Θυμάσαι τα τεστ στα περιοδικά όταν ήμασταν μικρές; Που μέσα από μερικές ερωτήσεις με απαντήσεις τις επιλογές Α, Β, Γ, Δ μας έδειχναν ποια είναι η προσωπικότητα μας; Κάτι αντίστοιχο έχουμε να συζητήσουμε και σήμερα μέσα από το Enneagram, ένα σύστημα τυποποίησης της προσωπικότητας που περιγράφει τα πρότυπα με τα οποία οι άνθρωποι ερμηνεύουν τον κόσμο και διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Υπάρχουν εννέα τύποι προσωπικότητας του Enneagram, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του βασικά κίνητρα και φόβους που καθοδηγούν σε μεγάλο βαθμό τις πράξεις και τις αποφάσεις του. Η κατανόηση του πρωταρχικού σου τύπου μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας και βελτίωσης σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Η λέξη “Enneagram” προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «Εννέα» και «Γράμμα».

Τι μας δείχνει το Enneagram;

Σύμφωνα με το Enneagram, κάθε ένας από τους εννέα τύπους προσωπικότητας ορίζεται από μια συγκεκριμένη βασική πεποίθηση για το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Αυτή η βασική πεποίθηση καθοδηγεί τα βαθύτερα κίνητρα και τους φόβους και διαμορφώνει θεμελιωδώς την κοσμοθεωρία ενός ατόμου και την προοπτική μέσα από την οποία βλέπει τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του.

Οι βασικές πεποιθήσεις μας δεν είναι απαραίτητα λανθασμένες, αλλά μπορεί να είναι περιοριστικές και να λειτουργούν ως παρωπίδες για τους ανθρώπους. Η κατανόηση του τύπου του Enneagram και του τρόπου με τον οποίο χρωματίζει τις αντιλήψεις μας μπορεί να μας βοηθήσει να διευρύνουμε την οπτική μας και να προσεγγίσουμε τις καταστάσεις πιο αποτελεσματικά.

Η κατανόηση του τύπου μας, μας βοηθά να δούμε γιατί συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο αυτό. Κάθε τύπος του Enneagram έχει ένα σύνολο βασικών πεποιθήσεων που θα τον παρακινήσουν σταθερά να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και θα τον καθοδηγήσουν να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Μας βοηθά, επίσης, να κατανοήσουμε πώς αντιδρούμε στο στρες. Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο κάθε τύπος προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται τόσο σε στρεσογόνες όσο και σε υποστηρικτικές καταστάσεις, δείχνει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και παρέχει μια βάση για την κατανόηση των άλλων.

Ποιοι είναι οι τύποι προσωπικότητας Enneagram;

Οι εννέα τύποι του Enneagram χωρίζονται σε τύπους καρδιάς, εγκεφαλικούς τύπους και τύπους σώματος:

  • Οι τύποι καρδιάς εξαρτώνται από τη συναισθηματική τους νοημοσύνη για να κατανοήσουν τις δικές τους αντιδράσεις και να συνδεθούν με τους άλλους.
  • Οι εγκεφαλικοί τύποι εξαρτώνται από τη διανοητική τους νοημοσύνη για να κατανοήσουν τα πράγματα και να πλοηγηθούν στον κόσμο γύρω τους.
  • Οι σωματότυποι εξαρτώνται από την ενστικτώδη νοημοσύνη τους για να ακολουθήσουν το ένστικτό τους και να ανταποκριθούν σε απειλές και ευκαιρίες.

Οι τύποι καρδιάς

Οι τύποι καρδιάς αντιδρούν πρώτα με τα συναισθήματα. Συνδέονται με τους άλλους ανθρώπους σε επίπεδο ενσυναίσθησης και κατανοούν τον κόσμο κατανοώντας τα συναισθήματά τους γι’ αυτόν. Αυτοί οι τύποι καθοδηγούνται από τα συναισθήματα που συνδέονται με τις συναισθηματικές τους σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Εκτιμούν πράγματα όπως η συναισθηματική υποστήριξη, η αναγνώριση και η ένταξη. Οι τύποι δύο, τρία και τέσσερα είναι οι τύποι Enneagram με επίκεντρο την καρδιά ή το συναίσθημα.

Τύπος δύο: Ο Δωρητής

Ο δωρητής θέλει να είναι αρεστός και να βρίσκει τρόπους με τους οποίους μπορεί να είναι χρήσιμος στους άλλους, ώστε να ανήκει στον κύκλο τους. Αυτός ο τύπος φοβάται ότι δεν θα είναι αγαπητός.

