Σίγουρα στην λίστα σου με το πώς να φροντίζεις παραπάνω τον εαυτό σου, βρίσκεται το bullet:

  • Να θυμάμαι να παίρνω τις βιταμίνες μου!

Έχεις βάλει υπενθύμιση στο κινητό, έχεις αφήσει το μπουκαλάκι κάπου έτσι ώστε να βρίσκεται στο οπτικό σου πεδίο, μέχρι που έχεις κατεβάσει και εφαρμογή που σου στέλνει ειδοποίηση ότι ήρθε η στιγμή να πάρεις τη βιταμίνη σου και να το μαρκάρεις ως done!

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που ξεκινάς αυτή τη νέα συνήθεια βλέπεις τη διαφορά στην ενέργεια, στο σώμα μέχρι και στα μαλλιά σου, και είσαι σίγουρ@ ότι πρόκειται να αλλάξει η ζωή σου!

Έτσι έγινε και με μένα: Οι βιταμίνες μού άλλαξαν τη ζωή, αλλά όχι όπως θα ήθελα!

Για μένα οι βιταμίνες δεν ήταν απλά συνήθεια, ήταν ένας τρόπος να επιβιώσω μέσα στη μέρα μου. Λίγο η διατροφική μου διαταραχή που δε μου επέτρεπε να προσλαμβάνω όλα τα σωστά στοιχεία από το φαγητό, λίγο οι εξαντλητικές μου προπονήσεις, η δουλειά και η κοινωνική ζωή που προσπαθούσαν να ισορροπήσουν με οδήγησαν να χρειάζομαι δύο με τρεις βιταμίνες μέσα στη μέρα μου και πάλι να νιώθω εξαντλημένη.

Όπως φάνηκε και αργότερα η εμμονή μου με τις υγιεινές τροφές σε συνδυασμό με τις βιταμίνες «σκότωναν» τον οργανισμό μου.

Πώς κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά;

Πονοκέφαλος! Ο πονοκέφαλος για εμένα δεν είναι κάτι σπάνιο και τα παυσίπονα είναι από τους καλύτερους μου φίλους. Αλλά εκείνη την περίοδο κανένα παυσίπονο δεν ήταν αρκετό. Η καθημερινή μου γκρίνια για το πόσο πονάει το κεφάλι μου, ήταν αρκετή για να κάνει την μητέρα μου να αγχωθεί και να αρχίσει να κλείνει ραντεβού σε γιατρούς. Πρώτη επίσκεψη για να ανακαλύψουμε την πηγή του πόνου μου ήταν ο οφθαλμίατρος.

«Τα μάτια σου είναι μια χαρά, θα πρέπει να κάνεις μια μαγνητική εγκεφάλου». Οι λέξεις αυτές ήταν αρκετές για να με τρομάξουν και να βάλουν το μυαλό μου να σκέφτεται τα χειρότερα για κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα, μέχρι να έχω στα χέρια μου την καθαρή μαγνητική μου.

Από την άλλη οι εξετάσεις αίματός μου δεν ήταν και τόσο καλές. Η B12 ήταν πολύ παραπάνω από τις επιτρεπόμενες τιμές.

Το μυστήριο του τι με ταλαιπωρεί λύθηκε μετά από μια επίσκεψη στην ηπατολόγο. Μία ματιά στις εξετάσεις αίματός μου μαζί με μία ματιά στο δέρμα μου ήταν αρκετές για εκείνη. «Τρως πολλά καρότα; Έχει αλλάξει χρώμα το δέρμα σου». Πράγματι, το δέρμα μου είχε γίνει πορτοκαλί μιας και έκανα κατάχρηση στην κατανάλωση των καρότων και σε συνδυασμό με τα πολλά συμπληρώματα τα επίπεδα βιταμινών στο αίμα μου είχαν φτάσει στα ύψη.

Πώς επανήλθε ο οργανισμός μου;

  • Να θυμάμαι να παίρνω τις βιταμίνες μου!!

Κάπως έτσι έμοιαζε η δική μου λίστα από εκεί και πέρα, η οποία στεκόταν δίπλα στη λίστα της γιατρού με τις τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α τις οποίες έπρεπε να βγάλω εντελώς από τη διατροφή μου. Κόκκινο κρέας, ψάρια και πολλά λαχανικά απαγορεύτηκαν…

Κάποιους μήνες αργότερα η υγεία μου επανήλθε στα φυσιολογικά. Ακόμα, βέβαια, οι βιταμίνες μού προκαλούν πονοκέφαλο, κυριολεκτικά…

Οπότε πώς μπορούμε να παίρνουμε σωστά τις βιταμίνες;

Φυσικά η κατανάλωση βιταμινών δεν θα σε βλάψει, ούτε θα σε κάνει να τρέχεις σε γιατρούς, εφόσον δεν κάνεις αλόγιστη χρήση.

Αρχικά, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι βιταμίνες λειτουργούν συμπληρωματικά για την υγεία μας και δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτές για τη διατήρηση της. Προσπαθούμε να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας και κοιμόμαστε καλά.

Όταν θελήσουμε να πάρουμε βιταμίνες καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, για να είμαστε σίγουροι για το ποια βιταμίνη απευθύνεται στις δικές μας ανάγκες αλλά και για την κατάλληλη δοσολογία.