Στην αρχαιότητα και μέχρι περίπου τον Μεσαίωνα οι εκλείψεις δημιουργούσαν τεράστια ανασφάλεια στους ανθρώπους και νόμιζαν ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων φαινομένων ο Ήλιος «πεθαίνει», αντιδρώντας στο φαινόμενο άλλοτε με πανικό και άλλοτε πιο μυστηριακά, αφού προσπαθούσαν με κινήσεις, σύμβολα και ήχους να διώξουν τον «δαίμονα» που «έκλεβε» τον Ήλιο.

Σύμφωνα με το Wikipedia «έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ότι συνήθως».

Η αστρολογία όμως υποδέχεται κάθε φορά τις εκλείψεις ως ενεργειακά φορτισμένες ευκαιρίες, όπου ο κοσμικός διακόπτης κλείνει για να ανοίξουμε εμείς τον εαυτό μας. Οι εκλείψεις έχουν την τάση να διογκώνουν τις επιδράσεις των άλλων πλανητών, είτε αυτές είναι «δύσκολες» είτε πιο «εύκολες». Δεν είναι απαραίτητο ότι έχουν αρνητική επιρροή.

Αντίθετα, μπορεί να αποδειχτούν πολύ ευεργετικές και ευμενείς, ανάλογα με την περίπτωση. Άλλωστε αυτό συμβαίνει με όλες ανεξαιρέτως τις αστρολογικές επιδράσεις, αφού τα περισσότερα εξαρτώνται από τη σχέση των επιδράσεων αυτών με το γενέθλιο ωροσκόπιο ενός ανθρώπου.

Αστρολογικά, ο ήλιος αντιπροσωπεύει το συνειδητό μυαλό και η σελήνη το υποσυνείδητο που καθοδηγείται από τα συναισθήματα μας. Ο ήλιος σχετίζεται με τη δύναμη της ζωής, τη ζεστασιά, το φως και τη δημιουργικότητα. Η σελήνη, η οποία αντανακλά το φως του ήλιου τη νύχτα αντιπροσωπεύει το αποτύπωμα του ήλιου μέσα μας.

Κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης, τα συναισθήματά μας και τα υποσυνείδητα μοτίβα μας μπορούν να αποκαλυφθούν έντονα. Αντί να εγκλωβιζόμαστε σε συναισθηματικά μοτίβα χαμηλότερης συχνότητας που μπορεί να προκύψουν, οι ηλιακές εκλείψεις παρουσιάζουν καλές ευκαιρίες που αντανακλούν, θεραπεύουν και μετατρέπουν τις χαμηλές συχνότητες σε συνήθειες και πρότυπα που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Οι ηλιακές εκλείψεις είναι μία νέα σελήνη με μεγάλη δυναμική και αποκαλύπτουν τις «νέες δυνατότητες έναρξης» με ένα τρόπο ευφάνταστο και δυναμικό.

Από την άλλη, οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν κατά την πανσέληνο και αποκαλύπτουν αυτά πού πρέπει να αφήσουμε, να ολοκληρώσουμε ή να αλλάξουμε. Αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι απότομο, όπως η απώλεια εργασίας ή ο χωρισμός από έναν σύντροφο, αλλά όταν μένουμε παρόντες και παρατηρούμε τις αλλαγές που προκαλούνται μέσα ή γύρω μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε περισσότερα.

Κατά κάποιον τρόπο, οι εκλείψεις είναι σαν κοσμικοί καταλύτες που πυροδοτούν γεγονότα και μας ωθούν να κάνουμε ένα βήμα προς τα νέα ξεκινήματα στα οποία ίσως αντιστεκόμασταν.

Ένας κύκλος έκλειψης σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να μεταμορφωθούμε. Είμαστε όμως πρόθυμοι να αλλάξουμε; Όποια κι αν είναι η απάντηση χρειάζεται να θυμόμαστε ότι εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε σε ένα τομέα που μας κρατάει στο παρελθόν… Οι εκλείψεις θα συνεχίσουν να μας προκαλούν!

Συχνά, χρειαζόμαστε ένα κάλεσμα αφύπνισης για να αφήσουμε κάτι που κρατάμε ακόμα και όταν ξέρουμε ότι δεν εξυπηρετεί πια και μια ώθηση για να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω μας. Έτσι, κατά τη διάρκεια των κύκλων των εκλείψεων τα πράγματα που πρέπει να αποκαλυφθούν, να αναταραχθούν, να αλλάξουν ή ακόμη και να καταστραφούν έχουν έναν τρόπο ενεργοποίησης και αποκάλυψης.

Δεν είμαι της πεποίθησης ότι οι εκλείψεις είναι επιβλαβείς πνευματικά και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να απομονωθούμε από τις βλαβερές συνέπειές τους, αλλά μάλλον, τυχόν αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν αυτό το διάστημα μας παρουσιάζουν πολύτιμες και απαραίτητες συνειδητοποιήσεις για το πού πρέπει να μεταμορφωθούμε, να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε.

Η μέγιστη χρονική διάρκεια μιας ολικής ηλιακής έκλειψης μπορεί να φτάσει θεωρητικά τα 7,5 λεπτά. Ωστόσο στην πράξη, η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, άγγιξε τα 7΄ 8΄΄.

Ο μέγιστος χρόνος μιας ολικής σεληνιακής έκλειψης, με την έννοια της παραμονής της Σελήνης στη σκιά της Γης, είναι 1 ώρα και 47΄. Ο μέγιστος χρόνος όμως, μιας έκλειψης Σελήνης, μπορεί να φτάσει κοντά στις 4 ώρες.

Υπάρχουν αρκετές απόψεις και θεωρίες γύρω από τον τρόπο που λειτουργούν οι εκλείψεις και τη διάρκεια επιρροής τους. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως η επιρροή τους δεν περιορίζεται μόνο λίγες ημέρες πριν ή μετά από την περίοδο που αυτές πραγματοποιούνται, αλλά μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.