Έχεις παρατηρήσει ποτέ το σώμα σου όταν νιώθεις αγάπη; Μπορείς να εντοπίσεις τι αισθάνεσαι και πού; Μπορεί να νιώθεις ένα αίσθημα πληρότητας στην καρδιά σου ή μια έκρηξη στο στομάχι σου. Ίσως βέβαια και να μην μπορείς να εντοπίσεις τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σου. Αν δεν μπορείς εσύ, μπορεί να σε βοηθήσει η επιστήμη να κατανοήσεις τα συναισθήματα που βιώνει το σώμα σου.

Μια έρευνα στο πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας θέλησε να χαρτογραφήσει το αίσθημα της αγάπης μέσα μας και τα ευρήματα της είναι πολύ ενδιαφέροντα!

Τι είναι αγάπη;

Η αγάπη στις κοινωνικές σχέσεις συνδέεται με την ανθρώπινη και ψυχολογική ευημερία, την ψυχική και σωματική υγεία, τα θετικά συναισθήματα και τη μείωση του στρες. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση σχετικά με το τι είναι στην πραγματικότητα η αγάπη και πώς την αισθανόμαστε. Όταν ερωτήθηκαν οι άνθρωποι να απαριθμήσουν διαφορετικούς υποτύπους αγάπης, κατάφεραν χωρίς δυσκολία να ονοματήσουν περισσότερους από οκτώ, αλλά και συμπεριέλαβαν πάνω από εκατό τύπους αγάπης. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι υπάρχουν 27 είδη αγάπης, όπως η πλατωνική, η ρομαντική, η σεξουαλική, η αγάπη για τη φύση, η θρησκευτική αγάπη κ.ο.κ. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπρεπε να εντοπίσουν πού ένιωθαν την αγάπη στο σώμα τους, πόσο έντονα ήταν τα συναισθήματα σωματικά και διανοητικά και πώς η αγάπη συνδεόταν με το άγγιγμα.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Για να εντοπίσουν τα σημεία που ήταν αισθητή η αγάπη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τοπογραφικό εργαλείο emBODY. Το emBODY είναι μια εργασία αυτοαναφοράς, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να ζωγραφίσουν με το ποντίκι του υπολογιστή, μέσα σε απλές εικόνες ανθρώπινων σωμάτων. Σε αυτό το πείραμα, στους συμμετέχοντες εμφανίστηκε στην οθόνη του υπολογιστή το περίγραμμα ενός ενιαίου σώματος και τους ζητήθηκε να ζωγραφίσουν τις περιοχές όπου αισθάνονται κάτι, όταν βιώνουν έναν συγκεκριμένο τύπο αγάπης. Μέσα από τα αποτελέσματα αντιλήφθηκαν έτσι ότι οι άνθρωποι βιώνουν την αγάπη ως ένα θετικά αποτιμημένο συναίσθημα που γίνεται ευρέως αισθητό σε όλο το σώμα. Προς έκπληξη όλων μας, μάλλον η αγάπη είναι και εγκεφαλική, καθώς όλοι οι τύποι αγάπης είναι αισθητοί στο κεφάλι, αλλά διαφέρουν αλλού. Κάποιοι εξαπλώνονταν μόνο στο στήθος, ενώ άλλοι έκαναν τους ανθρώπους να κουνήσουν τα δάχτυλα των ποδιών τους.

Οι ισχυρότερες μορφές αγάπης είναι η παθιασμένη, η αληθινή και η αγάπη για τη ζωή. Αυτές έγιναν ευρύτερα αισθητές σε όλο το σώμα, ενώ η λιγότερο ισχυρή που ήταν η πρακτική, έγινε αισθητή μόνο στο κεφάλι.

Έχει πολύ ενδιαφέρον πως όλοι οι τύποι αγάπης που συνδέονται με τις στενές σχέσεις είναι παρόμοιοι και τους βιώνουμε πιο έντονα. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα, επίσης, η συσχέτιση μεταξύ της σωματικής και ψυχικής έντασης του συναισθήματος και της ευχάριστης διάθεσής του. Δηλαδή, πως όσο πιο έντονα αισθάνεται κάποιος ένα είδος αγάπης στο σώμα, τόσο πιο έντονα αισθάνεται στο μυαλό και τόσο πιο ευχάριστο είναι.

Ο ρομαντικός έρωτας συγκεντρώνεται κυρίως στο κεφάλι, την καρδιά και το στομάχι, ενώ ο σεξουαλικός έρωτας επικεντρώνεται στη βουβωνική χώρα, που δεν μας κάνει καμία έκπληξη!

Γενικά, οι πιο έντονοι τύποι αγάπης είναι αισθητοί στο στήθος, ενώ όσο η ένταση της αγάπης μειώνεται, εξασθενεί και το συναίσθημα στο στήθος. Για παράδειγμα, η αγάπη μεταξύ των μελών της οικογένειας συγκεντρώνεται στην καρδιά, ενώ η αγάπη για την φύση στο κεφάλι. Αυτό, ίσως, γιατί η αγάπη για τη φύση συνδέεται με μια γνωστική διαδικασία.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι αν και οι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν τα σωματικά συναισθήματα της αγάπης με παρόμοιους τρόπους, το πώς και πότε την εκφράζουν λεκτικά τείνει να διαφέρει.