Τύπος τρία: Ο επιτυχημένος

Αυτός ο τύπος θέλει να είναι επιτυχημένος και να τον θαυμάζουν οι άλλοι και έχει μεγάλη συνείδηση της δημόσιας εικόνας του. Ο επιτυχημένος φοβάται την αποτυχία και ότι δεν θα θεωρηθεί πολύτιμος από τους άλλους ανθρώπους.

Τύπος τέσσερα: Ο ατομικιστής

Ο ατομικιστής θέλει να είναι μοναδικός και να βιώνει βαθιά, αυθεντικά συναισθήματα. Φοβάται ότι είναι ελαττωματικός και επικεντρώνεται υπερβολικά στο πώς διαφέρει από τους άλλους ανθρώπους.

Οι εγκεφαλικοί τύποι

Οι εγκεφαλικοί τύποι αντιδρούν πρώτα με ανάλυση. Συνδέονται με τους άλλους ανθρώπους σε διανοητικό επίπεδο και κατανοούν τον κόσμο κατανοώντας τα συστήματα και τις θεωρίες που διέπουν αυτά που παρατηρούν. Αυτοί οι τύποι επικεντρώνονται κυρίως στον έλεγχο, τον οποίο αποκτούν διατηρώντας τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την επάρκεια. Οι τύποι πέντε, έξι και επτά είναι οι εγκεφαλικοί τύποι του Enneagram.

Τύπος πέντε: Ο ερευνητής

Ο τύπος πέντε αναζητάει την κατανόηση και τη γνώση και αισθάνεται πιο άνετα με τα δεδομένα απ’ ότι οι άλλοι άνθρωποι. Ο μεγαλύτερος φόβος του τύπου αυτού είναι να κατακλύζεται από τις δικές του ανάγκες ή τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων.

Τύπος έξι: Ο σκεπτικιστής

Ο σκεπτικιστής ασχολείται με την ασφάλεια, την αναζητεί και του αρέσει να είναι προετοιμασμένος για τα προβλήματα. Για τον τύπο έξι, ο μεγαλύτερος φόβος είναι να είναι απροετοίμαστος και ανίκανος να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τον κίνδυνο.

Τύπος επτά: Ο ενθουσιώδης

Αυτός ο τύπος θέλει να διασκεδάζει και να περιφέρεται όσο το δυνατόν περισσότερο και βαριέται εύκολα. Φοβάται να βιώσει συναισθηματικό πόνο, ιδιαίτερα θλίψη και προσπαθεί ενεργά να τον αποφύγει μένοντας απασχολημένος.

Οι σωματικοί τύποι του Enneagram

Οι σωματικοί τύπου αντιδρούν με ένα ενστικτώδες συναίσθημα. Συνδέονται με άλλους ανθρώπους με βάση τη σωματική αίσθηση της άνεσης και κατανοούν τον κόσμο αισθανόμενοι την αντίδραση του σώματός τους σε ό,τι συμβαίνει. Η πρωταρχική ορμή αυτής της τριάδας είναι να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να περιορίσουν τον έλεγχο από εξωτερικές επιρροές. Αντιδρούν είτε με υπερβολικό έλεγχο, είτε με υπερβολική παθητικότητα, είτε με υπερβολική τελειομανία. Οι τύποι οκτώ, εννέα και ένα είναι οι τύποι Enneagram με επίκεντρο το σώμα ή το ένστικτο.

Τύπος οκτώ: Ο προκλητικός

Ο τύπος αυτός θεωρεί τον εαυτό του δυνατό και ισχυρό και επιδιώκει να υπερασπίζεται αυτά που πιστεύει. Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι να είναι ανίσχυρος, γι’ αυτό εστιάζει στον έλεγχο του περιβάλλοντός τους.

Τύπος εννέα: Ο ειρηνοποιός

Στον ειρηνοποιό αρέσει να συμβαδίζει με τη ροή. Ο τύπος εννιά φοβάται να απομακρύνει τους ανθρώπους δίνοντας προτεραιότητα στις δικές του ανάγκες και τείνει να είναι παθητικός.

Τύπος ένα: Ο τελειομανής

Ο ένα δίνει μεγάλη έμφαση στο να ακολουθεί τους κανόνες και να κάνει τα πράγματα σωστά. Φοβάται να είναι ατελής και μπορεί να είναι εξαιρετικά αυστηρός με τον εαυτό τους και τους άλλους.

Αν θέλεις και εσύ να ανακαλύψεις τον τύπο προσωπικότητας σου και να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, μπορείς να κάνεις το τεστ εδώ.

Αν και μέσα από το Enneagram, σου προσφέρεται μία επιπλέον κατανόηση των ανθρώπων γύρω σου και του ίδιου σου του εαυτού, εντούτοις πρόκειται για μία ψευδοεπιστήμη χωρίς αποδεδειγμένη αξιοπιστία κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.