Μπορεί να αγαπάς τον καφέ και να τον απολαμβάνεις σαν ιεροτελεστία κάθε πρωί, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσες να τον αξιοποιήσεις και στα φυτά σου;  Μπορεί να έχεις ακούσει για τα οφέλη των υπολειμμάτων καφέ στα φυτ, αλλά καλό θα ήταν προτού το κάνεις, να γνωρίζεις τα θετικά και τα αρνητικά, αλλά και ποια είναι η σωστή μέθοδος εφαρμογής, καθώς μπορεί τα υπολείμματα καφέ να περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των φυτών, αλλά περιέχουν και κάποια χημικά που μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά.

Σε κάθε περίπτωση, να κάνουμε σαφές ότι τα παρακάτω στοιχεία αφορούν μόνο τον ήδη χρησιμοποιημένο καφέ, δηλαδή τα υπολείμματα που έχουν μείνει στο φίλτρο της καφετιέρας του γαλλικού ή αυτά που υπάρχουν μέσα στις χρησιμοποιημένες κάψουλες αν τις ανοίξεις. 

Καφές στα φυτά: Θετικά και αρνητικά

Αρχικά, τα υπολείμματα καφέ περιέχουν θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των φυτών. Αφού έχεις παρασκευάσει τον καφέ, τα υπολείμματά του περιέχουν ένα μείγμα πρωτεϊνών, ελαίων και υδατανθράκων, τα οποία δεν αφαιρέθηκαν μαζί με το νερό.

Επίσης, οι χρησιμοποιημένοι κόκκοι καφέ περιέχουν κάλιο και ίχνη φωσφόρου, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρο.

Ακόμη, ένας άλλος λόγος που τα υπολείμματα καφέ κάνουν καλό στην ανάπτυξη των φυτών είναι ότι συμβάλλουν στο υγιές έδαφος, καθώς προωθούν την κίνηση του νερού και του αέρα, ενώ παράλληλα αποτελούν οργανική ύλη που συμβάλλει στη βελτίωση της δομής του εδάφους.

Επιπλέον, τα μικρόβια που υπάρχουν στο έδαφος έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κατακάθι του καφέ σε ενώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα φυτά. Τέλος, κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως τα υπολείμματα καφέ έχουν κατασταλτική δράση σε ορισμένους οργανισμούς ασθενειών που είναι επιβλαβείς κυρίως σε καλλιέργειες λαχανικών καθώς και ότι μειώνουν την ανάπτυξη ζιζανίων. Αν και τo κατακάθι του καφέ έχει τα παραπάνω οφέλη για τα φυτά εσωτερικού χώρου, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει και βλαβερή δράση καθώς μειώνει την ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί άλλες σημαντικές αρνητικές συνέπειες για φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς σε λίγα από αυτά έχουν γίνει έρευνες.

Οδηγίες

Διαβάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη αλλά και τις αρνητικές επιδράσεις των υπολειμμάτων καφέ στα φυτά εσωτερικού χώρου, μπορείς πια να τα χρησιμοποιείς με σωστό τρόπο αντί να τα πετάς στα σκουπίδια. Αλλά ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα αξιοποιήσεις;

Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι η προσθήκη των υπολειμμάτων σε κάδο κομποστοποιήσης πριν την εφαρμογή τους σε φυτά. Στη συνέχεια, οι κηπουροί συστήνουν να φτιάξεις λίπασμα με τσάι και κομπόστ υπολειμμάτων καφέ, και να το ρίξεις στη γλάστρα, καθώς όχι μόνο θα βοηθήσει το χώμα να γίνει πιο θρεπτικό αλλά θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη των φυτών.

Παράλληλα, μπορείς να προσθέσεις ένα λεπτό στρώμα από τα υπολείμματα καφέ πάνω από το χώμα της γλάστρας, μία ή δύο φορές τον χρόνο, το οποίο θα δράσει σαν λίπασμα και δεν θα δυσκολέψει την κίνηση του νερού και του αέρα, ενώ θα το ελαφρύνει και θα συμβάλλει στην καλύτερη αποστράγγιση και αερισμό, αυξάνοντας την ικανότητα που έχει να συγκρατεί τα θρεπτικά του στοιχεία.

Τέλος, μπορείς να αναμείξεις το χώμα με το κομπόστ από τα υπολείμματα καφέ, με ποσοστό 70% χώμα και 30% κομπόστ, το οποίο θα συμβάλλει στην υγεία και ανάπτυξη του φυτού.