Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο 2021 στο περιοδικό Journal of Sex Research έδειξε ότι δεν έχουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν sex toys αντίληψη του κινδύνου που διατρέχουν από τη μη χρήση προφυλακτικών, όταν δεν προορίζονται μόνο για προσωπική χρήση, και από τον ανεπαρκή ή ακατάλληλο καθαρισμό τους.

Έναυσμα των ερευνητών για τη διεξαγωγή της μελέτης αυτής στάθηκε η σημαντική αύξηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η χρήση των σεξουαλικών παιχνιδιών, καθώς τα προϊόντα αυτά γίνονται ολοένα πιο αποδεκτά από τα μέσα ενημέρωσης και εντάσσονται στη σεξουαλική πρακτική ανδρών και γυναικών. Εντούτοις, παρότι στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται λόγος για τη σημασία των ορθών συμπεριφορών υγιεινής και ασφάλειας της χρήσης τους, λίγες είναι οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με το αν και κατά πόσο οι χρήστες μοιράζονται και καθαρίζουν τα σεξουαλικά τους παιχνίδια.

Τι έδειξε αναλυτικά η μελέτη

Στην πρόσφατη αυτή μελέτη συμμετείχαν 824 γυναίκες, για να κατανοηθεί καλύτερα η σεξουαλική συμπεριφορά, οι πιθανοί κίνδυνοι και οι πρακτικές υγιεινής των γυναικών που κάνουν σεξ με άνδρες, με γυναίκες ή και με τα δύο φύλα, όταν χρησιμοποιούν sex toys. Όπως μας αποκαλύπτει το Sexopolis.gr, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση των σεξουαλικών παιχνιδιών είναι συχνή, με το 79,9% των γυναικών να τα χρησιμοποιούν. Μεταξύ αυτών, το 31,8% δήλωσε ότι τα μοιράζεται με τους σεξουαλικούς συντρόφους τους.

Περαιτέρω, η χρήση προφυλακτικού είναι σπάνια κατά την κοινή χρήση, με μόνο το 14% των γυναικών να χρησιμοποιούν τακτικά προφυλακτικά. Όσον αφορά τον καθαρισμό τους, η πλειονότητα (81,8%) πλένει τα παιχνίδια, κυρίως με σαπούνι και νερό.

Το ίδιο έδειξε και μια παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, το 2017, σε 1.435 άτομα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι καθάριζαν τα σεξουαλικά τους παιχνίδια με κανονικό (όχι αντιβακτηριακό) σαπούνι και νερό. Εν μέρει αυτό δικαιολογείται αφού οι συστάσεις για τον καθαρισμό των σεξουαλικών παιχνιδιών είναι ελάχιστες ακόμα και στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Ωστόσο, οι ιατροί και οι έμποροι λιανικής πώλησης σεξουαλικών παιχνιδιών συχνά προτείνουν τα παιχνίδια είτε να βράζονται (εάν είναι μονοκόμματα, μη δονούμενα και κατασκευασμένα από σιλικόνη), είτε να καθαρίζονται με τη χρήση ενός αντιβακτηριδιακού καθαριστικού για σεξουαλικά παιχνίδια, είτε να καθαρίζονται με σαπούνι και νερό εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Προτείνεται, επίσης, να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση.

Διάβασε και αυτό: Οι συμβουλές του ειδικού για καλύτερη σεξουαλική ζωή

sex toys

Στην καναδική μελέτη, το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων καθάριζε τα παιχνίδια του είτε μετά από κάθε χρήση, είτε πριν από κάθε χρήση, είτε και τα δύο. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τρίτο του δείγματος δεν καθάριζε τα παιχνίδια του συστηματικά. Από τους συμμετέχοντες που μοιράζονταν τα παιχνίδια τους, λιγότερο από το 12% χρησιμοποιούσε προφυλακτικό ή οδοντικό φράγμα.

Μια μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες θεωρούσαν τον καθαρισμό των σεξουαλικών παιχνιδιών πολύ σημαντικό και συχνά αποτελούσε προϋπόθεση που έπρεπε να ικανοποιηθεί για να μοιραστούν τα παιχνίδια με έναν σύντροφο. Ωστόσο, δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνάντησης ο καθαρισμός των παιχνιδιών μεταξύ της χρήσης από τον σύντροφο δεν γινόταν, επειδή “χαλούσε τη στιγμή” ή επειδή αντιλαμβάνονταν τον σύντροφο ως “ασφαλή” (δηλαδή, φαινόταν “καθαρός”, χωρίς σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα), δίχως να έχει προηγηθεί συζήτηση για το θέμα.

Οι συμμετέχοντες στην καναδική μελέτη που μοιράζονταν τα σεξουαλικά τους παιχνίδια ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν διαγνωστεί με βακτηριακή κολπίτιδα και λοίμωξη από candida. Τα ευρήματα εξηγούνται ενδεχομένως και από το κατά πόσο οι συμμετέχοντες κάλυπταν τα παιχνίδια τους όταν τα μοιράζονταν με έναν σύντροφο. Τα προφυλακτικά και τα οδοντικά φράγματα παρέχουν προστασία από την ανταλλαγή γεννητικών υγρών, η οποία παίζει ρόλο στην απόκτηση αιδοιοκολπικών λοιμώξεων. Βέβαια, είναι πιθανό να συμβάλλουν κι άλλοι παράγοντες στη συσχέτιση μεταξύ της κοινής χρήσης σεξουαλικών παιχνιδιών και της βακτηριακής κολπίτιδας, όπως ο αριθμός των συντρόφων που έχει κάποιος και ο τύπος της σεξουαλικής σχέσης που έχει με αυτούς τους συντρόφους.

Διάβασε επίσης:  Έρευνα: Πόσο έχει επηρεάσει ο κορονοϊός τη σεξουαλική μας ζωή

Τα ευρήματα όλων αυτών των μελετών υποδηλώνουν ότι όσοι έχουν εντάξει και απολαμβάνουν τα σεξουαλικά παιχνίδια στη ζωή τους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγουν λοιμώξεις που θα τους ταλαιπωρήσουν, από την ανεπαρκή υγιεινή και την μη ασφαλή χρήση τους. Οι δε ιατροί που κουράρουν σεξουαλικά ενεργά άτομα θα πρέπει να τονίζουν τη σημασία του καθαρισμού (ή της κάλυψης) των σεξουαλικών παιχνιδιών μεταξύ της χρήσης από τους συντρόφους με τρόπο που δεν διακόπτει τη ροή της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως με αποστειρωμένα μαντηλάκια μιας χρήσης (κατασκευασμένα για τον καθαρισμό ιατρικών συσκευών) που διασφαλίζουν την απαλλαγή των sex toys από βακτήρια.