Θυμάσαι την πρώτη μέρα που πήγες στην δουλειά; Ξύπνησες με συναισθήματα άγχους και αγωνίας να σε κυριεύουν, τα οποία όμως δεν ήταν αρκετά για να επισκιάσουν τον ενθουσιασμό σου. Κάθε αρχή μπορεί να δημιουργήσει άγχος, αλλά ήθελες τόσο πολύ να κάνεις αυτό το νέο βήμα στη ζωή σου, να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό και να αποδείξεις σε αυτό το νέο περιβάλλον τι αξίζεις.

Τώρα, ωστόσο, που έχει περάσει καιρός τα πρωινά είναι πιο δύσκολα, ο δρόμος για την δουλειά πιο «μαύρος», οι ώρες στο γραφείο δεν περνάνε με τίποτα, ενώ τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα που δεν δουλεύεις, ο χρόνος κυλάει ορμητικά και γρήγορα σαν ποτάμι. Επειδή, όμως, η δουλειά σου αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής σου, είναι πολύ σημαντικό να βρεις τρόπους να την αγαπήσεις και πάλι, να βρεις την όρεξη σου και κατ’ επέκταση να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου.

Θυμήσου τι είναι αυτό που σε έκανε χαρούμενη

Προσπάθησε να θυμηθείς τι σε έκανε να αγαπάς και να απολαμβάνεις αυτή τη δουλειά. Μπορεί να είναι οι συνάδελφοι σου, το αφεντικό σου, οι πελάτες ή η προσφορά που δίνεις στον κόσμο μέσα από αυτή τη δουλειά. Αν αυτά τα πράγματα σε έκαναν να νιώθεις οικεία και ευτυχισμένη, τότε είναι πιθανό να ερωτευτείς ξανά τη δουλειά.

Γνώρισε τους συναδέλφους με τους οποίους δεν μιλάς πολύ

Είναι αλήθεια ότι τα άτομα με τα οποία συνεργάζεσαι μπορούν είτε να κάνουν την ημέρα σου καλύτερη είτε να στην χαλάσουν. Γι’ αυτό, ίσως, να θέλεις να μιλάς με τους συναδέλφους σου, ειδικά με αυτούς που δεν γνωρίζεις πολύ καλά και να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια σχέση. Μπορεί να εκπλαγείς και να συμπαθήσεις τους άγνωστους συναδέλφους σου ακόμη περισσότερο από ότι πριν κι έτσι να ανυπομονείς να πας στη δουλειά σου.

Πάρε ένα διάλειμμα

Αν σου απομένουν μερικές μέρες άδειας, δεν χρειάζεται να έχεις κλείσει κάποιο ταξίδι για να τις πάρεις. Εκμεταλλεύσου τις ημέρες αυτές για να πάρεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά, για να ξεκουραστείς και να αδειάσεις το μυαλό σου. Μόλις επιστρέψεις, θα νιώσεις ανανεωμένη και θα είσαι έτοιμη να ερωτευτείς ξανά από την αρχή αυτή τη δουλειά που κάνεις.

Μάθε κάτι νέο

Αν κάνεις τις ίδιες εργασίες τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ πιθανό να έχεις απλά βαρεθεί και να μην έχεις έμπνευση. Βάλε μια πρόκληση στον εαυτό σου μαθαίνοντας κάτι νέο. Μπορείς να προσφερθείς να βοηθήσεις ένα διαφορετικό τμήμα, ακόμη και εθελοντικά, μπορείς να αναλάβεις νέες ευθύνες. Παρακολούθησε online σεμινάρια για να εξελίξεις τις δεξιότητες σου. Ό,τι κι αν κάνεις, βεβαιώσου ότι σε ενδιαφέρει. Θα σε βοηθήσει να δεις τη θέση σου με άλλο μάτι. Η πλήξη δεν βοηθάει ποτέ να αγαπήσεις τη δουλειά σου, αλλά ο ενθουσιασμός για κάτι καινούργιο θα σε βοηθήσει.

Ντύσου όμορφα

Μπορεί να σου φανεί λίγο ανόητο, αλλά ντύσου όπως έκανες τις πρώτες ημέρες της δουλειάς. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ντύσιμο για τη δουλειά αυξάνει το επίπεδο αυτοπεποίθησης, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπουν οι άλλοι και μπορεί να ενισχύσει την προσοχή σου. Ενώ μια άλλη μελέτη δείχνει ότι οι απλά ντυμένοι εργαζόμενοι βλέπουν τη δουλειά τους με λιγότερη καλή ματιά από τους πιο επίσημα ντυμένους.

Προσπάθησε να αλλάξεις την οπτική σου

Αξίζει να προσπαθήσεις να αποκτήσεις μια πιο θετική νοοτροπία καταγράφοντας τουλάχιστον ένα καλό πράγμα που συνέβη κάθε μέρα στη δουλειά. Οι έρευνες μάς λένε ότι οι άνθρωποι που γράφουν για την ευγνωμοσύνη είναι πιο αισιόδοξοι και αισθάνονται καλύτερα για τη ζωή τους γενικά. Ας πάρουμε αυτή την ιδέα και ας απαριθμήσουμε μερικά υπέροχα πράγματα για την εργάσιμη ημέρα μας. Μπορεί να είναι μια υποχρέωση που ολοκληρώθηκε, ένα κομπλιμέντο από έναν συνάδελφο ή μια νέα δεξιότητα που έμαθες, ακόμη και μια νέα καφετέρια που ανακάλυψες δίπλα στο γραφείο και φτιάχνει φοβερό καφέ.

Κι αν τίποτα δεν λειτουργεί;

Αν έχεις προσπαθήσει τα πάντα και ακόμη δεν μπορείς να αγαπήσεις τη δουλειά σου με τίποτα, ίσως είναι η ώρα να σκεφτείς σοβαρά να βρεις μια νέα θέση εργασίας. Άλλωστε, οι άνθρωποι αλλάζουμε όπως και τα θέλω μας. Μπορεί να είχες ξεκινήσει αυτή τη δουλειά όταν ήσουν πιο μικρή και τώρα είναι λογικό να έχεις άλλες φιλοδοξίες/στόχους/όνειρα για το μέλλον σου και αυτό δεν είναι καθόλου κακό! Οφείλεις να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και τα θέλω σου και να μην σε τιμωρείς, παραμένοντας σε μια δουλειά που δεν σε ικανοποιεί.