Έχεις πλέον κατακτήσει την ιδανική αναλογία νερού και καφέ που απαιτεί η απόλαυση ενός τέλειου ροφήματος από την καφετιέρα σου. Αλλά, αφού έχεις ρίξει τις απαιτούμενες μεζούρες, πού πρέπει να μπει το σακουλάκι; Κλεισμένο με ένα λαστιχάκι στο ντουλάπι, κλεισμένο με ένα λαστιχάκι στο ψυγείο; Μήπως πρέπει να μπει σε μεταλλικό κουτί; Ή μήπως το σύστημα «της γιαγιάς» στο βάζο της μαρμελάδας είναι καλύτερο; Τελικά, πώς γίνεται η σωστή συντήρηση του καφέ; 

Η National Coffee Association των ΗΠΑ που εκπροσωπεί όλη τη βιομηχανία καφέ στην Αμερική υποστηρίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσεις τον καφέ σου είτε είναι κομμένος, είτε σε κόκκους είναι στο ντουλάπι, μέσα σε ένα αδιαφανές και αεροστεγές σκεύος, μακριά από το φως, τη ζέστη και την υγρασία και σε θερμοκρασία δωματίου. Γιατί; Όταν ο καφές μπαινοβγαίνει καθημερινά στην ψύξη, οι αλλαγές θερμοκρασίας δημιουργούν υγρασία πάνω στη συσκευασία, ενώ χάνονται τα έλαια που του δίνουν γεύση και άρωμα. Αποτέλεσμα; Το ρόφημά αποκτά τη αφύσικη γεύση μακράν διαφορετική από αυτή που είχε όταν πρωτοαγόρασες τον καφέ. 

Γιατί, λοιπόν, τόσοι και τόσοι ειδήμονες του καφέ διατηρούν τον δικό τους στην κατάψυξη; Πιθανότατα γιατί έχουν στο σπίτι απόθεμα για πολύ καιρό. Οι ολόκληροι κόκκοι καφέ διατηρούνται ωραιότατα στην κατάψυξη μέχρι και για ένα μήνα, αρκεί να μείνουν εκεί. Αν έχετε στο σπίτι μεγάλη ποσότητα καφέ σε κόκκους, μοιράστε τη σε μικρότερα μέρη και καταψύξτε τα μέσα σε αεροστεγή σακουλάκια. Όταν βγάλετε τους κόκκους από την κατάψυξη, αφήστε τους να ξεπαγώσουν και φροντίστε να τους αλέσετε και να τους καταναλώσετε μέσα σε δύο εβδομάδες. Έτσι ο καφές σας θα είναι αληθινά καλός μέχρι την τελευταία σταγόνα.