Η εποχή όπου οι γονείς φρόντιζαν τα παιδιά σε σημείο να μην τους επιτρέπουν να παίρνουν πρωτοβουλίες έχει τελειώσει. Τα παιδιά χρειάζονται τα εργαλεία για να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις μόνα τους, περισσότερο από ό,τι χρειάζονται να τους τα προσφέρουμε όλα έτοιμα εμείς. Και όταν μιλάμε για φροντίδα εννοούμε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική. Είναι σημαντικό να ξέρουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, και όταν αυτό ξεκινά από την παιδική ηλικία, τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Πώς όμως θα το καταφέρνουμε αυτό και πόσο εύκολο είναι να αλλάξουμε όσα ξέρουμε και να εμπιστευτούμε τη διαδικασία; Σε αυτό το Master Talk συνομιλούμε με την ψυχοθεραπεύτρια Μαριέλλα Γιαννοπούλου για ένα θέμα που θα μας βοηθήσει να παραδώσουμε στην κοινωνία ολοκληρωμένους ενήλικες, με αυτοπεποίθηση και ικανότητες που θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν τις παγίδες στις οποίες μπήκε πολλές φορές η προηγούμενη γενιά.

Λίγα λόγια για την Μαριέλλα Γιαννοπούλου

Από όταν ήταν μαθήτρια στο σχολείο ήθελε να βοηθάει τους άλλους, φίλοι της μιλούσαν για τα προβλήματά τους ενώ συμμετείχε σε ομάδα κατά του bullying μεταξύ άλλων. Αρχικά ήθελε να γίνει νηπιαγωγός, μετά δασκάλα και πάντα ήθελε να γίνει ψυχολόγος.

Οι καθηγητές της, οι γονείς της και η ζωή την καθοδήγησαν αλλού και έκανε αυτό που ακουγόταν λογικό και κατέληξε να κάνει αίτηση για Οικονομικά. Έκανε το πρώτο της πτυχίο στα Οικονομικά στο University College of London, μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο London School of Economics. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, ξεκίνησε να διδάσκει οικονομικά σε Λύκειο. Λάτρευε το σχολείο και τους εφήβους της! Όσο δίδασκε, συνέχισε να της τραβάει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερο ο κόσμος της ψυχολογίας.

Πήρε τη μεγάλη απόφαση να ξαναγυρίσει στα θρανία: Έφυγε από την Ελλάδα για να ολοκληρώσει διπλό μεταπτυχιακό στην συμβουλευτική ψυχολογία στο Columbia University στην Αμερική ενώ παράλληλα εργαζόταν σε δημόσια σχολεία στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Από το 2008, που επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάζεται ως ψυχολόγος σε σχολείο στην Αθήνα.

Η εμπειρία της ως μητέρα, σύζυγος, θεραπεύτρια, φίλη, κόρη, αδερφή και αθεράπευτα αισιόδοξη γυναίκα της έχουν δείξει ότι οι περισσότερες προκλήσεις στη ζωή μας βρίσκονται στη δυσκολία μας να πάρουμε κάποια απόφαση. Κάθε απόφαση έχει ένα κόστος, κάθε «ναι» εμπεριέχει και ένα «όχι». Πιστεύει ότι μας καθοδηγούν οι αξίες μας και η αγάπη για τον εαυτό μας και τους άλλους. Η ίδια αναφέρει: “Οι αξίες είναι οι πυλώνες μας, οι κατευθυντήριες γραμμές της ζωής μας. Οι αξίες μαζί με την αγάπη μπορούν να καθοδηγήσουν το πως θέλουμε να ζούμε καθημερινά”.