Γνωρίζεις ήδη πως η άσκηση έχει πολλά οφέλη τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Να, όμως, που η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει πως η άσκηση μπορεί να ενισχύσει ακόμα και τη σεξουαλική σου ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Society for Sexual Medicine, ακολουθώντας τακτικά μία ρουτίνα άσκησης μπορεί να βελτιωθεί σχεδόν κάθε πτυχή της σεξουαλικής σου ζωής. «Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η άσκηση αυξάνει τη γεννητική διέγερση στις γυναίκες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Amelia M. Stanton, Ph.D. (γ), ερευνήτρια στο Εργαστήριο Σεξουαλικής Ψυχοφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Texas. Αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη έμμεσα οφέλη που έχει η άσκηση στη σεξουαλική ζωή μας και έχουν καταγραφεί από άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της διάθεσης και της εικόνας του σώματος.

Πώς, λοιπόν, η άσκηση μπορεί να κάνει καλύτερη τη σεξουαλική ζωή σου;

Υπάρχουν διαφορετικές εξηγήσεις για τα σωματικά και ψυχικά οφέλη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (SNS) – που είναι υπεύθυνο για την απόκριση «πάλη ή φυγή» – είναι το κλειδί για τη βελτίωση της γεννητικής διέγερσης.

Σε μια σειρά μελετών, η Cindy Meston, Ph.D., διευθύντρια του Εργαστηρίου Σεξουαλικής Ψυχοφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Texas και η ομάδα της έχουν καθορίσει ότι η μέτρια άσκηση είναι η ένταση που λειτουργεί καλύτερα για την ενεργοποίηση του SNS.

«Η μέτρια ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος είναι το κλειδί. Πολύ ή λίγο δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά τα επίπεδα της γεννητικής διέγερσης», εξηγεί η Stanton. «Όταν η ενεργοποίηση του SNS είναι πολύ υψηλή – όπως στην υπερβολική άσκηση – η ροή του αίματος μπορεί να απομακρυνθεί από την περιοχή των γεννητικών οργάνων για να βοηθήσει προσωρινά στην αποκατάσταση των μυών που λειτουργούν».

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει μια ποικιλία ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη διέγερση στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, της οιστραδιόλης, της προλακτίνης, της ωκυτοκίνης και της τεστοστερόνης. Για να μεγιστοποιήσουν αυτά τα οφέλη της άσκησης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η άσκηση πριν από το σεξ έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

olia danilevich / Pexels

«Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η άσκηση πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για τη σεξουαλική επιθυμία από την άσκηση γενικά», είπε ο Stanton.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη μέσα στη συνολική έρευνα είχε γυναίκες να ποδηλατούν με στατικό ποδήλατο για 20 λεπτά και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν μια ερωτική ταινία. Οι ερευνητές σημείωσαν τη γεννητική διέγερση 5, 15 και 30 λεπτά μετά την άσκηση και διαπίστωσαν ότι η μέγιστη γεννητική διέγερση εμφανίστηκε μεταξύ 15 και 30 λεπτών αφότου σταμάτησαν να κάνουν πετάλι.

«Σε σύγκριση με την άσκηση τόσο χαμηλής όσο και υψηλής έντασης, η μέτριας έντασης άσκηση πριν από την προβολή μιας σεξουαλικής ταινίας οδήγησε σε μεγαλύτερες αυξήσεις στην κολπική ροή αίματος σε σχέση με την αρχική τιμή», είπε η Stanton.

Αυτή είναι απλώς η σωματική επίδραση της άσκησης στη σεξουαλική ζωή των γυναικών: Τα ψυχικά οφέλη παίζουν, επίσης, μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της. Σύμφωνα με την έρευνα, η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εικόνα του σώματος και τη διάθεση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επιθυμίας των γυναικών.

Όσο για το ποιο είδος άσκησης είναι πιο αποτελεσματικό; Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, καθώς στην πλειονότητα των μελετών που εξετάζουν την απόκριση του φύλου στην άσκηση τείνουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε σταθερή ποδηλασία, λόγω του απλού σχεδιασμού της μελέτης. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερη έρευνα για να συγκριθεί η ανταπόκριση σε διαφορετικά είδη άσκησης και ίσως για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει διάρκεια ή αριθμός σετ ή επαναλήψεων που αποφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Στο μεταξύ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις συστάσεις της Stanton για να κάνεις το πρόγραμμα άσκησής σου να λειτουργεί και για τη σεξουαλική σου ζωή. «Η πρότασή μας θα ήταν να διατηρήσουμε την άσκηση σε μέτριο επίπεδο και όσο περισσότερη άσκηση μπορεί να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα, τόσο το καλύτερο», λέει.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Κι όμως, το πρωινό σεξ έχει όλα αυτά τα οφέλη
Έρευνα: Σεξ, διατροφή και άσκηση, συνδέονται;
Μπορείς να κάνεις σεξ ενώ κοιμάσαι;