Ο καιρός – επιτέλους- άρχισε να θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι και λιγότερο Λονδίνο, και μπορείς επιτέλους να απολαύσεις έναν περίπατο στον ήλιο με έναν καφέ στο χέρι και η ζωή γίνεται λίγο ομορφότερη. Εκτός… από εκείνη τη μια ώρα που έχεις για να αφιερώσεις στη άσκηση. Η γυμναστική στη ζέστη για μία ώρα μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις πόσο σου αρέσει ο ηλιόλουστος, ζεστός καιρός και αναπολείς τις μέρες που τουρτούριζες και ανυπομονούσες να πας προπόνηση για να ζεσταθείς.

Δεν χρειάζεται, όμως, κάθε σου προπόνηση για τους επόμενους τουλάχιστον 3 μήνες να είναι βασανιστική. Τι μπορείς να κάνεις;

Κάνε την προπόνηση σου το πρωί

Ξέρω δεν είναι πάντα εύκολο να ξυπνήσεις νωρίτερα για να προλάβεις την πρωινή δροσιά, αλλά αν χωράει στο πρόγραμμα σου και το βάλεις στη ρουτίνα σου ο οργανισμός σου θα συνηθίσει. Έτσι θα έχεις κάνει τη γυμναστική σου, χωρίς να σε βασανίζει ο καύσωνας και θα έχεις την υπόλοιπη μέρα μπροστά σου.

Μην φας πολύ πριν τη γυμναστική

Αν πεινάς, ένα μικρό σνακ είναι τέλειο, αλλά πριν κάνεις γυμναστική στη ζέστη φρόντισε να έχουν περάσει πολλές ώρες από την τελευταία φορά που έκανες ένα μεγάλο γεύμα. Και αυτό γιατί ο οργανισμός μας πρέπει να διαθέσει αίμα και ενέργεια στη χώνεψη, πράγμα που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και σίγουρα θες να αποφύγεις αν δεν προτιμάς να σκάσεις όπως ο τζίτζικας!

Προστάτεψε το δέρμα σου

Το δέρμα αποτελεί ένα τέλειο σύστημα που προσαρμόζει τη θερμοκρασία του. Το δέρμα και οι υποδόριοι ιστοί μας είναι απίστευτα σχεδιασμένοι για να απομακρύνουν το θερμό αίμα και να διατηρούν τα ζωτικά μας όργανα δροσερά. Οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα μας ή στον υποκείμενο ιστό εμποδίζει το σώμα μας να δροσιστεί.

Ο τρόπος για να το προστατέψεις είναι να φοράς αντηλιακό, και γιατί όχι να χρησιμοποιήσεις σπρέι ενυδάτωσης.

Επίλεξε τον κατάλληλο ρουχισμό

Όσο λιγότερα είναι τα ρούχα τόσο το καλύτερο. Ένα σορτς και ένα αθλητικό μπουστάκι ή ένα t-shirt είναι κατάλληλα για τις πολύ ζεστές μέρες. Καλύτερο είναι να αποφύγεις τα βαμβακερά καθώς κρατούν τη ζέστη στο σώμα μας. Αν πρόκειται να σε δει ο ήλιος, είναι καλό να επιλέξεις και ένα καπέλο για να προστατέψεις το κεφάλι σου!

Ενυδάτωση

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, η ενυδάτωση είναι το κλειδί. Για να προετοιμαστείς κατάλληλα φρόντισε να έχεις πιει αρκετό νερό πριν την άσκησή σου, και μισό με ένα λίτρο, για κάθε ώρα που προπονείσαι.

Αν πρόκειται να γυμναστείς για πάνω από ώρα, μπορείς να επιλέξεις και κάποιο ρόφημα με ηλεκτρολύτες, ώστε να τους αντικαταστήσεις, όπως και το κάλιο που έχασες.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι τις πολύ ζεστές μέρες η απόδοσή σου μπορεί να μειωθεί. Η ζέστη προσθέτει επιπλέον καταπόνηση στον οργανισμό, οπότε είναι σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις τα όρια σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να παίρνεις μεγαλύτερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της άσκησης για να προλαβαίνει το σώμα σου να κατεβάζει θερμοκρασία. Αν, επίσης, αισθανθείς ζαλάδα και μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή καλύτερα να σταματήσεις την προπόνησή σου.