Ένα στρώμα, δύο σεντόνια, μια κουβέρτα και μερικά μαξιλάρια. Αν έχεις όλα αυτά, γνωρίζεις όλα τα… μυστικά της κρεβατοκάμαρας; Κι όμως. Εκεί έξω, στην ατελείωτη αγορά στρωμάτων και λευκών ειδών, υπάρχουν ακόμα πολλά που έχεις να ανακαλύψεις προκειμένου να διαλέξεις το σωστό. Αυτό που θα σε κάνει να απολαμβάνεις το κρεβάτι σου όχι μόνο όταν κοιμάσαι. Ας απαντήσουμε, λοιπόν, στο καυτό ερώτημα: πώς διαλέγω στρώμα

Τα στρώματα

Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του κρεβατιού. Τα διαφορετικά υλικά που συνθέτουν κάθε στρώμα προσφέρουν και την ανάλογη στήριξη.

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο για να βρεις το σωστό στρώμα, γιατί, αν το σκεφτείς, πάνω σ’ αυτό θα περάσεις το 1/3 της ζωής σου για τα 8-10 επόμενα χρόνια.

Οι άνθρωποι διαφέρουμε. Στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, στο σωματότυπο, στην ηλικία, στο βάρος ακόμη και στον τρόπο που κουραζόμαστε. Καθένας έχει διαφορετικές συνήθειες, επιθυμίες και ευαισθησίες. Αυτό ακριβώς καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμε το σώμα μας πάνω σε ένα στρώμα, επομένως και τις ‘‘ανατομικές’’ μας ανάγκες που το στρώμα καλείται να εξυπηρετήσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο σημαντική λειτουργία ενός στρώματος είναι να προσαρμόζεται στο σώμα… ποτέ το αντίθετο. Το ανατομικό στρώμα, λοιπόν, πρέπει να προκαλεί τις ιδανικές συνθήκες ύπνου, υποστηρίζοντας τέλεια κάθε σημείο του σώματος. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια για τον ύπνο έδειξε ότι το κατάλληλο στρώμα για την πλάτη δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Θα πρέπει να είναι σταθερό στη δομή του, συγχρόνως όμως να υποχωρεί και να ανακουφίζει από την πίεση κατά τη χρήση του. Το βάρος του σώματος πρέπει να κατανέμεται ομαλά σε όλη την επιφάνεια του στρώματος, απορροφώντας τους κραδασμούς και εμποδίζοντας τη συσσώρευση της πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία. Η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις πρέπει να ξεκουράζονται στη φυσική τους στάση, ώστε να προκαλείται η ελάχιστη δυνατή πίεση στους μυς και στα νεύρα για την καλή κυκλοφορία του αίματος.

πώς διαλέγω στρώμα

Tessa Wilson/ Unsplash

Πώς διαλέγω στρώμα;

  • Εάν είναι δυνατόν, δοκίμασε περισσότερα από πέντε και όχι όλα στην ίδια έκθεση, ούτε όλα την ίδια μέρα, ώστε να μπορείς να έχεις μέτρο σύγκρισης.
  • Ξάπλωσε πάνω στο στρώμα όπως συνήθως κοιμάσαι και κάνε όσες στροφές θέλεις. Απαραίτητη προϋπόθεση να φοράς αναπαυτικά ρούχα και παπούτσια που βγαίνουν εύκολα, ώστε να νιώθεις άνετα όσο ξαπλώνεις.
  • Ακόμη και αν νιώσεις ο τρελός του χωριού, μην δοκιμάζεις στρώματα για 5 δευτερόλεπτα. Πάρε το χρόνο του. Είναι μια αγορά που δύσκολα θα ξανακάνεις άμεσα.
  • Μία ακόμα απάντηση στο πώς διαλέγω στρώμα είναι να προτιμήσεις τα μεγάλα, ψηλά στρώματα, είναι πάντα τα πιο αναπαυτικά.
πώς διαλέγω στρώμα

Nine Koepher/ Unsplash

Μήπως μαζί με το στρώμα να πάρεις και σεντόνια;

Επιμένεις κλασικά; Σου αρέσουν τα έντονα χρώματα; Δεν κοιμάσαι παρά μόνο σε μεταξωτά σεντόνια; Σίγουρα το σχέδιο ενός σεντονιού δείχνει το χαρακτήρα σου, αλλά στο τέλος η ποιότητα είναι αυτή που μετράει.

Η καλή ποιότητα και επομένως και η αντοχή είναι τα δύο βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν αγοράσεις σεντόνια. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σεντονιών. Μεταξωτά, σατέν, λινά, βαμβακερά, συνθετικά είναι η ιεραρχική σειρά όσον αφορά το κόστος τους.

Τα μεταξωτά, αν και είναι ακριβότερα, είναι πιο μαλακά, δροσερά και φυσικά εντυπωσιακά στην εμφάνιση. Η απαλότητά τους είναι αξεπέραστη όπως και η αίσθηση που δίνουν.

Τα λινά, ενδείκνυνται για το καλοκαίρι, γιατί είναι πολύ δροσερά. Το μειονέκτημά τους είναι ότι ζαρώνουν πολύ εύκολα και το σιδέρωμά τους δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.

Τα βαμβακερά είναι αυτά που χρησιμοποιούμε συνήθως. «Η αλήθεια είναι ότι τα βαμβακερά σεντόνια είναι απαλά, ζεστά και πιο υγιεινά. Δεν ερεθίζουν το δέρμα και αφήνουν το σώμα να αναπνέει.

Όταν αγοράζεις σεντόνια, καλό είναι να δίνεις μεγάλη σημασία στις διαστάσεις. Είναι προτιμότερο να είναι πάντα αρκετά μεγαλύτερα από το κρεβάτι σου, αφενός για να στρώνονται καλύτερα και αφετέρου γιατί, όσο καλή ποιότητα κι αν έχουν τα σεντόνια σας, με τον καιρό μπαίνουν στο πλύσιμο. Για να διατηρήσεις τα σεντόνια σας σαν καινούρια, καλό είναι να τα σιδερώνεις μια φορά την εβδομάδα, αλλά όχι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, γιατί η ζέστη φθείρει τις ίνες. Επίσης, μετά το σιδέρωμα άφησέ τα να κρυώσουν για λίγα λεπτά πριν τα τοποθετήσεις στο ντουλάπι σου.

Σου άρεσε το άρθρο;

Διάβασε επίσης: Το χρώμα που φέρνει την ευτυχία στο σπίτι σου

Τσέκαρε κι αυτό: 3 διατροφικές συνήθειες συνδέονται με τον καλό ύπνο