Δεν είναι εύκολη κατάσταση η δυσκοιλιότητα. Αγχώθηκες, το γνωρίζεις πως θα αντιμετωπίσεις δυσκοιλιότητα, άλλαξες περιβάλλον, θα κάνει την εμφάνισή της, άλλαξες διατροφή, πάλι δυσκοιλιότητα. Υπάρχει άραγε τρόπος να την… ξεπεράσεις;
Πάντως, αν ξεκινήσουμε από τον ορισμό της, όπου κι εδώ τα πράγματα είναι κάπως θολά, αφού δεν μπορεί να υπάρξει ένας πολύ συγκεκριμένος και απόλυτος ορισμός για τη δυσκοιλιότητα, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να την αντιμετωπίσουμε.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο φυσιολογική συχνότητα κενώσεων θεωρείται 1 φορά στις 3 ημέρες και έως 3 φορές σε μια μέρα. Σε γενικές γραμμές, δυσκοιλιότητα ορίζεται συχνότητα κενώσεων μικρότερη από 2-3 φορές την εβδομάδα. Φαίνεται πως 1 στους 7 Έλληνες σε κάποιο στάδιο της ζωής του θα εμφανίσει δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, διαφορετικοί άνθρωποι με την ίδια συχνότητα κενώσεων βιώνουν διαφορετικά συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, δυο άνθρωποι με συχνότητα κενώσεων 1 φορά ανά 2 ημέρες μπορεί να παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Μπορεί ο ένας να αισθάνεται άψογα και να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και ο άλλος να βιώνει έντονο μετεωρισμό ή άλλες ενοχλήσεις.
Τις περισσότερες φορές μπορείς να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα με φυσικούς τρόπους κάνοντας τα εξής:
Διαφοροποίησε αυτό που τρως και πίνεις
Η αλλαγή σε διατροφικό επίπεδο μπορεί να κάνει τα κόπρανα σου πιο μαλακά και ευκολότερη την κένωση επομένως. Για να βοηθήσεις στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σου:
- κατανάλωσε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
- πιες άφθονο νερό και άλλα υγρά
Ενσωμάτωσε την άσκηση στη ζωή σου
Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σου.
Προπόνησε το έντερό σου
Ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει να προσπαθήσεις να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου ώστε να κάνεις κένωση την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις πιο τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα. Για παράδειγμα, η προσπάθεια κένωσης 15 έως 45 λεπτών μετά το πρωινό μπορεί να βοηθήσει, επειδή το φαγητό βοηθά το παχύ έντερο να μετακινήσει τα κόπρανα.
Δώσε χρόνο
Βεβαιώδου ότι δίνεις στον εαυτό σου αρκετό χρόνο για να κάνει μια κένωση και χρησιμοποίησε το μπάνιο μόλις νιώσεις την ανάγκη να πας. Προσπάθησε να χαλαρώσεις τους μυς σου ή βάλε τα πόδια σου σε ένα υποπόδιο για να νιώσεις πιο άνετα.
Ξαναδές τα φάρμακα που χρησιμοποιείς
Σταμάτα, κατόπιν συζήτησης με τον γιατρό σου, να παίρνεις ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής για μια μικρή περίοδο
Εάν πιστεύεις ότι ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής προκαλούν δυσκοιλιότητα, μίλα με το γιατρό σου. Μπορεί να αλλάξει τη δόση ή να προτείνει διαφορετικό φάρμακο που δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα. Μην αλλάξεις ή σταματήσεις οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα χωρίς να μιλήσεις με έναν επαγγελματία υγείας.
Δημιούργησε ένα ήρεμο περιβάλλον σπίτι σου
Η δυσκοιλιότητα συνδέεται με τη ψυχική μας υγεία, επομένως καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος και μιας ήρεμης, χωρίς άγχος ατμόσφαιρας μέσα στο χώρο σου. Σύντομα θα δεις πως αυτό θα βοηθήσει ακόμη και το θέμα των κενώσεών σου.