωή σου είναι να ξεκαθαρίσεις τους σκοπούς και τις προτεραιότητες σου. Όταν είσαι πολύ ξεκάθαρη σχετικά με το τι θέλεις και τι δεν θέλεις στη ζωή σου, είναι πιο εύκολο να την απλοποιήσεις. Αν δεν ξέρεις πώς να βάλεις σε σειρά τις προτεραιότητες σου, τότε ξεκίνα γράφοντας τους στόχους σου. Προσπάθησε να το κάνεις αυτή τη συνήθεια ρουτίνα και να επανεξετάζεις τους στόχους σου πολύ συχνά. Θα διαπιστώσεις ότι οι προτεραιότητες σου θα είναι πιο ξεκάθαρες και θα πιάνεις τους στόχους σου πιο εύκολα.

5. Αξιολόγησε τις σχέσεις σου

Αν και αρχικά μπορεί να φαίνεται σκληρό ή αγενές το να αξιολογείς τις σχέσεις σου, στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος να σκεφτείς τη συναισθηματική και ψυχική σου υγεία και τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν. Πολλοί άνθρωποι έχουμε την τάση να παραμένουμε για πολύ καιρό σε ανθυγιεινές σχέσεις, είτε ερωτικές είτε φιλικές, ακόμη και οικογενειακές. Ίσως γιατί ελπίζουμε ότι το άτομο θα αλλάξει ή κατηγορούμε τους εαυτούς μας για την κακή μεταχείριση που δεχόμαστε.

Η απλοποίηση της ζωής έχει να κάνει και με το ποιος βρίσκεται στη ζωή σου. Κυρίως εσύ μπορείς να επιλέξεις ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι ή τουλάχιστον πόση επιρροή έχουν πάνω σου.

6. Σταμάτα το multitasking

Είναι δελεαστικό να προσπαθήσεις να κάνεις πολλά πράγματα ισορροπώντας πολλές υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Το πρόβλημα είναι όμως ότι το multitasking δεν λειτουργεί… Πιθανότατα σε μια από τις υποχρεώσεις, αν όχι σε όλες, δεν θα έχεις καλό αποτέλεσμα, καθώς δεν θα είσαι τόσο παραγωγική. Για να απλοποιήσεις τη ζωή σου, δημιούργησε τη συνήθεια να επικεντρώνεσαι σε μία εργασία κάθε φορά. Θα είσαι σε θέση να σκέφτεσαι πιο καθαρά και θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα στην όποια δουλειά έχεις να κάνεις.

7. Προσάρμοσε τις προσδοκίες σου

Ένα πράγμα που μπορεί να μην λειτουργεί είναι οι δικές σου προσδοκίες. Δεν μπορείς να υιοθετήσεις έναν απλό τρόπο ζωής και να διατηρείς ταυτόχρονα ένα τρελά φορτωμένο πρόγραμμα. Οι δικές σου προσδοκίες για το πώς θα χρησιμοποιήσεις τον χρόνο σου ή τα χρήματα σου μπορεί να αλλάξουν, για να είναι η καθημερινότητα σου πιο απλή. Μερικές φορές δεν είναι μόνο οι δικές σου προσδοκίες που πρέπει να αλλάξουν, αλλά και εκείνες των ανθρώπων της ζωής σου. Κάνε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με φίλους και συγγενείς, ενημερώνοντας τους για το πώς έχει αλλάξει η ζωή σου και τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σας και τον κοινό σας χρόνο.

8. Μην φοβάσαι να κάνεις unfollow

Απλοποιώντας τη ζωή σου, μπορεί να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση των εικόνων που βρίσκονται μπροστά σου. Άρχισε να παρατηρείς περισσότερο τις εικόνες που βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πόσο σε επηρεάζουν αυτά που βλέπεις. Αν εντοπίσεις ότι οι fitness influencers που ακολουθείς στο Instagram, για παράδειγμα, σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου και το σώμα σου, τότε δεν είναι καθόλου κακό να πατήσεις το κουμπί του unfollow.

9. Σκέψου καλά πριν αγοράσεις κάτι

Αυτή η πρακτική θα σε βοηθήσει και να μην δημιουργείς μεγαλύτερο χάος στο σπίτι σου με πράγματα τα οποία δεν χρειάζεσαι πραγματικά, αλλά και θα κάνεις οικονομία και δεν θα σπαταλάς χρήματα σε αντικείμενα που τελικά δεν θα σου φανούν χρήσιμα. Για να βγάλεις τους πειρασμούς από τη ζωή σου, μπορείς να σβήσεις από το κινητό σου όλες τις εφαρμογές που σου στέλνουν ειδοποιήσεις για τυχόν προσφορές.

10. Βάλε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου

Η καθημερινή πρακτική του να βρίσκεις πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη ζωή θα σε βοηθήσει πάρα πολύ να απλοποιήσεις τη ζωή σου και να δίνεις βάση στο παρόν. Μπορείς να κάνεις μέρος της ρουτίνας σου έναν διαλογισμό ευγνωμοσύνης. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους και θα είσαι χαρούμενη για όσα έχεις.